Банер
ЦАРЕВНА ЛЕБЕДЬ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ПЪТЯТ НА КРИЯ ЙОГА - ВТОРА ЧАСТ
Написано от Маг Селена   
Четвъртък, 25 Януари 2007 00:00
Още две дисциплини от крия йога - пранаяма и дхияна.


В тази статия ще ви разкрия една много малка част от тайните на крийя кундалини-пранаяма и дхияна-йога.

КРИЙЯ КУНДАЛАЛИНИ-ПРАНАЯМА е най-мощният метод в крийя йогата на Бабаджи. ПРАНАЯМАТА – това е изкуството на контрол на дишането. Като всеки научен метод, тя включва в себе си експерименти, чиято цел е потвърждаването или отричането на дадена хипотеза и сравняване на получените резултати с резултатите на други изследователи.

Практиката на крийя кундалини-пранаяма оказва непосредствено въздействие върху физиологичните процеси, влияещи от своя страна на нашите ментални състояния. По време на медитация умът често се отвлича от случайни мисли, чувство на скука и физически дискомфорт. Често това е предизвикано не от проблеми на самия ум, а от действието на физиологични фактори като стомашно разстройство, нарушение на циркулацията на кръвта, мускулни спазми, недостатъчна енергия и хормонален дисбаланс. Има традиции, в които садхакът (ученикът) е длъжен непосредствено да контролира реакциите на своя ум на тези отвличащи фактори, като насочва срещу тях цялата си воля, което понякога предизвиква възникване на чувство на неудовлетворение, вина и ментално раздвоение. За разлика от тях, крийя кундалини-пранаяма въздейства върху самите физиологични процеси.

Практикувайки крийя кундалини-пранаяма в отпуснато състояние, човек развива вътрешно осъзнаване и способност за концентрация по естествен път, без напрежение. Това е особено подходящо за хората, чийто ум е ТАМАСТИЧЕН, т.е. подложен на инерция или бездействие, или РАДЖАСТИЧЕН, т.е. високоактивен и разсеян, или пък се мята между тези две състояния. Когато умът става САТТВИЧЕН, т.е. спокоен и уравновесен, тогава е лесно да се практикуват техники, включващи в себе си концентрация и медитация.

Един от фундаменталните физиологични процеси в човешкия организъм е това, че ние дишаме по ред преимуществено ту с едната, ту с другата ноздра. Смяната на активната ноздра става на всеки три часа. Такова дишане способства поддържането на нормалната температура на тялото около 37 градуса. В нашия век медиците открили, че лявото полукълбо на мозъка управлява дясната страна на тялото и като цяло е заето с процесите на рационалното мислене, анализ и словесна комуникация. То обработва информацията в линейна последователност, наблюдавайки причините и следствията. Дясното полукълбо контролира лявата страна на тялото и отговаря за интуитивното възприятие, ориентацията в пространството, разпознаването на предмети, творческата дейност и мисловните процеси, свързани с едновременна обработка на голямо количество данни.

Ако дясната ноздра е чиста и дишането се осъществява предимно през нея, то по-активно е лявото полукълбо на мозъка, свързано с дясната страна на тялото. При това човек е предразположен към рационални, уверени и настъпателни действия. Когато е чиста лявата ноздра и е по-активно дясното полукълбо на мозъка, човек става по-възприемчив, склонен по-скоро към пасивни и интуитивни действия. Също така можем да се научим на равномерно дишане през двете ноздри едновременно, което подпомага хармоничния синтез на двата главни аспекта на личността. При това енергията на дишането тече през централния канал СУШУМНА НАДИ, т.е. през гръбнака. Това предизвиква дълбок и безметежен душевен покой, удовлетворение и всеразбиране – идеалното състояние за практикуване на медитация. Равновесието между лявото и дясното дишане, а също и между вътрешното и външното налягане на въздуха, позволява да се спре дишането и да се влезе в състояние на контакт с Бога, известно в йога като САМАДХИ.

Практиката на правилното дишане е известна в учението на 18-те сидхи като ВАШИ-ЙОГА. На тамилски език “ваши” означава дишане. Ако повторим няколко пъти думата “ваши”, ще чуем : “Шива, Шива!” – това е великата мантра и име на Бога.

КРИЙЯ ДХИЯНА-ЙОГА

Умът образно казано може да бъде сравнен с маймуна, пияна от виното на желанието и ужилена от пчелата на гордостта. КРИЙЯ ДХИЯНА-ЙОГА, изкуството за управление на ума, включва в себе си ред медитативни техники за достигане на контрол над непокорния ум. Тя развива петте сетива и фините им съответствия: ЯСНОВИДСТВО, ЯСНОСЛУШАНЕ и ЯСНОЧУВСТВАНЕ.

Първата техника на крийя дхияна-йога способства за очистването на подсъзнателния ум с всичките му подтиснати желания, страхове и спомени. Следващите техники помагат на садхакът (ученика) постепенно да пробуди скритите възможности на своя ум чрез практикуване на концентрация, съзерцание, постоянно внимание и осъзнаване. Най-накрая човек достига до реализацията на своето “Аз” и придобива щастие и в петте плана на битието.
Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .