Автор |
Съобщение |
Красимира
|
Пуснато на: Нед Май 02, 2010 1:00 pm
Заглавие :
|
|
|
Здравейте Маг Живин! Четох в един постинг на Маг Селена, че самоубийството е дори по-голям грях от убийството и ми е трудно да възприема такава култура, която явно и открито подтиква към това, като завоалира нещата в "светли идеали". Такава култура създава едновременно убийци и самоубийци, твърдейки, че това е Божие желание(как иначе ще го обяснят?). Но тъй като Бог е и вътре в самия човек, традицията е само отражение на "духовността" на тези хора. |
|
|
|
|
|
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Нед Май 02, 2010 10:46 pm
Заглавие :
|
|
|
Красимира написа: | ... Такава култура създава едновременно убийци и самоубийци, твърдейки, че това е Божие желание(как иначе ще го обяснят?). Но тъй като Бог е и вътре в самия човек, традицията е само отражение на "духовността" на тези хора. |
Здравейте Красимира. Всяка култура създава убийци и самоубийци. Ако се вгледаме малко по-претенциозно, да речем щатската култура, която не предвижда самоизгаряне, създава доста по-голям брой и по-качествени убийци и самоубийци, независимо къде е Бог.
Трудно е да съдим за "духовността" по "културните" проблясъци на една или няколко ограничени общности. Инак можем да кажем доста неща за българите и културните им и духовни достижения понастоящем.
Всяко обобщение скланя към известно изкривяване на истината, а оттам и до трудности с приемането на цели култури, може би...
И на мен да речем ми е чоглаво, че някъде ядат кучета и котки, но това не е причина да отхвърлям китайската култура. Или пък да отхвърлям всичко японско, заради сепуко и т.н. Малко е крайно според мен. Не мислите ли? |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
Красимира
|
Пуснато на: Пон Май 03, 2010 12:14 am
Заглавие :
|
|
|
Здравейте Маг Живин. Неправилно съм се изразила. Не мисля в категорията култури, а в категорията хора и имах впредвид, че не бих възприела хората, които поддържат традицията жива. Напълно съм съгласна, че във всяка култура има и добри и не до там добри традиции и обичаи. |
|
|
|
|
|
avb
|
Пуснато на: Пон Май 03, 2010 11:55 am
Заглавие :
|
|
|
Аз може и преди да съм споменавала този случай, но навремето в училище като изучавахме трилогията на Димитър Талев и "Железния светилник" задължително се преподаваше в училище. Едната от героините в него (Султана), когато разбира, че дъщеря и е бременна и иска да се жени за любимия и казва "Да, но аз няма да те пратя трудна (бременна) под венчилото". И намира разни стари методи (билки и тем подобни) да абортира... в резултат на това дъщеря и се разболява и умира....В критическата литература, а също и в часовете тази Султана ни беше представена като много положителен герой, дори и като "пазителка на семейните ценности и традиции".....често учениците влизат първоначално в спор с учителката, но доста често учителката, заедно с критическата литература убеждават в обратното.
Това за мен означава, че целия този материал казва на учениците си...вижте може някой да си убие детето, но е важно да пази традициите, аз не го доумявам |
|
|
|
|
|
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Май 03, 2010 10:24 pm
Заглавие :
|
|
|
Красимира написа: | Здравейте Маг Живин. Неправилно съм се изразила. Не мисля в категорията култури, а в категорията хора и имах впредвид, че не бих възприела хората, които поддържат традицията жива. Напълно съм съгласна, че във всяка култура има и добри и не до там добри традиции и обичаи. |
Уточнихме категориите. А инак съм съгласен - изобщо не е нужно човек да се примирява с онова, което смята за противочовешко. Напротив - трябва да стори всичко по силите си, за да го промени. Иначе става част от противочовешкото.
avb написа: | Това за мен означава, че целия този материал казва на учениците си...вижте може някой да си убие детето, но е важно да пази традициите, аз не го доумявам |
Други времена бяха avb... Тогава всичко що се зове народно беше връх, всичко, което намирисваше на нематериалност беше преследвано като опиум за народа, а всичко останало беше в дело на гнилата интелигенция и недотрепана буржоазия.
Всяка култура си има своите културни герои, те пък се определят не толкова въз основа на някакви общочовешки ценности , а от обществото и управляващия елит. Явно такъв ни е бил елитът или така му е било изгодно, или пък и двете. Имаше и доста други, далеч по едноизмерни "герои" - Павлик Морозов, велик герой, предава баща си на врага... друг убива майка си и т.н.
Тихоокеанците пък до не чак толкова отдавна не са отказвали човешка мръвка. Другото си е било направо неетично.
Да не говорим за южноамериканските цивилизации, които са имали доста свободни възгледи по отношение на живота на враговете и близките си.
О tempora, o mores! май беше казал Цицерон.
Но след като лека полека започваме (като че ли) да се очовечваме... Добре ще е да учим последващите на онова, което смятаме за ценно лично ние. Те (децата, учениците, внуците и махленските хлапета и подрастващи) ще вземат от нашето само онова, което съответства на личната им картинка, както сме направили ние. По това какво взема или не, можеш най-общо да прецениш какво чини и какво ще чини... |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|