Банер
ВЕЛЕС.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ПРОБИОТИЦИТИТЕ - източник на добро здраве
Написано от Маг Селена   
Вторник, 10 Април 2007 00:00
Пробиотични бактерии са млечно-киселите бактерии, които са били използвани от векове за по-дълго запазване и съхраняване на хранителните продукти. “Пробиотици” това са "приятелски" бактерии, които са нормални обитатели на червата и благоприятно повлияват храносмилателните процеси, а имат и доказано положителен здравен ефект. Те потискат развитието на патогенните микроорганизми в червата и по този начин поддържат равновесие, което гарантира нормалната им функция.

В храносмилателния тракт на човек обитават около 400 вида бактерии - "приятелски" и патогенни, като от съотношението между тях зависи и състоянието на тази система. Характерно за пробиотичните бактерии е тяхната изключителна жизнеспособност в стомашно-чревния тракт и високата им преживяемост до крайните отдели на дебелото черво, където те успешно оказват разнообразните си здравни ефекти.

Пробиотични бактерии са млечно-киселите бактерии, които са били използвани от векове за по-дълго запазване и съхраняване на хранителните продукти. Техният изключителен здравен ефект е бил установен от И. Мечников в средата на 19. век, като той пръв е изказал предположението, че дълголетието у някои народи се дължи на редовната консумация на млечни продукти, получени след ферментация с пробиотични култури.

Пробиотичните бактерии, приети с определени храни или под формата на хранителни добавки имат способността да запазят виталността си в стомашно-чревния тракт, като подсилват действието на “добрите” местни бактерии.

За да изпълняват пробиотичен ефект, те трябва да бъдат от групата на нормалните чревни бактерии, достатъчно жизнени, за да оцелеят, резистентни към киселата среда в стомаха и червата, безопасни и безвредни. Най-широко използваните пробиотични бактерии са от групата на лактобацилите и бифидобактериите.

Обикновено пробиотичните култури се добавят към определен хранителен продукт, в който бактериите могат да преживяват, както и да се развиват и размножават. В храносмилателния тракт те не се размножават и приемането им във висока концентрация е залог за тяхното действие. Пробиотични храни са най-често кисело-млечните продукти, някои от зеленчуците, соевите храни и др.

Здравният ефект на пробиотичните храни надминава многократно ефекта на обичайните хранителни продукти. Те имат по-висока биологична стойност от обикновените храни – разграждат се по-лесно в организма, а съдържащите се в тях витамини, минерали и млечната захар се усвояват по-пълноценно. По-доброто усвояване на калция от кисело млечни продукти ги прави предпочитани за поддържане на оптимално костна плътност и отдалечаване на процесите на костна деминерализация. Пробиотиците оказват балансиращ ефект върху чревната екосистема, нарушена от външни фактори. Подпомагат поддържане на чревния баланс, когато той е нарушен вследствие на продължителен прием на антибиотици или лъчетерапия, като осигуряват преобладаване на "приятелските" бактерии. Имат антимикробен ефект и потискат растежа на патогенната чревна микрофлора.

Регулират успешно ритъма на червата, като нормализират транзитното време, стимулират движенията на червата и повлияват благоприятно запека. Пробиотиците оказват положителен ефект при диарии в детската възраст, както и тези предизвикани от стрес или пътувания.

Подобряват локалния чревен имунитет, имат превантивен ефект по отношение на някои видове рак, неутрализират токсичните продуктите получени при процесите на детоксикация в бъбреците и черния дроб.

Пробиотиците оказват антисклеротично действие тъй като имат способността да понижават серумния холестерол.

Приемани редовно, пробиотиците поддържат доброто състояние на стомашно-чревния тракт, което гарантира доброто здраве като цяло. Повечето пробиотици не се “размножават” в червата и за да имат ефект, те трябва да бъдат набавяни ежедневно и в достатъчно количество за поддържане на оптимално чревно равновесие.

По този начин пробиотичните храни успешно биха могли да намалят риска от редица заболявания като тумори, остеопороза, чревни инфекции.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2023 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .