Банер
0_2f8ab_6773793a_XL.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

СПРАВЕДЛИВОСТ И ОТМЪЩЕНИЕ
Написано от Маг Живин   
Петък, 20 Април 2007 00:00

Възмездия разни

- Маг Живин, честа практика ли е хората да прибягват до магия, за да се възвърне справедливостта в дадена ситуация?

МАГ ЖИВИН: Удивително честа практика. Всъщност, ако се замисля, като че ли не се сещам за човек, който да е дошъл при мен по друг повод. Хората са големи борци за справедливост. В действителност са само големи борци, защото земната справедливост е много относително понятие.

- Тоест не можем да говорим, че нещо е справедливо или не?

МАГ ЖИВИН: Напротив, можем да говорим, каквото си искаме, стига да не го взимаме прекалено на сериозно. Според мен има една справедливост, която е най-общо казано справедливостта свише. В този термин включвам сложната амалгама от карма, съдба и житейски път и справедливостта, която ни се въздава и си въздаваме въз основа на действията, и деянията ни. Понякога ни се струва, че е несправедливо да ни се случва нещо неприятно, но ако се вгледаме в живота и действията си, а при възможност и в миналите си животи, несъмнено ще видим защо ни се е случило.

Другата справедливост е чисто човешка измислица, която има две страни – чисто юридическа и чисто субективна. Понякога тези две страни се смесват и в крайна сметка се водят нескончаеми дела, обжалвания, пак дела и така по всички инстанции. Много често хората предпочитат да избегнат всички тези разправии и да прибягнат до помощта на магията. Не можем да ги виним – магията се използва и за тези цели, независимо доколко ни е приятно и доколко не.

- И при вас идват по всякакви поводи? На всекиго ли помагате?

МАГ ЖИВИН: Разбира се, че идват по всякакви житейски проблеми. И се опитвам да помогна на всекиго. Но не работя магия за всекиго. Понякога идват хора, на чиито интереси е навредено злонамерено или чрез магия. Тогава се намесвам и нещата се уталожват и подреждат в полза на клиента ми. Друг път идват хора, които се опитват напълно съзнателно да навредят другиму в името на някаква тяхна си справедливост. Такива отпращам по живо по здраво, след като съм се опитал да им помогна – тоест да им покажа чрез извадки от собственото им бъдеще, че усилието им ще се увенчае със собственото им страдание. Ако продължат да си търсят майстора след това, сигурно ще го намерят, но вината не е моя.

- Но нали и да бъде нанесена някаква вреда, тя ще е в името на възстановяването на нарушено равновесие или вследствие на несправедлива постъпка?

МАГ ЖИВИН: За това вече не можем да говорим по принцип. Може само в рамките на отделния случай. Да речем някой си е харесал имота на леля си, опитва се да я подлъже да му го припише, после да я изхвърли на улицата и почти е успял. Намесвам се и далаверата му се проваля. Вредя му, но не съществено – не колкото той е щял да навреди. Но да речем някой си харесал омъжена жена, изкарали любовен роман, тя дори се преместила при него, но после преценила, че семейството й е по-важно и се прибрала при съпруга и двете си деца. И идва този някой при мен и казва, „сега да ми я върнеш, защото така е несправедливо – тя ми обеща да е с мен и т.н.” Ако реша да работя, ще му я върна, но ще причиня повече вреда, отколкото, ако не го направя, защото ще трябва да прекърша нечия свободна воля и избор, и да направя нещастни поне четирима души (съпругът, децата и самата съпруга, която вече е взела решението за себе си), заради мимолетното щастие на един, и заради представите му за справедливост. Тогава не използвам магия, за да възстановявам „справедливостта”. Това са реални случаи от практиката ми, нищо че не споменавам инициали и прочие конкретности. Трябва много да се внимава в подобни случаи, защото голяма част от пасивите при подобни действия са за самия клиент.

Смятам, че магьосникът би трябвало да се въздържа и от още нещо – раздаването на магическо правосъдие. Силата не ни е дадена, за да си угаждаме на честолюбието, комплексите и другите къде по-явни, къде по-скрити форми на егоизъм и психични увреждания.

- Да разбирам ли, че сте против наказанието по магически път на човек, който е доказано зъл, вреден и жесток с останалите.

МАГ ЖИВИН: Да. Допустимо е магическо предупреждение, но не и наказание. Никое човешко същество не е дотолкова богоравно, та да си приписва правото да съди по божиите закони, а за човешките закони си има светски съдилища. Когато вземем да съдим някого „по божиите закони”, го съдим според нас си – според нашите разбирания, светоглед, морал и т.н. И какво се получава? Че не съдим него, а нас си. Че не посягаме на него, а на нас си. Ако предположим, че имаме някакви дарби, които ни дават предимство пред останалите човешки същества, дали въпросните предимства ни дават право да наказваме останалите, само защото не се вместват в личните ни представи за приемливо поведение?

Ако не харесвате некултурно хранене, пребивате ли си детето, когато мляска? Или го наказвате със смърт, защото е счупило очилата на другарчето си докато са се боричкали? Съжалявам, но в очите на можещия и знаещия повечето житейски истории изглеждат точно по този начин. Не искам да ги омаловажавам, защото те са нечий нерешим проблем, а искам да обясня, защо не усмъртявам злодеи. Ако река да го правя, по какво ще се различавам от самите злодеи – че размахвам байрака на правдата? Няма такъв филм. Не смятам, че за наказателната магия може да има някакво оправдание. Да се защитиш или да защитиш някого – това да. Но да тръгна да угаждам на хора, които в прав текст ми казват: „Накарайте го да страда, както страдах аз” – по-добре забравете! Търсенето на мъст или възмездие е угаждане на нечий наранен егоизъм и нищо повече. Думи като чест, достойнство, самоуважение най-често прикриват наранен егоизъм, алчност, интереси. Все неща, които не струват да изгориш дори най-малката ритуална свещ.

- Но нали магьосниците изпълняват човешките желания. И щом свише не им се забранява да го правят, биха могли да работят за възстановяването на общата хармония и справедливост?

МАГ ЖИВИН: Мнозина черни магове изпадат в подобни заблуди. Щом никой не ме спира, значи или няма Бог, или пък Той ми позволява да съм меч на Неговата справедливост. Само че малко бъркат. Магията не е в предопределението или в кармата, а в рамките на свободната човешка воля. Даден ни е живот и всичко необходимо, за да го изживеем прилично. Екстрите са в свободната воля. Колкото повече ненужни екстри си поръчваме, толкова повече екстремални методи трябва да прилагаме, за да ги опазим и да се сдобием с още. Един от екстремалните методи е магията. Когато наистина си решил да си навредиш, кой може да те спре, а и кой ще си направи труда. Все едно да се залетиш с автомобила си със сто километра в час към перилата на мост. Кой ще се препречи да те спре? Животът е даден на теб и ти сам преценяваш какво да правиш с него. Някои правят от живота си сияен дворец, други – малък дом с красива градинка и пойни птички в дърветата, а на трети не става и за клозет. На кого ще поръчате да отмъстя в последния случай?



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .