Банер
10369601_723667421039571_6902133006729156366_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Славянските Чертози - 1 част
Написано от Маг Селена   
Петък, 01 Декември 2017 14:36

Славянските Чертози


Чертог се е наричала отделна голяма зала в княжеския дом или в жилището на богат и важен човек, а понякога и непосредствено на самия дворец. Под такъв образ, Небесните Чертози са своеобразни обители, в които се помещават различните созвездия. Именно от идеята на нашите Предци е възникнала зодиакалната звездна система.

1. Чертог на Глигана (Вепря)
23 септември - 14 октомври, Бог покровител: Рамхат


Чертогът на Глигана е първия Чертог в Сварожиевия Кръг. Свещеното дърво на този Чертог е Крушата. Покровител на този сектор от Вселената е висшия Бог Рамхат, велик съдия, пазител на Небесния и Земния Ред. Рамхат следи дали чезакон РИТА, дата на Великата Раса спазват двата велики принципа и всички заповеди на своите Предци. Този Всевиждащ Бог-Мъдрец обръща особено внимание на това как хората спазват законите РИТА, тоест законите за съблюдаването на чистотата на Образите на Духа и Кръвта.

Хората, родени в Чертога на Глигана имат определена склонност към юридическата (правораздавателната) или правоохранителната сфера. Те стават  великолепни юристи, адвокати, полицаи – по-рядко спасители. Тези хора се стремят към хармонията в един много интересен аспект, който наричаме най-общо справедливост. Те не са безумни фанатици, готови на всичко, за да постигнат целта си, а мъдри и пресметливи хора, които умеят да изпълняват поставените пред тях задачи. Те са великолепни изпълнители със склонност към нетрадиционно, творческо мислене. Отговорни, независими умове. Но способностите им се проявява най-вече на ръководни длъжности – те са великолепни лидери, способни да сплотят около себе си хората и да насочат съзидателната им енергия в необходимото русло.

Но често на родените в този Чертог липсва увереност, животът им се развива по не най-простия начин, склонни са към „фатализъм“ и „засядане“ в отделни етапи, които им се струват връх на собствените възможности. Всъщност подобни тенденции водят към еднозначна деградация и допускането им е недвусмислено поемане по пътя към саморазрушението. Хората от Чертога на Глигана са упорити, смели и целеустремени, но под натиска на външните фактори са склонни да отстъпят или да се втурнат на сляпо и да загубят, вместо да се спрат и да обмислят променената ситуация. Родени под този знак можем да срещнем и сред занимаващите се с точни науки, но за тях това е доста хлъзгава пътека, която може да ги доведе до затваряне в себе си, необщителност и неспособност да се приеме чуждата гледна точка.

От друга страна, ако роденият в Чертога на Глигана се стреми към абсолютно съзидание, мисли не само за себе си и умее да цени онова, което има, пред него никога не ще се появи пречка, която да не може да преодолее. Той ще върви смело по своя път, озаряван от светлината на великата любов и щедро ще споделя натрупания опит с околните. Но ако ли избере да нарушава заветите на Предците, да не се вслушва в собствената си Съвест и в добрите съвети на околните, ще погине, лишавайки се завинаги от всичко, което го прави истинно чадо на Великата Раса.



2. Чертог на Щуката
14 октомври - 6 ноември, Бог покровител: Рожана


Чертогът на Щуката е втория Чертог в Сварожиевия Кръг, свещеното му дърво е Сливата. Покровителстван е от Рожана, добрата и вечно млада Богородица. Рожана се явява Богиня на семейното обилие, уют, тя бди за разбирателството в семейството и родовото богатство (в смисъла на традиции, а не на материални ценности). Тя е светла Богиня, която, въпреки широко разпространеното мнение, не се отнася към чисто женските божества, макар и да разпростира благотворното си влияние предимно над жените от Великата Раса.

Образът на Рожана е неразривно свързан с продължението на Рода, раждането и възпитанието на деца, семейния ред и щастливия  живот в разбирателство. Вероятно затова хората, появили се в света Яв под лъчезарните сводове на Чертога на Щуката още от детството си се стремят към хармония и умиротворение. Това се хора, които най-добре могат да съпреживяват, затова и винаги се притичват на помощ, дори при самите тях нещата да са повече от плачевни. Те имат тънък усет към настроението на другите, чувстват дъха на самия живот, въплътен във всяко нещо от обкръжаващия ни свят. Не са безволеви, затова и първи ще се вдигнат в защита на Родния Дом и без колебание ще отдадат живота си в битка с врага. Но ако нещата не опират до толкова ярки и критични моменти, хората от Чертога на Щуката общо взето трудно взимат решения. Вероятно поради факта, че се опитват да „изпитат“ докрай всеки вариант, като търсят дори и най-мъничък лъч светлина в най-тъмния мрак. А навярно в живота си те не се натъкват на ситуации с еднозначно правилен начин на разрешаване.

Хората, родени в Чертога на Щуката умеят да подредят дома си, доколкото отлично разбират смисъла на израза „моят дом - моята крепост“. От жените от този Чертог се получават най-добрите съпруги, безупречни домакини и добри майки. При това те притежават невероятни способности за приспособяване. Хората от този Чертог се адаптират бързо към всякакви външни фактори и се чувстват отлично дори и в най-сложни условия. Хармонията във всичко – в бита, в душата, в съзнанието  - ето към какво се стремят родените в Чертога на Щуката. Но при всички свои преимущества, те могат да са наивни, излишно непосредствени и абсолютно беззащитни. Докато помагат на другите, те често забравят за себе си и за близките си. Не го правят нарочно, но резултатите могат да са плачевни за самите тях.

Чертогът на Щуката ни учи на стремеж към хармонизация и самопознание, но в рамките на традиционните обществени ценности и актуални жизнени условия. Нали понякога и на най-скромния и добър земеделец се налага да забие във врага кухненския нож, за да не му позволи да поругава и занапред родната земя.



3. Чертог на Лебеда
6 ноември - 27 ноември, Бог покровител: Макош


Чертогът на Лебеда е третия Чертог от Сварожиевия Кръг, свещеното му дърво е Боровото. Покровителка на тази чест от звездното небе е Богородица Макош. Тя е олицетворение на Небесната Майка, отговаряща за всички живи същества. В изтъкаването на платното на човешките съдби на Макош помагат нейните дъщери Доля и Недоля.

Хората, родени в Чертога на Лебеда са спокойни, премерени и пресметливи. Дори, ако външно са прекомерно активни, а емоциите им са в постоянна динамика, вътрешно те са максимално овладени и напълно готови да вземат всяко важно решение. Макар и целият парадокс на родените в Чертога на Лебеда да се състои именно в това – взимането на решение за тях е най-сложния жизнен проблем. Именно заради умението си ясно и обективно да претеглят всички производни, те се стремят да изравняват всички части от системата. И най-удивителното е, че им се получава дори и в случаите, когато за всички останали съществува само едно единствено правилно решение.

Всъщност хората от Чертога на Лебеда, предвид уникалното им душевно устройство, са способни да виждат много „по-надълбоко“ от останалите. Те са безусловно предразположени към абсолютен (в това число и енергиен) покой, стремят се към него, но далеч невинаги го постигат. За сметка на това, хората около тях могат да се научат на много неща от примера им. Премереността, умението да се живее според традицията и да се оперира с възможностите, изхождайки от необходимостите. При това животът на хората, появили се на бял свят в Чертога на Лебеда, често е препълнен с емоции. Но това не е проблем за тях, тъй като отлично знаят как да уравновесят прекалено мощните и контрастни чувства. Те незабележимо съпреживяват, като не им убягва нито чуждата мъка, нито чуждата радост, но умеят да я хармонизират, като грамотно използват волята и интелекта си.

Макош, покровителката на Чертога на Лебеда е била смятана не само за богиня на съдбата, но и за Богиня на плодородието, при това във всеки смисъл на думата. Тоест Макош винаги дарява успех във всички начинания на тези, които искат и умеят да работят със собствените си ръце (особено в земеделието). Същевременно тази богиня покровителства и умножението на Рода, като предпазва и защитава бременните жени, праща им здраве и здраво, силно и многобройно поколение. Предвид изключителната положителност и „светлост“ на образа ѝ, в древните текстове Макош често е наричана „дарителката на всички блага“.

Не трябва да се забравя, че хората, родени в Чертога на Лебеда са особено близко именно до тази Небесна Богородица. Ако те не се стремят към умножението на Рода, не признават мярка в делата и думите си, душевната, духовната, а после и физическата смърт ще станат за тях единствен вариант, водещ до окончателната деградация и забравата.

Горната забележка е важна, доколкото „лебедите“ са склонни към излишна горделивост и избухливост. Те често незаслужено приемат нечии думи или някои събития лично или се стремят към самовъзвеличение и самоутвърждение за чужда сметка. При това хората от този Чертог са крайно влюбчиви и непридирчиви в чувствената сфера. Затова пък са истински патриоти и чувството им за дълг може да стигне до фанатизъм. Те знаят какво е саможертва и са готови за нея, стига да осъзнават и приемат целта. Макар процесът за тях да е винаги по-важен от резултата.



4. Чертог на Змията
27 ноември - 16 декември, Бог покровител: Семаргл


Чертогът на Змията е четвъртия поред сектор на звездното небе, включен в Сварожиевия Кръг. Свещеното дърво на Чертога е Липата, а негов покровител Семаргл, който е главен пазител на Пречистата Сварга, велик и непобедим воин, въплъщение на неистовия и яростен пламък, фактически един от аспектите на Инглия.

Хората родени в този Чертог са невероятно активни. Животът им е постоянна динамика, движение, хаотично или подредено. Те не обичат да се застояват на място – това ги гнети и започват да боледуват, и погиват духовно. За появилите се на бял свят в този Чертог самотата е равносилна на смърт. „Змиите“ са много чувствени. Те са и много чувствителни -  улавят и най-нищожните промени в емоционалното състояние на заобикалящите ги. Те разбират какво е любов, могат да обичат истински, с цялото си сърце и тяло. Но минусът на тази способност е, че изискват същото и от другите – абсолютно безусловна самоотдаденост. При това, за тях с времето любовта започва да се свежда главно до плътските аспекти. В такива моменти е много добре да имат подръка приятел, който да съумее да оцени обективно ситуацията и да подскаже как е нужно да постъпят.

За щастие, хората от Чертога на Змията умеят да се вслушват и при определени обстоятелства са готови дори да се откажат от своята необективна или откровено неадекватна гледна точка. Но по-често, особено ако отсъстват неопровержими доказателства, които да ги убедят, те изпадат в дива ярост и престават да възприемат каквато и да е критика. Ако сте убедили (или поне заинтригували) „змията“ още с първото изречение, все пак има някакъв шанс за компромис. Ако ли не сте, можете да бъдете сигурни, че по-нататък никой не слуша думите ви. Понякога подобни ситуации могат да благоприятстват развитието на жесток егоизъм и безпрецедентна самовлюбеност у „змиите“.

Родените в Чертога на Змията притежават безупречно хладен разум, способни са да решат за миг всяка главоблъсканица (при наличието, разбира се, на някои предварителни познания и упражнения). В същото време са консерватори и трудно приемат новото. Могат самоотвержено и до последна капка кръв да защитават статуквото, случва се да са по-предани на идея и от фанатиците. За сметка на това признават за единствено правилен жизнен вектор саморазвитието. Но и тук се случва да се потопят в океана от знание така, че да не забележат как собственият им живот се изнизва край тях.

Хората от Чертога на Змията се чувстват длъжни да се развиват и да устройват света около себе си в съответствие с образа на своя покровител Семаргл. Семаргл е воин, истински мъж, силен, смел и готов във всеки миг да се хвърли срещу дори по-силен и умел противник, за да защити слабия и да помогне на нуждаещия се. Това е огнен Бог, а огънят е символ на пречистването, победата, силата и славата. Но става дума само за заслужената слава, към която не се стремят, а която придобиват в резултат на добродеяния.

Семаргл дарява благословия на тези, които помнят заветите на Предците и живеят в името на процъфтяването на своя Род. Хората, родени в Чертога на Змията са по-силно повлияни от този Бог. А това означава, че от тях, при правилно (хармонично) развитие неизменно се получават велики воини, но не винаги оръжието им е меч. Иначе казано – не само велики защитници на Родината, а и видни учени или оратори.



5. Чертог на Враната
19 декември - 10 януари, Бог покровител: Варуна


Чертогът на Враната е петият Чертог в Сварожиевия кръг. Свещеното му дърво е Лиственицата, покровител е Бог Варуна. Варуна управлява стихиите на движението на звездното небе и следи за Вратите между Световете, както и за пътищата, водещи до тези Врати. Само Варуна е способен да определи доколко високо се е изкачил човекът по Златния Път на Духовното Съвършенство, доколко е развит, какво е способен да понесе и кое ще е отвъд силите му. Варуна също така е наричан и Бог на човешките съдби.

Хората, родени в Чертога на Враната са по природа активни, жизнерадостни и дейни. Те постоянно се стремят да правят нещо, постоянно се стремят към нещо, постоянно имат цял рояк нови планове. Ако по някаква причина останат насаме или сами, бързо увяхват, а от непресъхващата им жизнена сила не остава и следа. Затова самотата е най-страшното, което може да ги сполети. Всъщност те рядко имат проблеми с недостига на приятели, тъй като са невероятно общителни и постоянно са обкръжени от множество хора, които привличат не целенасочено, а чисто интуитивно.

Хората от Чертога на Враната имат доста своеобразно отношение към любовта. Най-общо те са доста влюбчиви и любовта им понякога е толкова искрена и страстна, че дори сами те не магат да се усъмнят в качествата ѝ. Но често под красивите думи и не по-малко красивите жестове се крие изключително плътска жажда. Това може да се превърне в сериозен проблем, особено ако тези хора живеят извън традицията. Рано или късно тази им нагласа ги унищожава. Същевременно откровено вятърничавите „врани“ са открити и добродушни, няма да ви предадат и измамят. С течение на времето придобиват истинска жизнена мъдрост, която мнозина не биха достигнали и за десет живота. Но негативният аспект на тази мъдрост се заключава в следното – идеализмът на „враните“ може да премине всички мислими граници, тогава те се потапят надолу с главата в някакъв свой илюзорен свят, като на практика се изключват от реалния свят.

Друга особеност на природата на родените в Чертога на Враната се заключава в това, че независимо от активния им и понякога откровено необуздан начин на живот, в бита са невероятно педантични, предпочитат покоя и уюта. Особено силно се проявява с напредването на възрастта. Въпреки мощния си интелект, те са по-скоро философи и мечтатели, отколкото математици и физици. Макар, че от тях надали ще се получат велики оратори или хора на изкуството, те все пак са напълно способни да „заразяват“ околните с идеите си, не фанатични, но основани на мощни силогични умозаключения.

Любопитен е фактът, че „враните“ демонстрират най-често от всички останали необичайни и даже екстрасензорни способности по рождение. Но в съвременния свят това в най-добрия случай се приписва на детските фантазии, а в най-лошия води до психиатричните клиники. Но, ако е правилно възпитаван в духа на традициите и му е отделяно необходимото внимание, такъв човек би могъл да развие достатъчно силни способности. Макар тук да става по-скоро въпрос за генетика. Особено в наши дни.

От „враните“ често се получават изтъкнати духовни учители и мъдри наставници, които реално могат да научат подрастващото поколение на много неща. Великият Бог Варуна направлява стъпките им и ги води до невероятни постижения по пътя на изучаване на съкровените тайни на мирозданието.

© Превод от руски: Н.Т.Н.-Селена
(Ярослава Велесова)

(следва)

 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .