Автор |
Съобщение |
penka
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:17 am
Заглавие :
|
|
|
Варно, Пи! Не бях се замисляла върху този аспект на нещата.Всичките ми бяха подарени.Ще взема сама да си купя, пък да видим. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:20 am
Заглавие :
|
|
|
Pi написа: | penka написа: | Ужасно ме засрамихте! |
Недей да се срамиш- подарените и при мен най-често умират. Но тези, които сама съм засадила- те разцъфтяват |
Интересно!Явно има значение чувството на хората,които подаряват или може би растенията са претърпели стрес от местенето и затова не са се аклиматизирали.
НО доста хора са ми казвали,че крадено цвете винаги хващало,сиреч желано дотолкова,че "престъпникът" не се стърпява и отчупва клонче или каквото там трябва,за да се засади.Поне е така с майка ми и баба ми. |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
Pi
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:23 am
Заглавие :
|
|
|
AUDAN написа: | НО доста хора са ми казвали,че крадено цвете винаги хващало,сиреч желано дотолкова,че "престъпникът" не се стърпява и отчупва клонче или каквото там трябва,за да се засади.Поне е така с майка ми и баба ми. |
Изпревари ме- точно това мислех да напиша
Пенка, нямах предвид да купуваш, а да засадиш Можеш и да не крадеш, а просто да си поискаш клонче, листенце |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 11:26 am
Заглавие :
|
|
|
Ще трябва да се изуча как става това. Прекалено градско чедо съм. Никога не съм садила цветя и не знам как става.Мислех си, че трябва да си го купя готово в саксийка. |
|
|
|
|
|
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:44 pm
Заглавие :
|
|
|
Повечето от красивите в саксийка бързо повяхват. Наскоро ми откриха тайната: Което е в саксийка и е внос, се сади в лека пласмасова саксийка, в лек торф и не се полива, докато не се превози до магазина, от който го купуваш, за да не тежи - на митница, при превоз и т.н. След това и да поливаш, то завалията си е заминало. Търговия! |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
Pi
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:49 pm
Заглавие :
|
|
|
penka написа: | Ще трябва да се изуча как става това. Прекалено градско чедо съм. Никога не съм садила цветя и не знам как става.Мислех си, че трябва да си го купя готово в саксийка. |
Нищо сложно няма- слагаш въпросния материал в бурканче с вода докато пусне коренчета (при повечето е така, има и такива, които директно се садят). Купуваш саксия и почва от супермаркета. Пълниш до половината саксията, слагаш материала и досипваш почва. Поливаш леко... и това е |
|
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:51 pm
Заглавие :
|
|
|
Материал е растението, нали? |
|
|
|
|
Pi
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:55 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Живин написа: | Материал е растението, нали? |
ахам |
|
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 6:14 pm
Заглавие :
|
|
|
А не се ли полива първият път пръстта по обилно, за да се "изгони" въздухът и коренът да хване по-лесно? |
|
|
|
|
Pi
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 6:21 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Живин написа: | А не се ли полива първият път пръстта по обилно, за да се "изгони" въздухът и коренът да хване по-лесно? |
Нямам идея-инженер човек съм- просто аз така правя |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Нед Юни 10, 2007 8:17 pm
Заглавие :
|
|
|
Благодаря за инфото. Ще поразуча кои растения не се нуждаят от много светлина и ще пробвам. |
|
|
|
|
|
reveta
|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 3:45 pm
Заглавие :
|
|
|
Преди години, за да потвърдят тезата, че растенията са живи същества и могат да чувстват, учените привеждаха примера с фикуса: Гостувалият в един дом господин откъснал доста грубо клонче от фикуса в хола.
След време домакинята с учудване видяла, че когато същия мъж влязъл отново, фикусът изведнъж реагирал като обърнал всичките си листа с "гръб" към "насилника".
От доста дълго време в различни страни се правят експерименти за реакцията на растенията спрямо шум, музика, говор. Двама немски пенсионери в два различни града, вероятно за да се избавят от самотата, започнали да говорят за ... доматите, засадени в домашните им градини. Г-н Апелт дори дал име на всеки стрък, а г-жа Гертруда Дрост ги хвалела колко са красиви и не забравяла да им пожелае "лека нощ".
Учените се отнесли с разбиране към тази "приумица". От специалната Висша школа в град Вайхенщайн привлекли още 150 съмишленици. Целта била да се разбере дали растенията имат душа и разбират ли емоционални прояви.
Всеки градинар получил по 6 еднакви разсада. Три от тях щели да бъдат "галените" чеда, които ще получават най-голяма доза обич, а за останалите трябвало да полагат само обичайните грижи.
Резултатът билр поразителен. Отгледаните с любов домати родили над 22% повече плод и те били по-едри и красиви. "Все още няма апаратура, която да регистрира желания и мисли, но защо да не приемем, че което е добро за човека е добро и за растенията?" – твърди наблюдаващият експеримента професор Хофман.
Интересно е и още нещо: някои от доброволците, които се включили в опита били настроени скептично. Макар добросъвестно да повтаряли нежните фрази, доматите не се "трогнали" и дали по половин килограм по-малко плод.
А сега де! Макар растенията да не влизат в диалог с хората, реакциите им спрямо едно или друго човешко отношение са несъмнено доказани. |
|
|
|
|
|
reveta
|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 5:11 pm
Заглавие :
|
|
|
Пропуснах да напиша заглавието: "И ДОМАТИТЕ РАЗБИРАТ ОТ НЕЖНОСТ" |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|