НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 8:46 am Вижте мненията без отговор
Традициите, които трябва да се спрат
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Красимира

Пуснато наПуснато на: Нед Май 02, 2010 1:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте Маг Живин! Четох в един постинг на Маг Селена, че самоубийството е дори по-голям грях от убийството и ми е трудно да възприема такава култура, която явно и открито подтиква към това, като завоалира нещата в "светли идеали". Такава култура създава едновременно убийци и самоубийци, твърдейки, че това е Божие желание(как иначе ще го обяснят?). Но тъй като Бог е и вътре в самия човек, традицията е само отражение на "духовността" на тези хора.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Май 02, 2010 10:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:
... Такава култура създава едновременно убийци и самоубийци, твърдейки, че това е Божие желание(как иначе ще го обяснят?). Но тъй като Бог е и вътре в самия човек, традицията е само отражение на "духовността" на тези хора.

Здравейте Красимира. Всяка култура създава убийци и самоубийци. Ако се вгледаме малко по-претенциозно, да речем щатската култура, която не предвижда самоизгаряне, създава доста по-голям брой и по-качествени убийци и самоубийци, независимо къде е Бог. Confused

Трудно е да съдим за "духовността" по "културните" проблясъци на една или няколко ограничени общности. Инак можем да кажем доста неща за българите и културните им и духовни достижения понастоящем.

Всяко обобщение скланя към известно изкривяване на истината, а оттам и до трудности с приемането на цели култури, може би... Rolling Eyes

И на мен да речем ми е чоглаво, че някъде ядат кучета и котки, но това не е причина да отхвърлям китайската култура. Или пък да отхвърлям всичко японско, заради сепуко и т.н. Малко е крайно според мен. Не мислите ли? Smile

Пуснато наПуснато на: Пон Май 03, 2010 12:14 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте Маг Живин. Неправилно съм се изразила. Не мисля в категорията култури, а в категорията хора и имах впредвид, че не бих възприела хората, които поддържат традицията жива. Напълно съм съгласна, че във всяка култура има и добри и не до там добри традиции и обичаи.
avb

Пуснато наПуснато на: Пон Май 03, 2010 11:55 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз може и преди да съм споменавала този случай, но навремето в училище като изучавахме трилогията на Димитър Талев и "Железния светилник" задължително се преподаваше в училище. Едната от героините в него (Султана), когато разбира, че дъщеря и е бременна и иска да се жени за любимия и казва "Да, но аз няма да те пратя трудна (бременна) под венчилото". И намира разни стари методи (билки и тем подобни) да абортира... в резултат на това дъщеря и се разболява и умира....В критическата литература, а също и в часовете тази Султана ни беше представена като много положителен герой, дори и като "пазителка на семейните ценности и традиции".....често учениците влизат първоначално в спор с учителката, но доста често учителката, заедно с критическата литература убеждават в обратното.
Това за мен означава, че целия този материал казва на учениците си...вижте може някой да си убие детето, но е важно да пази традициите, аз не го доумявам Sad
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 03, 2010 10:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:
Здравейте Маг Живин. Неправилно съм се изразила. Не мисля в категорията култури, а в категорията хора и имах впредвид, че не бих възприела хората, които поддържат традицията жива. Напълно съм съгласна, че във всяка култура има и добри и не до там добри традиции и обичаи.

Уточнихме категориите. Very Happy А инак съм съгласен - изобщо не е нужно човек да се примирява с онова, което смята за противочовешко. Напротив - трябва да стори всичко по силите си, за да го промени. Иначе става част от противочовешкото.

avb написа:
Това за мен означава, че целия този материал казва на учениците си...вижте може някой да си убие детето, но е важно да пази традициите, аз не го доумявам

Други времена бяха avb... Тогава всичко що се зове народно беше връх, всичко, което намирисваше на нематериалност беше преследвано като опиум за народа, а всичко останало беше в дело на гнилата интелигенция и недотрепана буржоазия.

Всяка култура си има своите културни герои, те пък се определят не толкова въз основа на някакви общочовешки ценности , а от обществото и управляващия елит. Явно такъв ни е бил елитът или така му е било изгодно, или пък и двете. Имаше и доста други, далеч по едноизмерни "герои" - Павлик Морозов, велик герой, предава баща си на врага... друг убива майка си и т.н.

Тихоокеанците пък до не чак толкова отдавна не са отказвали човешка мръвка. Другото си е било направо неетично.

Да не говорим за южноамериканските цивилизации, които са имали доста свободни възгледи по отношение на живота на враговете и близките си.

О tempora, o mores! май беше казал Цицерон. Razz

Но след като лека полека започваме (като че ли) да се очовечваме... Добре ще е да учим последващите на онова, което смятаме за ценно лично ние. Те (децата, учениците, внуците и махленските хлапета и подрастващи) ще вземат от нашето само онова, което съответства на личната им картинка, както сме направили ние. По това какво взема или не, можеш най-общо да прецениш какво чини и какво ще чини... Rolling Eyes

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта