Банер
11828633_1719058978305592_9087590199539318011_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Славянските Обереги – Родовата сила в древните символи
Написано от Маг Селена   
Сряда, 02 Ноември 2016 14:28

Славянските Обереги – Родовата сила в древните символи

Оберегите на нашите предци съхраняват в себе си таен сакрален смисъл. С тях се добива силата, мощта на Рода и тясната връзка с природата. Всички Обереги притежавали силни защитни действия.

Славяните носели Обереги със себе си по време на път, използвали ги във всекидневния живот, защитавали живота си, дома и семейството.

Как славянските обереги са способни да помогнат на нас съвременните хора?

 

Езически традиционни Обереги

Нашите предци умеели съвършено да възприемат окръжаващия ги свят. Езичеството се основавало на уважение и поклонение пред Природата, както и почитането на нейната сила и могъщество. За да оградят себе си от различни нещастия, негативни въздействия и въздействието на ниски вибрации, славяните използвали обережни (защитни) символи.

Днешните обереги изглеждат по същия начин, както и техните прародители.

За шаблон се ползва снимка на намерения Оберег по време на археологически разкопки. Затова и днешните езически талисмани притежават такава сила и мощ.

Те също така предпазват своите притежатели от нападението на зловредни духове, опасности, уроки и несправедливост. В замяна на това внасяли благоприятни ситуации, благополучие и успех във всички начинания и дела. За да изберете езически защитен символ, на първо място трябва да се доверите на вашето вътрешно усещане – наблюдавайте снимки на Обереги и се вслушвайте в себе си. По този начин много лесно ще можете да почувствате кой точно амулет е "Вашия“.

Древните славяни разделяли символите на женски и мъжки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Женски защитни обереги

На жените прилягало да носят големи Обереги – тъй като те се явяват Пазители и Защитници на Рода. Във всяко едно семейство на Русите за изготвянето на магическите талисмани отговаряла най-възрастната жена. Тя ги изготвяла в пълно усамотение и тишина. По време на изготвянето на сакралните предмети намеренията трябва да са чисти, а мислите ясни.

В основата за изготвяне на днешните магически предмети влезли в действие древните славянски символи. Те се нанасяли на дрехите под формата на шевици, предмети за бита и разбира се, защитни украшения.

Лунница

Мощен сакрален знак, който носи на славянката здраве и женско щастие. В значението му се вплита защита за бременни жени и благополучие за рода. Считало се, че чрез Лунницата децата получават силно родово начало. Този Оберег е символ на живота, плодородието и разцвета.

 

Ярило

Този знак можели да използват славянските мъже, но първоначално се счита за женски символ. Ярило пази любовта, възраждал чувствата и не позволявал семейната двойка да се разпадне. Знакът на този талисман влияел на хармонията, разцвета в дома и пазел своя Род.

 

Лада-Богородица

Лада – Богиня на младостта, красотата, здравето и любовта. Нейният защитен символ пазел дома от всякакви напасти и зло. Този Оберег е предназначен за млади жени, които мечтаят за семейно щастие.

 

 

 

Алатир (Алатырь)

Един от най-силните сакрални знаци. В неговото значение славяните вплитали властта над времето и потока на живота. Този Оберег можели да носят и мъжете, но в древните източници на символа винаги се гледало като на женски. На младите момичета Алатир дарявал мощна защита за целия Род.

 

 

Макош

Защитен талисман за зрели, семейни жени. Такива, които свято почитат традициите на Рода и носят в себе си топлина и добрина. Великата Богиня Макош взема под своя закрила семейството, славянската традиция и начина на живот, дома, както и всички членове на семейството. С Макош вървят ръка за ръка изобилието и щастието.

 

Одолен-трева

В древните предания това название носела Свещената трева, притежаваща магическа сила. Такива символи защитавали от нападението на демонични същности. Тази трева произхожда от самата Майка Земя. Оберегите, изобразяващи Одолен-тревата предпазвали славяните от болести и неприятности.

 

 

Свадбеник

Талисманът на младоженците, който се връчвал на младата невяста. Младата жена с помощта на тозиОберег пазела семейните ценности и поддържала хармонията и благополучието в дома. Свадбеникът защитава младоженците от зли очи по време на сватбената церемония и привлича благоприятна енергия.


 

Молвинец

Един от най-силните символи, който е подарен на славяните от техния Покровител - Бог Род. Благодарение на него славянските жени благополучно износвали децата. Той също така пази бременните. Този талисман пази и самото новородено от лоши очи. Символът се носи по време на целия живот.

 

 

 

Рожаница

Сакралният символ Рожаница (Богинята на Съдбата) е предназначен за жени, мечтаещи за дете. Оберегът подхожда и за бременни като за тях той има особено значение – той пази детето и помага на майката в подготовката й за раждането.

 

 

Всеки един славянски оберег е източник на невероятна сила,

носеща в себе си добро, както и грижа за ближните.

Този, който има топла, открита и искрена душа,

засилва защитната сила на талисмана.

 

Мъжки защитни Обереги

Мъжките защитни символи на първо място подпомагали успеха в битки, помагали в ежедневните дела и защитавали по време на лов. Оберегите за мъжете славяни били по-опростени от тези за жените. Най-вече се носели като шевици по дрехи, символи по гривни, закопчалки и др.

Най-мощният талисман се явявал този, който бил изготвен от ръцете на жената. Много славянки сплитали гривни за мъжете си от собстветните си коси – такива амулети защитавали мъжете във всекидневните походи и в битките. Силно магическо значение имали ноктите и зъбите на дивите животни, хванати по време на лов.

 

Печата на Велес

Всеки един мъж, който носел знака на Велес – един от главните славянски Богове – попадал под неговата защита. Оберегите, изобразяващи лапата на Божественото Животно (мечка, крава или вълк) охранявал славянския мъж по време на целия му житейски път. Всяка една дейност била защитена от риск или нещастия.

 

 

 

Всеславец

Символ с огнена защита срещу и, пазеща от кавги и раздори. Този Оберег бранел мирните отношения между Родовете, събирайки в себе си мощни сили и ги преобразувал за благото на притежателя си. Помага във всяко едно начинание и пазел славянските домове от пожари, както и съхранявал имуществото.

 

 

Духобор

Оберег за тези, които приемат живота си като висше благо и влагат много сили за себеусъвършенстването си. Този символ представлява вътрешния човешки огън, неговите основи и същности. Духобор помага на човека за физическото му изчистване и за духовното му израстване. Оберегът защитавал от болести и умора.

 

 

Перунова брадва

Това е амулета на силните воини, бранещи своя Род и дом от нашественици и неверници. Това е талисмана на Бога на гръмотевиците и светкавиците, който помага за съхранението на традициите и семейните ценности.

Славянските мъже свято пазели Родовата памет . Те преобразували и направлявали събитията и промените. Всички техни Обереги се предавали по линия на синовете им. В крайна сметка Силата на Рода се предава на поколенията с натрупаните знания и опит.

 

Кукли-оберег

Други сакрални символи, които били широко разпространени сред Русите, били Оберегите под формата на кукли. Славянските защитни кукли пазели семейството и дома от болести, всевъзможни напасти и зли духове.

Всяка една кукла се изработвала за изпълнението на определена цел. Те се правели от парчета плат и конци като при това не се използвали ножици и игли. При създаването на кукли-обереги е нужно човек да е само в добро настроение, в противен случай талисманът поема негативните мисли и ще вреди на притежателя си.

В деня, в който се изготвя куклата се почиствало в дома и жените се обличали в празнични дрехи и в абсолютна тишина извършвали това тайнство, като във всяко едно произведение внедрявали част от собствената си душа. Куклите се отличавали по смисъл и значение.

 

 

 

 

 

 

 

 

Кърмилица, Здравница, Кувадка

 

Кърмилница

Обережен талисман, който бил изготвян от майката за своята бременна дъщеря. Той бил символ на изобилието, плодородието и здравето. Когато на бял свят се появи детето, куклата Кърмилница се поставя на люлката на детето. По този начин тя предпазва майката от липса на кърма, а бебето растяло здраво и силно.

 

 

Здравница

Това е Оберег за здраве, който се използва, когато човек е болен. Той се изготвя от лечебни и ароматни билки като мащерка, копър, риган, маточина, мента, геран и др. Готовите кукли се поставят в близост до главата на болния на топло място. Ароматът на тревите убивал микробите, изчиствал въздуха и дарявал сили за оздравяване.

 

Кувадка

Предзназначението на тази кукла било да защитава децата. Тя се приготвя от цветни и ярки парчета плат. Оберегът се прикрепя към люлката на детето. Куклата Кувадка била първата играчка, която детето виждало. Куклата се изработва от няколко парчета плат. Тяхното количество задължително трябва да е нечетно на брой. Това е един изключително силен Оберег за малките деца.

 

Покосница (Косичница)

Куклата Покосница се изготвяла за косенето на сеното. Тази кукла винаги бива ярка и официална. Тъй като за нашите предци косенето на сеното винаги се свързвало с празник. Славяните отивали да косят сеното само в празнични и светли одежди. Ръцете на Оберега се омотавали с червени конци за засилване на защитните му свойства. Покосницата предпазвала работниците от рани и срязвания по време на сенокоса.

 

Зърнушка (Зерновушка)

Нейното значение е да призовава бъдещия урожай. Този Оберег се намотавал вече, след като зърното бъде събрано. Тези кукли трябвало да стоят в ъгъла, предзназначен за обреди заедно с икона. Считало се, че Зерновушките носели богат урожай за следващата година. Тя се правела и за млади момичета, които искали деца.

 

Неразлъчници(Неразлучники)

Това е семеен оберег. Символ на щастие в семейния кръг. Тези кукли се подарявали на младоженците на сватбата им. Неразлъчниците символизират обединението на мъжа и жената. Пискюлчето на Оберега символизирали скорошна поява на първородно дете. Когато се роди второ и трето дете, на Оберега се добавят пискюлчета. Тези кукли винаги се изготвят от червен цвят, за да се засили тяхната защитна сила.

 

 

Гора (Световно Дърво) - Роща

Тази кукла съединява трите свята. Корените – Долния свят, ствола – Средния и короната с плодовете и цветовете по върха символизират Горния свят. Куклата се прави без шиене с игла, за да не се "зашие“ щастието. Куклата се забождала в сватбената пита като символ на два неразделно свързани рода.

По правило куклата се изработва от клонче от бреза като за прашка. Като на единия край се омотава мъжа, а на другия край на клончето се омотава жената.

 

Домовушка

Тази кукла-оберег служи за защита на дома от различни неприятности. Тази кукла се явява помощница на домакинята. Тя помага на домакинята да поддържа уют и хармония в дома. Наричали я също така и помощница на домашния дух (домовой).

Счита се също така, че е по-добре да стои надалеко от чужди очи, за да може по-добре да изпълнява функцията си. Обикновено се поставя в кухнята между домакинските принадлежности – там, където често се труди домакинята.

 

 

Превод: Галина Христова

материалите са взети от интернет

 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .