Банер
0_2f8aa_c10834db_XL.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Хроничната умора – едно често срещано състояние особено в горещините
Написано от Румяна Алексиева   
Четвъртък, 28 Юни 2007 00:00
На практика тя много рядко се дължи на физически и психически натоварвания.

На повечето хора е познато чувството за умора и недостиг на енергия. В горещото време такива случаи са по-чести, но дължат ли се пряко на високите температури?!
Това състояние ни завладява понякога още сутринта, когато организмът би следвало да е отпочинал и приливът на нови сили изглежда логичен.
Важно е да се знае, че чувството за умора много рядко е резултат от непосредствени физически натоварвания или напрегнат работен ден. Тогава каква е причината за недостига на жизнени сили?

1. Организмът ви изпитва жажда.
Много често умората е свързана с обезводняването. Недостигът на влага намалява притока на кръв към важните органи и с това затруднява работата на целия организъм и предизвиквайки чувството за умора.
Как да определим дали получаваме достатъчно течност? Най-елементарният начин е по урината. Ако тя е прозрачна или светла на цвят, водата в организма е достатъчна. При всекидневното приемане на 1,5 литра и повече вода, обмяната на веществата се ускорява с около 30%.

2. На вашето тяло не му достигат въглехидрати.
Глюкозата, която се образува от въглехидратите е главното “гориво” за получаването на енергия. Когато употребявате прости въглехидрати – бял хляб, сладкарски изделия, шоколад и т.н., нивото на захар в кръвта рязко се повишава, а след това рязко се намалява. Този недостиг се получава и когато пропускате някое хранене. Ако организмът не получава достатъчно въглехидрати, неговата работа започва да се забавя и изпадате в “полусънено” състояние.
Въглехидратите трябва да съставят 50% от вашата храна, но те трябва да бъдат сложни: плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Интервалът между отделните хранения не трябва да превишава 5 часа.

3. Имате недостиг на някои жизнено необходими вещества.
Повечето хора и особено жените изпитват недостиг от магнезий – минералът, който подобрява работата на клетките и “икономисва” енергията на организма. При хронична умора се препоръчва всекидневното приемане на около 400 мг магнезий. Консумирайте и повече ядки, спанак, марули, лапад.
Недостигът на омега-3 ненаситени мастни киселини също води до липса на достатъчно енергия. Те помагат на нормалната обмяна на веществата и увеличават постъпването на кислород в кръвта. Много омега-3 мазнини се съдържат в рибата.
Около 10% от хората страдат от анемия поради недостига на желязо. Хемоглобинът транспортира кислорода по цялото тяло. Затова може да се каже и че недостигът на кислород води до умора. В таокива случаи ще помогне приемането на специални лекарствени средства, а също така употребата на месо и сушени плодове.

4. Твърде много гледате телевизия.
Специалистите твърдят, че вместо един час, прекаран пред телевизора, човек може да направи средно 144 крачки. По време на гледането се забавят сърцебиенето и обмяната на веществата (дори ако просто седите без да правите нищо). Правилното решение е едно - ограничете времето за гледане на телевизия или правете нещо по това време, най-добре няколко физически упражнения.

5. Имате наднормено тегло.
Всеки излишен килограм отнема част от енергия. Ако сте напълнели с 3 кг, си представете, че тези 3 кг са в ръцете ви и трябва да ходите с тях цял ден. Несъмнено ще се уморите по-бързо.

6. Не ви достига слънчевата светлина.
Недостигът на слънчева светлина води до намаляване в мозъка на съдържанието на важни вещества като серотонин и допамин, а това е причина за спад в настроението и упадък на силите. В хладните мрачни дни се опитайте да бъдете на чист въздух поне 15-30 минути от 12 до 14 часа, когато интензивността на слънчевите лъчи е максимална. Солариумът също може да ви помогне, но пък той има други вредни страни.

7. Спите недостатъчно.
Недостигът на сън се отразява негативно и на външността, но най-важното е, че забавя обмяната на веществата. На повечето хора са необходими 7-8 часа сън, но не е зле да подремнете и през деня, макар и само през почивните дни.

8. Намирате се в постоянен стрес.
Тези, които са склонни да се тревожат тревожат за какво ли не, са далеч по-често подложени на хроничната умора, отколкото тези, които умеят да се отпускат и получават удоволствия от живота.
Малките, но постоянни неприятности по-често водят до хронична умора и създават не по-малък стрес, отколкото големите!

9. Може би имате хипотиреоза?!
Всеки един от 10 човека е с намалена функция на щитовидната жлеза, но повечето от тях дори не подозират това. Щитовидната жлеза контролира обмяната на веществата и един от признаците за намаляване на нейните функции може да бъде именно хроничната умора (както и неспособността да се отслабне).
Ако смятате, че вашата обмяна на веществата е забавена, направете си консултация с ендокринолог.

Хроничната умора може да бъде предизвикана и от доста други заболявания като диабет или сърдечна недостатъчност.Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2023 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .