Банер
1536688_876453355711666_3156722124647366143_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ЕЗИКЪТ НА ТИШИНАТА (интервю с Шибендо Лахири)
Написано от Маг Селена   
Петък, 23 Ноември 2007 00:00
Шибендо Лахири разкрива сърцевината на Крия Йога, енергията на разбирането, вътрешния огън на учението в едно интервю на Евгения Атанасова. - Нали е много хубаво денят да започне на такова място - eзерото с лилиите
  в Борисовата градина? Те ми напомнят за белия лотос...

  - За мен е невероятно, че в сърцето на града е възможно да има такова
  хубаво място.

 
- А каква е сърцевината на Крия Йога? Как ще я обясните на хората - дали е
 религия, система за упражнения или наука?

- Това е наука, и макар че тази наука е била разработена от индийците, тя не е хиндуизъм, не е религия. Както християните са открили физиката, но физиката не е християнство. Да получиш титла заради Крия Йога е анатема за говорителя. Ние не казваме Парамахамса Айнщайн, не казваме Свами Нютон Гири, защо да правим всичко това? За какво са ни специални костюми, специални маски, прически, за да се самовъзвеличаваме в името на бога, религията и духовността? Аз не разбирам това. Това не е целта на Крия Йога.


- Вие сте последовател на много стара семейна традиция. Това ваша мисия ли е, цел на живота, или просто избор - да разпространявате учението на Крия Йога?

- Мисия е просто добра дума за известност, пропаганда, търсене на власт, на влияние, това е замърсяване... Няма мисия, нещата просто се случват. Човек се ражда в едно семейство, трябва да направи някои неща и те се случват. Няма причина за всичко това. Можете ли да попитате цветето защо цъфти, или реката защо тече, защо птицата пее така хубаво?


- Как може Крия Йога да помогне на модерния човек?

- Крия е вътрешна революция и това е единствената революция. Така наречените икономическа, социална, културна революции са глупости, те са модифицирани, за да продължават едно и също нещо. Така че вътрешната революция е единствената революция и тя е свободата на тялото, на живота от оковите и съображенията на ума.

Умът произлиза от тялото, а става негов господар. Това е трагедията, която се случва на човек. Под ум аз нямам предвид паметта или интелекта. Паметта е част от тялото, защото тялото притежава този суперкомпютър - мозъка.

Той има много памет, но информацията,  която вкарваме чрез опита, винаги е повлияна или пристрастна, изпълнена със суета и користни интереси. Това е началото на проблема.

А какво е интелект? Интелектът е капацитетът да управляваш съдържанието на паметта, информацията, и ако тя е неповлияна, непристрастна, тогава няма проблем, тогава я управляваш с перфектност и съвършенство и развиваш науки и технологии.

Интелектът е възможен заради силната централна нервна система и изправеното положение на човека за разлика от всички други живи същества. Затова имаме памет и интелект.

Затова науката и технологията толкова много се  развиват. Но когато започне да действа умът, започва замърсяването на тази чиста субстанция - паметта и интелекта. Умът е продукт на желанията, а желанията раждат  дуализма.


Дуализъм е когато мислим в "Аз и Ти", "Аз и Господ". Дори вътрешно казваме "Моят ум", което  е различно от Ум. Аз съм моят Ум и моят Ум съм аз, моите съставки и съставките на Ума са едно и също. Казваме "Аз се страхувам", а правилното е "Аз съм страх".

Аз и страхът не сме две различни неща. Умът създава дуализъм на всяко ниво. Има същество, което е изпълнено със страх, и същество, което трябва да преодолее този страх, и те са едно и също.

Съществото, което е създадено от ума като висшето Аз, е всъщност и низшето Аз. Когато казвам, че преодолявам страха, това е култивиран кураж, който отново е изпълнен със страх и може да ви превърне и в терорист. Терористът се ражда от страха на хората.


Потопи се в себе си! Медитирай върху себе си, както го усещаш. Не си мисли - аз съм душата, супер съзнание и така нататък, не. Всички тези глупости са продукт на ума и на културни наслагвания. Промиване на мозъка. Започнете от където сте, от каквото сте. Вие сте сбор от представи, сбор от вярвания, от мотиви, от зависимости, страх, ревност, сантименти.


Всичко това идва от дуализма, който казва Аз и Господ, от желанията. И молитвата не е нищо друго освен просене от Бога, опит да го съветваш как да ти помогне, какво да направи. Това, което казваш, трябва да идва от самия теб, но човек вече е манипулиран от ума, от зависимости, болести, от маниите, които му пречат. Те чакат и лесно ти стават господари отново. За да останеш ти господар, има някои практики, които помагат това да се случи.


Свободата се случва чрез медитация върху егото, върху нашите изживявания, върху концептуалното Аз, което не е нищо друго освен сбор от илюзии, догми, идеи, концепции, мнения, заключения. Това е нашето Аз, с което толкова се гордеем и с което създаваме всички чудовища в света около себе си.

Това центробежно безредие се опитваме да подредим чрез икономически ред, социални реформи, всякакви други активности. Те няма да решат проблема. Единствената революция е вътре в нас. Ако нещата се случат вътре, всичко ще си дойде на мястото. Началото на Крия Йога е енергията на разбирането. Свадхая.

След това тази енергия на разбирането се затвърждава с някои практики. Те са толкова хубави и лесни, това не е физическа фитнес програма. Те развиват най-дълбоките енергии на разбиране, които се намират в човешкото тяло. Това не са глупави философии, заключения, дебати, спорове.

Крия Йога не вярва в логиката. Любовта не е логика.Истината не е логика, животът не е логика. Логиката служи на всекиго, стига той да има някакъв умствен капацитет и трикове за убеждение.


- Очевидно, за да разберем какво е животът, трябва да научим какво не е?

- Животът не е влак, движещ се по предварително сложени релси. Той е като река, движеща се на зиг-заг, спускаща се по планините, минаваща през горите и накрая изчезваща в океана. Ние, хората, не искаме да видим голямата красота в непостоянството. Непостоянството е най-красивото нещо, а умът винаги търси постоянство.

Няма такова нещо като постоянство и тенденцията на ума да търси нещо, което не съществува, е основната причина за цялото страдание и болка, неврози и болести. Ако например сте много богат и разбирате, че всичко е непостоянно, няма да сте подвластен на суетата и гордостта, ще бъдете смирени и няма да считате другите хора за по-низши, няма да се биете в гърдите, че сте голям човек, че имате много пари, че сте много важен.


- А Вашето учение не е ли породено от една друга култура, непонятна за нас?

- Начинът, по който вие и аз се усмихваме, е един и същ. Вашите сълзи и моите сълзи имат един и същи вкус. Коя сте вие? Кой съм аз? Каква е разликата? Тя е само, за да се отличаваме един друг, да идентифицираме определен човек сред много други. Затова казваме - той е българин, християнин, баща му е еди какъв си, има такава професия - само като справка, а не като налагане.

Това тяло говори в екстаз и дори една секунда преди това то не знае какво ще каже. Важното е какво се казва, а не кой говори. Говорителят не знае кой говори, това просто се случва и вероятно това е една огромна енергия на истинност без никаква следа от суета и лични интереси, пресмятания.

Нещата, които идват от това тяло, не са твърдения от ума, които да могат да съставят учебник, това са послания, които идват от друго измерение. Говорителят казва навсякъде по света, че той няма авторски права, защото истината няма авторско право. На български знам само "любов", "благословия", "Добро утро".

Идвам за пети път, но не мога да науча езика, тъй като посещавам много страни, но казвам на всички последователи, че нашият майчин език е тишината. Всички други са изкуствени езици.


- Знаете на български думата "любов"? А каква е концепцията Ви за любовта? Защото често я  бъркат с притежанието и страстта...

- Точно така. Говорителят казва, че когато трябва да разберете нещо много дълбоко, не може да имате позитивно мислене. Положителното мислене е глупост от мениджмънт-пазара на американците. Той е само печалба и натрупване. Въпросите, по които е необходимо разбиране, а не установяване в удобни идеи, са от друго измерение и ви правят нула. Затова говорителят казва, че в духовните неща едно плюс едно е равно на нула.

Когато нещата се разберат, вече няма учител и ученик. Докато в техническия свят, разбира се, един плюс един са двама. Учителят инженер създава друг инженер, лекарят - лекар… В духовните, дълбоко психологическите неща, негативното мислене е най-висшето мислене. Когато отхвърлите лъжата, истината автоматично се появява.

Защото вие никога не сте губили истината. Тя си е там. Какво търсите, какво се опитвате да откриете? Не бързайте да намерите бърз отговор. Това е нетърпение и отново проява на егото. Когато си задавате такива въпроси, вие отправяте покана към най-святата интелигентност, която не е от ума, интелектът е от ума, интелигентността не е.


Тя е навсякъде като атмосферата, тя функционира в теб до степента, до която си отворен за нея. Както ние дишаме една и съща атмосфера, независимо дали сме в България, или в Индия. Тази интелигентност е толкова свята, че трябва да я докосваме с чисти ръце, а не да я "хващаме" с плитки заключения, със заети отнякъде идеи.

Всички ваши знания са взети назаем, те са втора ръка, само знаенето е ваше, а вие сте толкова горди с вашите знания. Ценни са в техническия свят, но не и в духовния. Така че живейте с тези въпроси, не скачайте от книга на книга, от писание на писание, от цитат на цитат…

Тези неща не са полезни. Останете с тези въпроси и чудеса ще започнат да се случват. Изведнъж ще откриете, че и въпросът и питащият са се разтворили. И точно там е любовта.


- Има ли шанс светът да оцелее, да помъдрее, войните да спрат?

- Умът доминира толкова силно и никой не вижда това. Интелектът е развил науките и технологиите, а умът и егото са решили 70% от тези открития да бъдат използвани за целите да убиваме и да бъдем убивани. Егото е това, което е решило толкова много ядрени оръжия да бъдат натрупани. Това е ужас. Възможно ли е умът да се събуди за себе си? Само тогава ще можем да спасим тази планета. Ние, хората, убиваме в името на -измите, идеалите, религиите, в името на Господ убиваме милиони.

Католици, протестанти, мюсюлмани са правили това през последните две хиляди години. Това всичко е плод на ума и в него няма нищо божествено. Когато някой се моли - Аллах, Аллах, Аллах, или - Бог, Бог, Бог, това не дава никаква информация за божествеността, а само дали съответният човек е мюсюлманин или християнин и един ден те могат да се убият един друг в името на Бог и на религията си.

Ние назоваваме нещата, за да се отличим един от друг, даваме им имена, убиваме се в тяхно име.  На безименния хората дадоха име, а съществуването превърнаха в изживяване, замърсиха го с всякакви егоцентрични наслагвания. Това е същността на всички проблеми.


- Накрая ще ви помоля за един личен съвет. Кое е най-важното, което ще ми кажете?

- Всъщност замърсяването на ума, което е желание, страх, напрежение, вълнение, одобрение, ни пречи да действаме със съвършенство и прецизност. А те са в нас - и съвършенството, и прецизността. Никога не сме ги загубвали. Трябва да се изхвърлят тези незаконни деца - страхът, двойствеността, желанието. Двойствеността е отказ от божественото. Тя е причината за страданието и болката. Тя е в двойнственото мислене - Аз и Бог, Аз и Страха... Това е, което блокира мъдростта. В абсолютната и безусловна свобода няма и помен от ума. Това е краят на всички краища, на всички глупости, които умът и егото са създали.

Интервюто с Шибендо ЛАХИРИ е взето при последното му идване в България за предаването  "Вижте кой…" на БНТ.



автор Евгения Атанасова


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .