НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 10:46 am Вижте мненията без отговор
Продължение на темата "Имат ли растенията душа"
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:17 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Варно, Пи! Не бях се замисляла върху този аспект на нещата.Всичките ми бяха подарени.Ще взема сама да си купя, пък да видим.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:20 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Pi написа:
penka написа:
Ужасно ме засрамихте! Embarassed

Недей да се срамиш- подарените и при мен най-често умират. Но тези, които сама съм засадила- те разцъфтяват Smile

Интересно!Явно има значение чувството на хората,които подаряват или може би растенията са претърпели стрес от местенето и затова не са се аклиматизирали.
НО доста хора са ми казвали,че крадено цвете винаги хващало,сиреч желано дотолкова,че "престъпникът" не се стърпява и отчупва клонче или каквото там трябва,за да се засади.Поне е така с майка ми и баба ми.

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:23 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
НО доста хора са ми казвали,че крадено цвете винаги хващало,сиреч желано дотолкова,че "престъпникът" не се стърпява и отчупва клонче или каквото там трябва,за да се засади.Поне е така с майка ми и баба ми.

Изпревари ме- точно това мислех да напиша Laughing
Пенка, нямах предвид да купуваш, а да засадиш Smile Можеш и да не крадеш, а просто да си поискаш клонче, листенце Smile
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:26 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ще трябва да се изуча как става това. Прекалено градско чедо съм. Никога не съм садила цветя и не знам как става.Мислех си, че трябва да си го купя готово в саксийка.
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Повечето от красивите в саксийка бързо повяхват. Наскоро ми откриха тайната: Което е в саксийка и е внос, се сади в лека пласмасова саксийка, в лек торф и не се полива, докато не се превози до магазина, от който го купуваш, за да не тежи - на митница, при превоз и т.н. След това и да поливаш, то завалията си е заминало. Търговия!

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Ще трябва да се изуча как става това. Прекалено градско чедо съм. Никога не съм садила цветя и не знам как става.Мислех си, че трябва да си го купя готово в саксийка.

Нищо сложно няма- слагаш въпросния материал в бурканче с вода докато пусне коренчета (при повечето е така, има и такива, които директно се садят). Купуваш саксия и почва от супермаркета. Пълниш до половината саксията, слагаш материала и досипваш почва. Поливаш леко... и това е Smile
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Материал е растението, нали? Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Материал е растението, нали? Rolling Eyes

Laughing ахам
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 6:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А не се ли полива първият път пръстта по обилно, за да се "изгони" въздухът и коренът да хване по-лесно?

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 6:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
А не се ли полива първият път пръстта по обилно, за да се "изгони" въздухът и коренът да хване по-лесно?

Нямам идея-инженер човек съм- просто аз така правя Laughing
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 8:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодаря за инфото. Ще поразуча кои растения не се нуждаят от много светлина и ще пробвам.
reveta

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 08, 2007 3:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Преди години, за да потвърдят тезата, че растенията са живи същества и могат да чувстват, учените привеждаха примера с фикуса: Гостувалият в един дом господин откъснал доста грубо клонче от фикуса в хола.

След време домакинята с учудване видяла, че когато същия мъж влязъл отново, фикусът изведнъж реагирал като обърнал всичките си листа с "гръб" към "насилника".

От доста дълго време в различни страни се правят експерименти за реакцията на растенията спрямо шум, музика, говор. Двама немски пенсионери в два различни града, вероятно за да се избавят от самотата, започнали да говорят за ... доматите, засадени в домашните им градини. Г-н Апелт дори дал име на всеки стрък, а г-жа Гертруда Дрост ги хвалела колко са красиви и не забравяла да им пожелае "лека нощ".

Учените се отнесли с разбиране към тази "приумица". От специалната Висша школа в град Вайхенщайн привлекли още 150 съмишленици. Целта била да се разбере дали растенията имат душа и разбират ли емоционални прояви.

Всеки градинар получил по 6 еднакви разсада. Три от тях щели да бъдат "галените" чеда, които ще получават най-голяма доза обич, а за останалите трябвало да полагат само обичайните грижи.

Резултатът билр поразителен. Отгледаните с любов домати родили над 22% повече плод и те били по-едри и красиви. "Все още няма апаратура, която да регистрира желания и мисли, но защо да не приемем, че което е добро за човека е добро и за растенията?" – твърди наблюдаващият експеримента професор Хофман.

Интересно е и още нещо: някои от доброволците, които се включили в опита били настроени скептично. Макар добросъвестно да повтаряли нежните фрази, доматите не се "трогнали" и дали по половин килограм по-малко плод.

А сега де! Макар растенията да не влизат в диалог с хората, реакциите им спрямо едно или друго човешко отношение са несъмнено доказани.
reveta

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 08, 2007 5:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Пропуснах да напиша заглавието: "И ДОМАТИТЕ РАЗБИРАТ ОТ НЕЖНОСТ" Embarassed
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми