Банер
58413_144504342254723_7868234_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Страхът
Написано от Маг Селена   
Четвъртък, 10 Февруари 2011 21:24

Страхът е огромно проклятие за човека. Той е вашия най-лош враг.  Страхът приема много форми и разбива много животи. А спокойният ум носи кураж. Тогава ще посрещнете изпитанията и трудностите на духовния път без страх, Безстрашието е едно духовно качество.


Какво е страхът?

Той е една въображаема нула; той е измамата на Майя. Той е една умствена заблуда. Той е негативна модификация, която се издига в умственото езеро, когато човек забравя за своята истинска, Божествена природа. Той е водовъртеж, който се излъчва от чита (ума), когато човек е загубил силата си на викара (запитване) и различаване. Той е тъмна вълна, която излиза от океана на aнтахкарана (ума), когато човек има интензивно привързване към тялото.

Приятели, наистина няма от какво да се страхувате. Страхът се дължи на приемането на внушение. Победата над страха означава наистина победа над това, от което се страхуваме. Ние привличаме към себе си нещата, от които се страхуваме. Това е всеобхватен закон на природата. Няма нужда да се страхувате от нищо на тази земя, освен от самия страх.

Себевнушението помага много за премахване на страха. Утвърждавайте истината на съществуването. Утвърждавайте – “Нищо на трите свята не може да ме уплаши. Аз съм абсолютно безстрашен. Моята воля е силна и неудържима”.  Сприятелете се с хора с преживели опасности, или с неща, които вие не желаете. Раджа йога методът е да повтаряте формулата: “Аз съм кураж” или “ОМ кураж”. Медитирайте сутрин върху качеството смелост.

Методът на поклонника е да се моли на Бог с вяра и честност и да извърши съвършено себепредаване: “О Боже, направи ме безстрашен. Гарантирай ми качеството смелост. О Майко, вземи твоя син в скута си. Ти си страхът; ти си смелостта. Нека единствено теб виждам във всички тези форми”. Чувствайте невидимата помагаща ръка на Ища Девата (вашето лично Божество). Имайте силна вяра. Истинската сила лежи в безстрашието. Премахнете страха във всичките му форми.

Ведантичният метод е в запитването: “Кой съм аз?”
Идентифицирайте себе си с вътрешната природа. Утвърждавайте: “Аз съм въплъщение на смелостта – аз съм безсмъртния Атман – не съм това тленно тяло. Кой от какво може да се страхува, когато всичко е вътрешната същност?”

Това ще унищожи страха от корен. Колко спокойни и силни са тези, които са победили страха. Нека всички ние изгреем в Божествената си слава, излъчваме навсякъде кураж . Нека духовно величие, брамична аура изгрее във всяко лице и премахне тъмнината на страха, невежеството и терора. Нека всички ние достигнем това състояние на абсолютно безстрашие - Брахми сщити (състоянието на Брахма). Нека всички станем едно с неустрашимия Брахман!

Бъдете смели

Човек си създава сам тревогите и нещастията. Изоставете всички видове страх. Изправете се подобно на лъв. Има толкова много хора, които са толкова плашливи, че не могат да се придвижват през нощта. Дори когато видят котка през нощта, треперят. Какъв срам.

Те са въплъщение на страха. Те са “мустакати жени”. Има и санясини (монаси) които повтарят: “ Шивохам, Шивохам, Шивохам” (“Аз съм Шива”) – но треперят от страх, когато са поставени пред малък тест. Те се потят и треперят пред някоя предстояща опасност!

Жалки, бедни екземпляри. Винаги казвам, че един разбойник може да стане добър Ведантин, ако енергията му се обърне в духовно направление, защото е абсолютно безстрашен и няма  деха адхяса (чувството “аз съм тялото”); но не и боязливия.

Безстрашието е най-висшето качество на духовния последовател. Всички страхове са илюзорни. Те нямат реална база. Когато се замислите сериозно, те ще се стопят, както сняг на слънце. Мислете, че тигър или лъв ви се изпречва, и трябва да го срещнете. Мислете, че сте изправени пред картечница, и всеки момент ще бъдете пръснати на парченца. Теглете сила сега. Помислете за стиховете от втора глава на Вхагават Гита. Те се занимават с безсмъртието на душата. Отново и отново мислете за Божествените стихове на Aвадхит Гита. Вие ще станете смели – въпреки, че не и отведнъж. Постепенно ще откриете, че сте развили кураж.

Постоянно мислете, че сте Атман, вътрешната същност. Постепенно ще развиете голяма смелост. Тревогата и страха са ужасни сили у нас. Те отравят източниците на живота; разрушават изцяло хармонията, жизнеността и силата. Мисли на настроение, радост и кураж са лечебни и успокояващи. Винаги бъдете радостни. Винаги се усмихвайте и се смейте.

Както тъмнината не може да съществува в присъствието на светлина, така страхът не може да съществува в присътвието на себеотрицание, себереализация или кураж. Проявявайте непоколебим дух, дързост и мъжество. Вземете мощно решение: “Ще умра или ще осъществя същността”. Изоставете идеята, че сте тялото. Безстрашието е една важна черта на освободеното същество.


Въображаемите трудности

Много хора развиват тревоги, като погрешно си предстваят, че са по-нисши от другите. Идеята за малоценност или превъзходство носи тревоги и трудности. Идеите за превъзходството и малоценността са само умствени творения, които са илюзорни.

Различията са нереални. Никога не мислете, че сте по-нисши от някого. Никога не мислете, че сте по-висши от някого. Ще започнете да третирате другите с презрение, ако си мислите, че сте по-висши от тях. Премахнете тези идеи от ума си. Те са причина само за излишна тревога.

Чрез постоянна медитация и концентрация, ще бъдете способни да отклоните ума от тревогата. Ако съзерцавате, тревогата може да бъде разрушена лесно. Изкоренете всички видове умствени слабости, суеверия, фалшиви и погрешни представи; страх и други погрешни самскара (умствени впечатления).

Когато желанията се появят в ума, не ги изпълнявайте. Постепенно, чрез постоянна практика, желанията ще бъдат намалени. Тогава, ако спрете всички желания, вие може също да разрушите тревогата. По този начин ще консервирате енергията си.

Сега идват въображаемите фобии и страхове от всякакъв вид. Енергията изтича и в тези направления. Човек си мисли: “Аз ще развия пневмония. Вече имам температура и кашлица”. По този начин се страхува безпричинно. Всяка болест се усилва чрез мислене върху нея. Едно обикновено неразположение става остро като се поддържа безпричинен страх.

Други  хора се страхуват от критика. Ако някой ви нарече куче, защо побеснявате? Да не би да ви израстват четири крака от това? Но сега вие почвате да се биете с него. Очите ви стават червени, отговаряте му. Наричате го магаре. Тогава той се раздразва. Почва да се бие с вас и ставате смъртни врагове. Това не е хубаво. Практикувайте  викара (запитване) и ще откриете, че всичко това е едно нищо.

Не бъдете слаби

Смущението е огромна пречка в живота. То е форма на страхливост или нисш страх. Почти всички момчета притежават тази слабост – въпреки, че това е женско качество. Смущението се проявява, когато някой е на погрешен път. Всяка жена знае, че целта на живота е Божествената реализация, и въпреки това се ангажира със сексуални дейности. Това погрешно действие я кара да се срамува, когато се появи пред мъж.

Едно срамежливо момче или мъж не може да изрази мислите си ясно. Той не може да погледне направо в очите друг мъж. Не може свободно да приближи непознат. Един срамежлив човек не се справя добре с бизнеса или в офиса.

Скромността не е смущение. Тя е благоприличие или целомъдрие. Тя произлиза от любозността и полирането на характера. Онези, които се смущават, трябва да се опитат да говорят с другите смело.  Те директно трябва да гледат в лицата на другите. Смущението е огромна слабост. Тя трябва бързо да се изкорени чрез култивиране на смелост.

Стеснителността е друга слабост, дължаща се на срахливостта. Тя е форма на страх, изострена до срамежливост. Стеснителният човек е страхливец. Той е негоден за каквато и да е обществена дейност, и за какъвто и да е вид рискована работа.

Стеснителният човек не може да каже дори няколко думи със сила и ударение. И така изкоренете стеснителността. Изкоренете я чрез развиването на кураж. Стеснителността е проклятие и тя отслабва човека.

Песимизмът е едно умствено настроение на този, който гледа твърде много на тъмната страна на нещата. Той е доктрина, че светът като цяло е по-скоро лош, отколкото добър. Това е много депресиращо. Ведантистите имат чудесен оптимизъм. Въпреки че казват, че светът е нереален и говорят за безстрастие, това е за да създадат отвръщение към  безполезният светски живот и за да създадат привкус към безсмъртния, блажен живот в Брахман.

Противоположност на песимизма е оптимизма, който винаги гледа светлата страна.


Рецепта за успеха

Небрежността и разсеяността са две лоши качества, които застават на пътя на успеха. Един небрежен човек не може да извърши каквото и да е действие по подходящ начин. Тези качества са родени от тамас (инертността). Усърдието и решителността са непознати за небрежния. По-висшестоящите скоро стават недоволни от човек, който е небрежен и расеян. У него липсва вниманието.

Развийте силно желание да премахнете тези два дефекта и ще развиете внимание, и добра памет. Това е важно. След това волята и подсъзнателния ум ще работят за вас. Вържете веднага ключа за връзката, веднага щом затворите вратата. Дръжте парите във вътрешния джоб. Дръжте очилата в страничния джоб. Винаги бройте опаковките, където и да отидете. Поддържайте сметките редовно. Ежедневно правете малки бележки на неща, които трябва да свършите.

Много хора през цялото време са нерешителни. Те нямат самоувереност. Те имат енергията, капацитета и качествата, но нямат увереност в собствените си сили и качества, в своята способност да достигнат успех. Това е форма на слабост, която носи неуспехи при всички опити.

Човек се изправя на подиума за да изнесе лекция. Той е способен и добре изучен, но е неуверен. Той погрешно си мисли, че не може да изнесе впечатляваща реч. В момента, в който тази отрицателна мисъл заеме ума му, той става нервен – започва да заеква и да пелтечи. Този провал се дължи единствено на неговата липса на самоувереност.

Може да имате малки способности, и все пак трябва да имате пълна увереност, че ще успеете в опита си. Има хора, които притежават малко знание и капацитет, и все пак развълнуват аудиторията. Това се дължи на тяхната увереност. “Аз ще успея” казват те, или, “Аз съм уверен в успеха си”.

Никога не оставяйте място на негативно качество или неувереност да навлезне в ума ви. Знайте каква е вашата истинска стойност. Увереният човек винаги успява в опитите си.


Помощ за успеха

Развийте равно виждане. Живейте в духа на Бхагавад Гита.  “Мъдреците гледат еднакво на брахманаa (светията) надарен с ученост и смирение, кравата, слона, кучето и дори на отхвърления”. Къде е превъзходството и малоценността, когато съзирате себе си навсякъде? Променете ъгъла на виждане и почивайте в мир.

Сърцето трябва да бъде красиво. Посрещнете бурята и триумфирайте над нея. Не отстъпвайте от битката на живота, но се бийте и победете. Посрещнете обида, нараняване, безчестие, унижение, злоба с усмивка на лицето. Бъдете спокойни и ведри. Приемете всички житейски случки, все едно че сте тих свидетел, никога не бъдете смутени от нищо.

Депресията е лошо качество. Мислете за качеството на радостното настроение. Притежавайте умствената картина на радостта и навика за доброто настроение ще развие тази умствена картина. Усмихвайте се и се смейте. Дайте усмивка на всеки който срещнете по пътя. Онзи, който винаги поддържа радостно изражение, излъчва радост и на другите.

Някои не са способни да решат нищо определено в определени важни случки. Те нямат независима сила на отсъждане. Те просто протакат нещата. Те не идват до определено положително решение. Човек, който е нерешителен никога няма да успее. Той ще бъде изпълнен със съмнения и страхове.

Отлагането е приятел на нерешителността. Възможността ще отлети. Ще бъде твърде късно да добиете мед, когато дойде зимата! Вие трябва да мислете върху нещата за известно време. След това приемете едно определено решение. Веднага трябва да приложите волята си и да се опитате да изпълните нещата. Само тогава ще успеете.

 

Унищожете корените на страданието

Решителност и упование в себе си са необходими за успеха на себереализацията. В Мундака Упанишад ще намерите: “Атман не може да бъде достигнат от онзи, който е лишен от сила, или без задълбоченост,  без покаяние, без цел. Но, ако мъдрият се стреми към това чрез тези средства, тогава неговата същност навлиза в Брахман.”

Безстрашието е важно качество за последователя. Трябва да се приготвите да се отречете от живота си във всеки един момент. Без отричене на нисшия сетивен живот не може да бъде достигнат вечния духовен живот. Всяка трудност, която идва по духовния път е възможност да израстнете по-силни и да развиете волева сила.

Когато веднъж сте решили да поемете по духовния път, придържайте се към него на всяка цена, даже с риск за живота си. Вие сте безсмъртна същност. Бъдете смели. Станете. Препашете слабините си. Осъществете истината. Оповестете я навсякъде.

Неправилното мислене е основната причина за човешкото страдание. Култивирайте правилно мислене и правилно действие. Винаги мислете: “Аз съм безсмъртна същност”. Това е правилно мислене. Работете безкористно за бедните, но работете в смисъла на единството, с атма бхава (виждане на вътрешната същност във всички). Това е правилно действие.

Няма такова нещо като грях. Грехът е само една грешка. Грехът е умствено творение. Душата бебе трябва да извърши някои грешки в процеса на еволюцията си. Грешките са вашите най-добри учители. Винаги мислете: “Аз съм чистия Атман”. Тогава идеята за греха ще бъде издухана.

Не казвайте, “О, това е карма, моята карма. Моята карма (съдба) е тази, която ми докарва това”. Не. Напрегнете сили. Правете тапас (аскетизъм). Концентрирайте се. Медитирайте. Пречиствайте се. Не ставайте фаталист. Не давайте предимство на инерцията. Не блейте като агне. Изревете "OM, OM, OM" като лъв.

Придържайте се към ежедневна духовна практика. Прилагайте усърдие и ентусиазъм в своята садхана (духовна практика). Станете един наистик брахмачари (дълготраен вързържащ се). Бъдете твърди и систематични в своята йога абхяса (йога практика).

Изгрейте в своята естествена, първична слава. Станете Дживанмукта (Освободен Мъдрец). Вие сте деца на безсмъртието и светлината. “TAT TБАМ АСИ –  Ти си Това”, мои скъпи деца.

Шивананда Дейли,
Свами Шивананда


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .