Банер
В ВАЛЬХАЛЛУ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Славянските Чертози - 3 част
Написано от Маг Селена   
Четвъртък, 08 Март 2018 16:33

10. Чертог на Бика
17 април - 9 май, Бог покровител: Кришен


Чертогът на Бика е десетия сегмент от звездното небе, включен в състава на Сварожиевия кръг. Свещеното дърво на този Чертог е Трепетликата, а негов покровител – Бог Кришен. Кришен е пазител на Висшата Небесна Мъдрост, главен управител на всички обреди, ритуали и празници, провеждани в Световете Яв, Нав и Прав. В мирно време носи истината чрез слово, а при война – с поразяващ меч.

Хората, родени в Чертога на Бика са силно зависими от природата. Те чувстват дълбоко и най-малките промени в околния свят. Когато докосне с ръка някое дърво в гората, „бикът“ може да узнае много за цялата местност. Той е способен да общува с природните духове и стихии чрез образи. Но дарбата му има и обратна страна – работоспособността на „бика“ следва ритъма на природата. През пролетта тези хора са особено активни, докато през есента не могат да наберат обороти, колкото и да се стараят.

Но същевременно, хората от Чертога на Бика са невероятно трудолюбиви. Способни са да изпълняват дори еднообразна и монотонна работа. И дори работата да не им харесва, но дългът пред Рода да им налага именно нея, „биковете“ ще я вършат спокойно, без да страдат особено от този факт. Те са хора с висока степен на вътрешна организация, отлично знаят какво искат и как да го постигнат. И още нещо - „биковете“ са напълно способни да учат околните на житейска мъдрост, от тях се получават добри наставници и учители.

Хората, дошли в този свят от Чертога на Бика са невероятно упорити, целеустремени и притежават повишено чувство за отговорност. Ако се захванат с нещо, винаги се стремят към съвършенство, опитват се да го изведат до максимално идеален завършек. Те са великолепни изпълнители, верни приятели и страховити защитници на Рода. Освен това са им напълно чужди егоистичните стремления и всичко, което правят е насочено към процъфтяването на близките и приятелите. Това е и една от причините „биковете“ често да избират пътя на професионалния воин, патриота, защитника на Родината.

„Биковете“ са и много творчески личности. Опитват се да осъзнаят всяка възникнала пред тях ситуация. Движат се към целта си без да обръщат внимание на преградите и се сдобиват с въжделеното знание, но само чрез упоритост и труд. Същевременно са склонни да изпадат в мистицизъм и при усилието да създадат около себе си идеален свят биха могли несъзнателно да забравят напълно за желанията и стремежите на близките си. При подобно развитие, роденият в Чертога на Бика може да се добере до истини, които е по-добре човек да не научава. Такава ситуация е крайно опасна, особено за околните.

Но като цяло, хората от Чертога на Бика са склонни да постъпват правилно, макар и да се стремят да доведат всичко до съвършенство, а този стремеж пък граничи с безкрайност. Това може периодично да огорчава „биковете“, но те не са склонни към продължителни депресии и бързо превключват на нови задачи. Ако следва правилния път „бикът“ може да стане образец за подражание на околните.


11. Чертог на Лоса
9 май - 1 юни, Бог покровител: Лада


Чертогът на Лоса е единадесетия сегмент в Сварожиевия Кръг, неговото свещено дърво е Брезата, а покровител – Богиня Лада. Лада се явява главна Богородица на славянския пантеон, тя е вечно прекрасната Богиня на живота, любовта и красотата. Лада е майката на Светлите Богове, закриля семейните съюзи и всички деца на Великата Раса, учи на взаимоуважение, искреност и разбиране.

Хората, родени в Чертога на Лоса са обичайно трудолюбиви и с готовност се захващат с всяка работа, независимо доколко тежка и „неблагодарна“ е тя. И при все, че те надали ще са особено щастливи от изпълнението на еднообразни механични действия, все пак са по-приспособени от останалите към такъв вид труд. Същевременно хората от Чертога на Лоса са крайно зависими от околния свят и най-вече от природата. С настъпването на пролетта те се изпълват с ентусиазъм и жизнена енергия, могат да се захващат с много неща едновременно и да ги довеждат до най-успешен край. Но през зимата вътрешните им ресурси сякаш се изчерпват, те са по-малко активни, любопитни и по-малко се стремят към новоначинания.

Хората от Чертога на Лоса са много общителни. Речевият им апарат е невероятно развит по рождение, а острият им ум им позволява с лекота да влияят на околните чрез силата на словото. Тези хора могат да станат ненадминати оратори, лидери, ръководители, за които е достатъчно да произнесат само няколко изречения, за да се сдобият с доверието на околните. Но не е рядкост „лосовете“ да се стремят към безгрижен живот и да не понасят бремето на правила и условности. Те се стремят да са такива, каквито са и рядко се вписват в някаква система. Затова пък постигат невероятни резултати именно благодарение на тази си нагласа, ако разбира се безгрижието им не наклони везните в погрешната страна.

„Лосовете“ са влюбчиви, но недоверчиви. Те не са много наясно какво е това истинска любов, затова могат да изгубят много време в намиране на своята половинка, като постоянно ту се разочароват от хората, ту отново преоткриват вярата си в тях. При това рядко вярват на думите и човек, когото не познават добре едва ли би могъл да има някакво по-съществено влияние върху живота им. Същевременно хората от Чертога на Лоса винаги се стремят да вършат всичко сами, като правилно предполагат, че ако човек иска работата да бъде свършена добре, трябва да я свърши сам.

Родените в Чертога на Лоса рядко допускат някого до себе си. Винаги се отнасят с недоверие към чуждите идеи, желания и стремежи. Но с времето стават най-верни приятели. При това личното им мнение винаги играе главната роля и само възлите на дружбата могат да променят този факт. „Лосът“ сам избира своята съдба и това е всъщност един от малкото Чертози, на които Боговете на се определили точно предназначение. „Лосът“ може да е еднакво щастлив и като мъдър отшелник, и като ръководител на транснационална корпорация.


12. Чертог на Сокола
1 юни - 23 юни, Бог покровител: Вишен


Чертогът на Сокола е дванадесетия сегмент на Звездното небе, включен в Свещения Сварожиев Кръг. Покровителстващото го дърво е Вишнята, а Богът покровител – великомъдрия Вишен. Вишен е пазител на Светлия Нав, тоест на този пласт от Вселената, в който са праведните души на покойните Предци. Фактически Вишен няма никакво отношение към проявения Свят Яв, но именно той контролира Златния Път на Духовното Развитие и е в състояние да помага на чедата на Великата Раса да се придвижват по този път. Освен това Вишен е почитан и като пазител на Небесните Закони и няма предел гневът му към тези, които ги нарушават.

Хората, родени в Чертога на Сокола са невероятно активни и дейни. Те с лекота могат да изпълняват по няколко задачи едновременно, а околните винаги ще се удивляват на безумната им работоспособност. За такива хора казват, че шило в торба не стои, дотолкова енергични и динамични са в живота. Хората от този Чертог са в постоянно търсене и често се движат в посока, известна единствено на тях, а за останалите е пълна неизвестност и мъгла. Отстрани може да изглежда, че те плуват по течението, но истината е че течението се движи подир тях. Жизнената енергия на „Сокола“ е предостатъчна, за да промени той света около себе си.

Хората от Чертога на Сокола обичат да експериментират и макар често опитите им да се оказват небезопасни, те никога не подлагат съзнателно на сипещите се удари себе си или близките си. „Соколите“ щурмуват мигновено всеки мернал им се по-глобален проблем и не се спират, докато не го решат. Никога не се предават и неуспехите не ги огорчават – могат да отстъпят крачка-две, колкото да се мобилизират и засилят отново, след което отново се хвърлят в бой. Те са добри стратези, макар по-често да прибягват до интуицията.

„Соколите“ са напълно независими от обкръжението - могат да се смеят и веселят искрено, когато околните се чувстват определено зле или пък да тъгуват, когато всички се веселят. Причината за подобно поведение не се крие в някакви психични или психологични проблеми, а във факта, че разумът на „Сокола“ е способен да се абстрахира напълно от реалността с оглед на решаването на належащи сложни проблеми. В такива моменти в Яв остава само съзнанието на „Сокола“, докато местонахождението на подсъзнанието им е известно само на Боговете.

Хората от Чертога на Сокола са творчески личности и винаги се придвижват с най-голямо старание към идеалния завършек на всяко начинание. Ако резултатът не ги удовлетворява, са склонни да започнат отначало, независимо колко тежко ще им бъде. Най-често са идеалисти и максималисти, които трудно съжителстват с околните. Могат да оценяват трезво ситуацията, но вярата им в доброто и светлината много често измества разумните доводи. „Соколът“ винаги се завръща – към захвърлените начинания, към родния дом, към близките си. Той е сложна и противоречива натура, която ще се сдобие с успех единствено като усъвършенства себе си - духа и тялото си. В противен случай рискува да унищожава себе си и да разрушава всичко, до което се докосне.


13. Чертогът на Коня
23 юни - 16 юли, Бог покровител: Купала


Чертогът на Коня е тринадесетия сегмент в Свещения Сварожиев Кръг, негово растение покровител е папрата, а Бог – Купала. Купала е представян като вечно млад и прекрасен юноша, който същевременно притежава безгранична мъдрост, тъй като за него са достъпни всички пътища Вселенски и неведоми знания за нейните закони. И ненапразно именно Купала отговаря за всички тайни обреди, позволяващи на човека да пречиства тялото, Духа и Душата, да получава сила от стихиите, и да общува с Предците си. Купала е весел и динамичен образ, зад който обаче се крие повече, отколкото бихме могли да си представим.

Хората, родени в Чертога на Коня са като факли, в които при приготвянето им са добавили прекалено много масло. Те се разпалват почти мигновено, горят по-ярко от останалите, но и изгарят по-бързо. Светлината от тези „факли“ без проблеми осветява пътя на околните. От друга страна, същата тази светлина може да опърли този, който поради невнимание се е доближил прекалено до нея. Цялата работа е в това, че „конете“ не умеят да контролират „вътрешната си светлина“. Те лесно възприемат нови идеи и „запалват“ с тях хората около себе си. После, когато всичко това им додее, те също така бързо изгасват за старото и преминават към нова идея, но какво да правят в този случай околните, на които не им е толкова лесно да се откажат от вече започнатото, в което са вложили толкова сили? Хората от Чертога на Коня рядко се замислят за това и именно там е основният им проблем.

Те са абсолютни максималисти, винаги и всичко сравняват с идеала, стремят се да решат всеки проблем или задача максимално вярно и правилно, при това по начин, при който за всички да е добре. Но такъв изход те приписват единствено на подхода, който действително ги е заинтригувал. Ако правят нещо само, защото се налага да го направят, едва ли биха го извели до „идеален“ край. При това „конете“ са отговорни, те при всички случаи изпълняват възложените им задачи, но въпросът винаги опира до личната им заинтересованост. Те няма да работят под принуда, но ако идеята им харесва, практически безграничната им творческа енергия се плисва в неудържим поток към целта и в света се появява нещо действително величествено, и прекрасно.

Конете са невероятно умни, талантливи, с фин усет към окръжаващия свят и хората от обкръжението си. При това разбират същността на дадения човек много по-добре, отколкото се познава самият той. Те са емоционални, умеят и ако може да се изразим така, обичат да обичат. Те обичат всичко и всички безгранично, и предано. Но със същия плам, яростно и люто ненавиждат, макар да не са отмъстителни и лесно да забравят обидите. Пораженията са им неприятни, но в никакъв случай не могат да играят ролята на сдържащ фактор. „Конете“ прескачат неуспехите и стават по-силни. Именно те най-добре от всички умеят да поемат ударите на съдбата и да „изстискват“ от тях максимална полза за себе си.

Същевременно „конете“ се увличат прекалено и могат да не забележат нещо по-важно. Това е втория им проблем. В останалото са добри и позитивни, открити и въпреки всичко не губят вяра в себе си, и в обкръжението си. При това хората от Чертога на Коня не трябва да се отклоняват от предначертания си Път, за да не повторят съдбата на Чернобог.


14. Чертога на Орела
16 юли - 7 август, Бог покровител: Перун


Чертогът на Орела е четиринадесетия звезден Чертог в Сварожиевия Кръг, свещеното му дърво е Великият Дъб, а Бог покровител – великомъдрият Перун. Перун се смята за главен защитник на целия Явен Свят, не само на Мидгард-Земята, но и на другите земи на Великата Раса. Перун най-често се възприема като Бог-Воин, но трябва да разберем, че той е много по-всеобхватен образ, основаващ се на напълно реална историческа личност. Перун е бил военачалник, гениален стратег и тактик, честен и благороден воин, който след смъртта си преминава в 16-измерното пространство, а после и отвъд, като става Благороден Арлег. Но с това пътят му не приключва и днес никой не може да каже със сигурност колко нависоко е стигнал по Златния Път на Духовното Развитие, но силата му е толкова огромна, че е способен да се прояви с лекота във всяка измерност, включително и в Яв, за чийто покровител се смята.

Хората от Чертога на Орела са най-често доброжелателни, умни и алтруистични. Те могат и обичат да помагат на другите, с лекота взимат някого под свое покровителство, защитават го и го закрилят. Те са несломими, храбри, но своенравни, а понякога могат да са и прекалено нахални. „Орлите“ по-добре от другите осъзнават истинската цена на знанията, учат се отлично и са способни да поглъщат огромни обеми информация, но природната им ленивост често им пречи да се развиват. Представителите на Чертога на Орела отлично разбират, че под „лежащ камък вода не тече“, те са искрени и надеждни хора, но не им достига така наречения стимул, и ако около тях няма човек, който да ги „срита“ „орлите“ могат да прахосат всичките си възможности, и таланти в блатото на бездействието.

Родените в Чертога на Орела са безстрашни и войнствени, обичат физическата култура и спорта, бойните изкуства. Но не ги превръщат в самоцел, доколкото знаят, че прилагането на сила е крайна мярка. Всъщност „орлите“ са авантюристи, изследователи и ако сполучат да победят мързела си, бързо забравят за него завинаги и се превръщат в неуморими странници и прозорливи учени. „Орлите“ могат да се отличават с крайно полярно поведение, тоест най-мощните изблици на активност, могат да се редуват с продължителна и жестока апатия. В смисъла на гореизложеното „орлите“ никога не са особено надеждни. Не в аспекта на приятелските отношения, а по отношение на семейните обвързаности. Тоест, ако на родения в Чертога на Орела му хрумне, че призванието му е да поживее сам, не ще го спре никакво семейство. „Орелът“ не е безразсъден, той ще направи всичко необходимо, но все едно ще си тръгне щом е решил, че действително му е нужно.

Същевременно „Орлите“ могат да са грижовни, макар и често да са егоистични. За тях най-важно е да не се самозабравят, да не поставят себе си над другите. Работата е в това, че те често са действително надарени личности и това ги подтиква да се гордеят със себе си, и да придават предимство на своите интереси, пред желанията на околните. Тръгналият по този път представител на Чертога на Орела обрича на страдания Рода си, затова е необходимо да се вземе в ръце и да осъзнае истинското си предназначение, което е да защитава обкръжението си, а не протежирането или манипулациите.

Но хората от Чертога на Орела умеят да обичат, истински, веднъж и завинаги. Те пренасят това искрено чувство през целия си живот, независимо от случващото се. И тази им способност е наистина безценна.


15. Чертог на Раса
7 август - 30 август, Бог покровител: Тарх (Даждбог)


Чертогът на Раса е петнадесетия сегмент от звездното небе, включен в състава на Сварожиевия Кръг. Свещеното дърво на Раса е Ясен, а негов Божествен покровител – великия Даждбог (не трябва да се бърка с Дажбог). Даждбог е прозвище на Бог Тарх, спасил Мидгард преди 40 000 години от вероломното нападение на Кашчеите. Даждбог означава „Бог, даряващ мир“. В основата на образа е реална историческа личност, многоизмерна същност, командир на едно от космическите войскови съединения на Великата Раса. Даждбог въплъщава в себе си защитата, победата, спасението и покровителството. Този мъдър, светъл и могъщ Бог е благороден и добър към чедата на Великата Раса, но жесток и неумолим към враговете ѝ.

Преди да пристъпим към анализа на образа на хората, родени в този чертог, бихме искали да обърнем вниманието ви на факта, че в понятието „Чертогът на Раса“, понятието раса няма значението, което обичайно търсите в тази дума – това не е обичайната абревиатура на „Родовете на Асите от Страната на Асите“. Нашите Предци са наричали леопарда (пардуса, Panthera pardus) с думата „раса“. Затова Чертогът на Раса обозначава съзвездието Леопард.

Хората от Чертога на Раса са любознателни, жизнерадостни и активни, но „живецът“ им може бързо да прегори, и тогава жаждата им за действие се сменя с униние, депресия и апатия. Като цяло са импулсивни, макар да признават първенството на логиката над емоциите. Обичат, ценят и уважават знанията, стремят се към тях, но могат да са достатъчно лениви или невнимателни при избора на път за самоусъвършенстване. Всъщност мързелът им не е толкова страшен, колкото умението им да убеждават всеки, включително и себе си, че именно това е правилния подход. И макар това да не е най-честия случай, по-добре за „леопардите“ е да избягват пасивния начин на живот.

Родените в Чертога на Раса умеят да почиват. Могат да са безразсъдни, дори донякъде безумни в отдиха си, но когато дойде време за труд, веднага стават сериозни, мъдри и разсъдливи. На такива хора могат да се поверяват всякакви задачи и те ще направят максимално възможното в дадената ситуация и непременно ще постигнат поставените цели. За тях няма непреодолими препятствия – те са издържливи и безстрашни хора: храбри, пресметливи и яростни воини или гениални стратези и най-мъдри философи. Склонни са към лидерство, понякога дори прекалено. Затова е възможно да проявяват егоизъм и да не се вслушват в мнението на околните. Това е неправилно, подобен „леопард“ може да очаква самота и забвение в края на пътя си.

Представителите на този Чертог могат в най-прекия смисъл на израза „да вървят по хора“, тъй като смятат, че избраната от тях цел оправдава средствата. Понякога това може да е в полза на околните, а друг път да им вреди. В такива ситуации „леопардът“ е длъжен да се вземе в ръце и да отсече из корен прекомерния си егоизъм, защото рискува да превърне приятелите си във врагове. „Леопардите“ са решителни и общо взето позитивни, стремят се към доброто, но не разбират че „доброто насила“ не е чак дотам положително. Затова трябва да се учат да се усмиряват чрез медитации и други духовни практики. Тогава могъщата им енергия действително ще може да извършва велики и благи дела.


16. Чертог на Девата
30 август-22 септември, Бог покровител: Джива


Чертогът на Девата е шестнадесетия чертог в Сварожиевиея кръг. Свещеното дърво на Чертога на Девата е Ябълката. Покровител на този сегмент от Звездното небе, през което всяка година преминава извечното Ярило-Слънце и богинята Джива, една от най-почитаните Славянски Богородици. Джива (в друг вариант - Жива) е Великата Майка на Вселената, същност, която ражда на бял свят чистите и непорочни човешки души, които по-късно се въплъщават в Света Яв, в Света Мидгард и по другите земи на Великата Раса.

Джива е алегория на самия живот, на абсолютната хармония и съвършената красота. Именно затова хората, родени в Чертога на Девата с цялото си същество се стремят към Светлината, Мъдростта и Любовта. Познанието на Вселената в цялото ѝ многообразие – ето какво ги ръководи през целия им живот. Те са велики поети, художници и музиканти, хора на науката, философията и мъдреци. Те са хора, с тънък усет към прекрасното, умеят (или най-малкото са предразположени) да боравят с всякакви енергии. Винаги се стремят да достигнат до същността на онова, с което се занимават. Но е трудно да открием сред тях истински фанатици, те отдават предпочитание на разума, а не толкова на емоциите. Това съвсем не им пречи да се възхищават от произведенията на изкуството, напротив – родените в Чертога на Девата са способни, в много по-голяма степен от всички останали да усещат истинския творец.

Чертогът на Девата ражда лидери, целеустремени и непреклонни хора, способни да намират правилното решение и в най-заплетените ситуации. Тези хора съумяват да получат това, което желаят и винаги постигат целите си. При това са готови да използват всякакви средства, дори и такива, които са в разрез със заветите на Предците. Освен това хората от Чертога на Девата могат да проявяват излишна упоритост, да проявяват инат и непреклонност в най-негативния смисъл на думата.

Друга открояваща се черта на характера на хората, родени в този Чертог е стремежът към независимост. От една страна тя е безусловен плюс, защото ги учи на самостоятелност и хората бързо се учат от болезнените си грешки, като получават ценен жизнен опит и впоследствие са способни да се нагърбват със сериозни отговорности, като се самоусъвършенстват с невероятна скорост. Но от друга страна подобна тенденция може да доведе ситуация, в която човекът остава абсолютно сам, след като просто е „отпъдил“ от себе си както враговете, така и приятелите, или пък в която не успява да преодолее новата „височина“ и просто се пречупва без да успее да се изправи отново.

Чертогът на Девата учи не просто на вероломен натиск, а на хармонично и разумно постоянство в постигането на фундаменталните закони на обкръжаващия ни свят. Всеки е свободен сам да избира пътя си, но развитието в разрез с движението на Вселената неизменно води до деградация и до погибел – отначало духовна, а впоследствие и чисто физическа.

© Превод от руски: Н.Т.Н.-Селена (ВелоЛада ВеоСвента)

 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .