Автор |
Съобщение |
merigi
|
Пуснато на: Съб Апр 12, 2008 9:32 pm
Заглавие :
|
|
|
С интерес четох гореизложеното от Диди по темата. Смятам, че всичко е толкова мъдро, такива хора като учителя имат неимоверно голямо богатство-мъдрост, която надминава хората в днешния свят, които са покрай нас и дори ние да се учим от него, то тези, които ни заобикалят няма да ни разбират и ще им се струваме егоцентрици.
Ако попитате повечето хора около Вас за смисъла на живота, техните отговори ще бъдат някакви посредствени , измислени - напр.някои искат богатство, други удоволствия, трети секс, други пък да правят добро на другите окло себе си и т.н.,но дори и да ги постигнат тези желания , то пак са недоволни, защото не са истинския смисъл за живота.
А и в някои страни, напр.Китай ,хората изповядват ученията на мъдреци, учени, като една религия на ума.Имат си свои концепции за удовлетворението и разбирането за живота.И си вярват.
А за желанията като реалност- не е ли всяко едно обзело ни желание първото име на мисълта?
Другото, което искам да Ви кажа, че от форума ми направи интерес книгата за Седемте духовни закона.Прочетох я и толкова ме просветли за някои неща, но други са ми далече и си мисля, че в реалния живот не всичко може да се приложи, /но все пак някои неща не са невъзможни, стига да го има желанието/, защото е трудно да си промениш възгледите, защото не е ли животът един голям проблем?!?!
Само искам да знаете, че е трудно да вникнеш в някои от нещата , а пък камо ли да ги практикуваш! Повечето напр. от моите познати ще махнат с ръка и въобще няма да проявят интерес, а наистина е интересно, особено ако осмислиш нещата и си отговориш на въпросите,които всеки ден си задаваш- за целта на живота-мъдростта или .......всеки си отговаря от личното си битие! |
|
|
|
|
|
Didi
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 1:46 am
Заглавие :
|
|
|
Аз не приемам живота за проблем,приемам го по-друг начин и съм писала за това във форума !
Несъмнено е трудно да вникнеш,но ако се напънеш малко .... ще разбереш нещата много точно и ясно!
Всъщност аз все си мисля,че няма нищо сложно ,просто има периоди от живота ни,в които се сблъскваме с различни житейски проблеми и тези ситуации ни помагат да се сдобием с правилното разбиране! |
|
_________________ |
|
|
|
merigi
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 8:58 am
Заглавие :
|
|
|
Аз малко се отдалечих от темата, но може би си права! Всичко е явно е толкова просто , стига да го проумееш! Понеже всеки ден се срещаме с най-различин проблеми и стрес, че забравяме за простите неща.
Само да Ви споделя за словоохотливостта се сетих как моята шефка каза един ден така:"Не понасям и не обичам хора, които мълчат, защото не зная какво им се върти в главата!" А аз пък се питам-то тия дето говорят много и ги вземат за всезнайковци само забаламосват с празните си приказки останалите И от други хора съм го чувала това, като мълчи някой и като не приказва излишни приказки, го смятат за смахнат, а то наистина трябва да си мерим приказките.Въобще много ми харесва написаното за желанията .....че всичко е в самите нас |
|
|
|
|
|
Didi
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 11:51 am
Заглавие :
|
|
|
МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО ! |
|
_________________ |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 11:51 am
Заглавие :
|
|
|
penka написа: | Из казаното от Ю Джи Кришнамурти:
Хората ме наричат „просветлен” – ненавиждам тази дума. |
Човек лесно изпада в заблуждения или в неразбиране!!!Хората могат да си наричат нещата с каквито имена си искат, повечето от тях живеят в не-разбирането си, в неведението си, в привързаностите си към ... гуру да речем.
По-точен е израза"този човек е разбиращ", но той не е така впечатляващ като съзвучие, а хората обичат нещата да предизвикват впечатление!
penka написа: | ...защото през целия си живот съм търсил и желал да бъда просветлен, и открих, че няма такова нещо като просветление въобще. Няма никаква сила извън човека. |
Да, няма такова нещо като просветление, защото във всеки следващ миг в живота ти идва ситуация или момент, който е неясен или непознат за тебе, и човека често е в неяснота по дадени въпроси.
Живота не се движи само по хоризонталата, той се движи преди всичко по вертикалата, но не всеки може да пребивава в тази вертикала, защото вибрациите са много по-високи от тези в хоризонталата и твърдата материя трудно се пригажда към тях.
Живота се движи по една своего рода синусоида, той никога не е статичен, за да твърдим, че има просветление. Защото само при съответна статичност нещата биха могли да бъдат съвсем познаваеми, тъй като там няма да има никакво движение и никаква промяна.
И трябва да има правилно разбиране за тези неща във него!
Но Ю Джи казва "... и съм желал ...", нали така! А разбирането идва тогава, когато желанието е престанало да съществува като такова. И едва когато желанието стихне човека се сдобива с просветлението, което трае само един миг, то не е трайна величина поради, което може да се каже наистина, че няма такова нещо.
И то действително е във всеки от нас, защото е част от нас, част от действията ни, част от вътрешните ни нагласи, част от начина по който мислим, дишаме и се движим, част от всичко, част от Цялото ... А къде сме ние тогава?! Не сме ли в Цялото?! А съществува ли това Цяло?!
Няма никаква сила извън човека?! Да, няма, защото самият човек е в Силата, както и тя във него, те са едно Цяло. А кое е Цялото?! Онова необозримо и необятно нещо в което присъства всичко, и което присъства в нас самите. Именно това има впредвид Ю Джи, но то трябва да бъде разбрано, при това правилно разбрано!
И именно за тази Сила говори Ю Джи Кришнамурти - разбирането.
penka написа: | ***
Всички преживявания, всички медитации и молитви са егоцентрични. Това е засилване на егото, набиране на инерция, трупане на сила, което ви води точно в противоположната посока. |
И това е така, защото в стремежа си да достигнеш просветлението ти влизаш в рамките на една убийствена привързаност КЪМ и В самата духовност. А всяка привързаност е деструктивна и не води до никъде, всъщност води до само едно - до засилване на Егото, защото започваш да се чувстваш различен от другите, по-висш от тях. А това вече е възгордяване, надменност и т.н. натрупан негативизъм. За това говори Ю джи.
Казвано ви е, че трябва да практикувате освобождаване от желанията, състояние без желания. Практикували сте го 30-40 години, но желанията все още ги има. Значи нещо някъде трябва да е грешно. |
Да, грешно е. Но грешното не е в самите духовни практики, грешното е в самите човешки възприятия и неправилно разбиране относно тях, които могат да хвърлят практикуващия в онази жестока духовна привързаност, която да го изпепели окончателно. Това са много деликатни неща, които Ю Джи не е разкрил в тази малка книжка. А и не знам дали е трябвало да го прави изобщо, защото всеки човек е длъжен сам да стигне до това заключение и разбиране поради простата причина, че трябва да се себеосъзнае.
А когато вече се е себеосъзнал желанията в него ще са стихнали и той няма да бъде подвластен изцяло на тях! Това е - за това говори Ю Джи.
Простият факт е, че ако нямате проблем, си създавате такъв. Ако нямате проблем, не чувствате, че живеете. |
Истина е. Но за да няма един човешки индивид проблем, той трябва да се е себеосъзнал, а за да се себеосъзнае, трябва да се себепознае. А за да се себепознае трябва да стигне до правилното разбиране, че всичко е едно Цяло и че той е в това Цяло, както и Цялото е в него.
И ако ограниченият му и мъничък ум не разбере тази закономерност, той просто е обречен на гибел, защото всяка една мъничка вибрация излъчена по какъвто и да било начин от него, на каквото и да било ниво рефлектира във всичкото това Цяло и в самия него.
И ако тази вибразия е преобладаващо деструктивна ще е и унищожителна по принцип. Това е. |
Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Апр 14, 2008 11:12 am; мнението е било променяно общо 3 пъти |
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:26 pm
Заглавие :
|
|
|
merigi написа: |
А и в някои страни, напр.Китай ,хората изповядват ученията на мъдреци, учени, като една религия на ума.Имат си свои концепции за удовлетворението и разбирането за живота.И си вярват. |
Имат си своите "заблуждения в своите концепции и религии" - нищо повече. Явно не си чела нищо относно беседите и разговорите ни във форума относно тези теми - преди всичко религията! Не е зле да го направиш, merigi!
За това дори има качени материлаи и в "Публикации" -те ...
merigi написа: | А за желанията като реалност- не е ли всяко едно обзело ни желание първото име на мисълта? |
Коя реалност?! Тази на майя или онази истинската в невидимите планове?! За коя реалност говориш по-точно?! За привидната реалност във физическия план ли?! Онази, която се руши всеки миг пред очите ни?! Защото желанията съществуват само и единствено в нея, поради което са и измамни.
Медитацията е имено затова - за да се научим да контролираме мисълта си, а медитацията е естественото състояние на всяко живо същество, само дето човешките същества са отвикнали да усещат медитацията в себе си.
Затова са и подвласни на капаните на ограничения си ум, защото мисълта пребивава преди всичко в него. И когато един ум бива контролиран от неговия преносител, а не обратното, мисълта спира - за определени моменти.
И тогава идва просветлението или ... прозрението, наречето го както искате, то просто си е правилно разбиране - нищо повече!
merigi написа: | ... защото е трудно да си промениш възгледите, защото не е ли животът един голям проблем?!?! |
Не е нужно да променяш собствените си възгледи, нужно е да промениш просто себе си и те самите ще се променят с тебе.
Животът не е никакъв проблем!!! Човекът в този живот е сам по себе си проблема, защото живее в не-разбирането за собствената си същност!!!
merigi написа: | Само искам да знаете, че е трудно да вникнеш в някои от нещата , а пък камо ли да ги практикуваш! |
Трудно е да вникнеш в тях, когато не излизаш от закостенелите си представи за живота, а самите практики изобщо не се нуждаят от разбиране, те просто се правят, те просто се практикуват ... за да припознаеш в крайна сметка своето истинско състояние, което в течение на милиардите години деволюция си забравил - ама нищо повече.
merigi написа: | ... а наистина е интересно, особено ако осмислиш нещата и си отговориш на въпросите,които всеки ден си задаваш- за целта на живота-мъдростта или .......всеки си отговаря от личното си битие! |
Интересно ли?! Да не би да възприемаш процеса на разбирането на живота като вид забавление, merigi?!
Защото той просто си е един естествен процес в нас самите и когато прозреш правилното разбиране за него въпросите в теб ще изчезнат на мига, както и всичките усложения породени от ума човешки, наречени проблеми.
Не съществува лично битие, merigi!!! Защото битието е в Цялото, то Е Цялото и ти си в него. То не принадлежи на никого за да е лично.
Но съществуват личности, които определено отговарят за всяко едно свое деяние. Това е.
Останалото е заблуждение. |
Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Апр 14, 2008 11:17 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:30 pm
Заглавие :
|
|
|
Didi написа: | Аз не приемам живота за проблем,приемам го по-друг начин и съм писала за това във форума !
Несъмнено е трудно да вникнеш,но ако се напънеш малко .... ще разбереш нещата много точно и ясно!
Всъщност аз все си мисля,че няма нищо сложно ,просто има периоди от живота ни,в които се сблъскваме с различни житейски проблеми и тези ситуации ни помагат да се сдобием с правилното разбиране! |
Разбира се, че е така, Диди! Живота се движи на приливи и отливи, като всяко едно нещо в природата.
Та нима в нея няма приливи и отливи - при пълнолуние и новолуние?!
Браво, Диди!
Радвам се, че имаш правилното разибране. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:38 pm
Заглавие :
|
|
|
merigi написа: | ... за словоохотливостта се сетих как моята шефка каза един ден така:"Не понасям и не обичам хора, които мълчат, защото не зная какво им се върти в главата!" |
Словоохотливостта е празносливие, и празнословието е порок, породен от невежество.
Но определения като "обичам" и "не обичам" са още по-голям порок, защото говорят за вътрешните нагласи в човека, свързани с неговото разделение на нещата, а както говорих вече всичко и всички сме едно Цяло, нали така?!
Не проявява ли твърде голямо любопитство въпросната жена?! За да се ровиш в скритите мисли на даден човек това вече понамирисва излеко на параноя ... няма значение от кой вид и в коя степен е тя.
merigi написа: | А аз пък се питам-то тия дето говорят много и ги вземат за всезнайковци само забаламосват с празните си приказки останалите И от други хора съм го чувала това, като мълчи някой и като не приказва излишни приказки, го смятат за смахнат, а то наистина трябва да си мерим приказките.Въобще много ми харесва написаното за желанията .....че всичко е в самите нас |
И едното, и друго са заблуда. Човек трябва сам да разбира кога трябва да говори и кога трябва да мълчи!
Останалото просто е безотговорна безконтролност. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:39 pm
Заглавие :
|
|
|
Didi написа: | МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО ! |
Но не винаги ... |
|
|
|
|
|
Didi
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:45 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Селена написа: | Didi написа: | МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО ! |
Но не винаги ... |
Ооо разбира се !
Всъщност,като се замисля .... хммм как да го кажа ,нищо не е "винаги".Смисъл всяка ситуация си има своето решение и следващата ситуация,дори да е сходна с миналата ,решението й пак ще е различно! |
|
_________________ |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 1:17 pm
Заглавие :
|
|
|
Правилно ... |
|
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 1:25 pm
Заглавие : Re: O???????? ?? ???????
|
|
|
Didi написа: | "...Много са хората, които мъчно могат да придобият качеството отсъствие на желания, защото си мислят, че те самите са желания и че ако им се отнемат тези желания, симпатии и антипатии, от тяхната личност няма да остане нищо.... |
Много точно. Но е добре желанията да отпаднат в процеса на осъзнаване, а не поражи желание да установим състояние на отсъствие на желания. В този смисъл императивът "трябва това или онова" можем да приемаме като наставление с благопожелателен, а не с обещателен характер. Защото мнозина биха се заблудили, че ако изпълняват "прави едно, прави две", ще получат обетованата награда
Didi написа: | ...Вън от тези случаи трябва да се занимаваш само със своята работа и да усвоиш добродетелта на мълчанието...." |
Добре казано, но зле разбирано и спазвано. Понякога насърчава изключително много индивидуалното чувство за превъзходство. Мълчанието иде от осъзнаването, а не от знанията или постиженията, с които "превъзхождаш" този или онзи. |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
Didi
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 3:17 pm
Заглавие :
|
|
|
Може малко да се отклоня от темата ,но искам да споделя нещо с вас!
Тъй като се заинтригувах от Ю Джи Кришнамурти ,потърсих из нета някоя друга негова книга ииии разбира се открих !
Та в тази негова книга той споделя нещо за слушането и възприемането на чуждата истина (тоест това,което другите ни казват,техните възгледи).
Пише,че заради нашите възгледи ,било то религиозни,политически и подобни ,повечето от нас са си сложили запушалки на ушите и не чуват и не желаят да приемат чуждата истина,независимо дали има дори и мъничка вероятност ,другите да са прави!
Също така той споделя ,че слушането е ИЗКУСТВО,но за да слушаме истински ние трябва да се откажем от нашите предубеждения ,т.е. представите ,които до сега сме си изградили ! Тези предубеждения са се изградили в нас по много причини ,както споменах по горе,също така заради наши страхове и тревоги в ежедневието ни!
Кришнамурти споделя ,че по този начин ние изграждаме стена и въпреки,че слушаме УЖ чуждата истина ,ние чуваме само нашите шумове и звуци ,а не онова което ни се казва !
Едно от затрудненията ни е точно това,да чуваме извън тази стена,извън нашите звуци и шумове!
"Ако по време на настоящите беседи чуете нещо, което противоречи на вашия начин на мислене или вярвания, не се противопоставяйте, а слушайте. Може да сте прави, а аз да греша, но когато се слушаме един друг и когато разглеждаме нещата заедно, тогава можем да установим каква е истината. "
Именно изслушването и допускането,че не винаги нашата истина е ИСТИНАТА ,приемането че може и да грешим ,ще ни доведе до онази истина дето търсим!Поне аз така тълкувам думите му!
"Никой не може да ви даде истината. Вие сами трябва да я откриете, а за да я откриете, трябва съзнанието ви да бъде в състояние, при което непосредствено възприемате нещата, А няма непосредствено възприемане, когато се съпротивлявате, пазите се и се криете. Разбирането идва едва когато осъзнаем онова, което е. Началото на мъдростта е знанието за това което е, което е истинско и действително, без да го интерпретираме, без да го осъждаме или оправдаваме. Пропускаме истината, когато започнем да интерпретираме и да представяме нещата според условията, при които се намираме и според нашите предубеждения. Същото е и при научните изследвания. За да открием какво точно представлява дадено нещо, трябва да го изследваме. Не можем да го обясним според настроението си. По същия начин, ако гледаме, наблюдаваме, слушаме и осъзнаем онова, което е, тогава проблемите ще бъдат решени. И точно това желаем да постигнем с настоящите беседи. Ще ви покажа какво е без да ви го обяснявам според вкуса и желанията си. А вие не трябва да си го обяснявате и интерпретирате в светлината на своето обучение и възпитание."
Тук всичко е казано много точно! |
|
_________________ |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 4:12 pm
Заглавие :
|
|
|
В този смисъл Ю Джи изказва и съждението, че за да стигнем до ИСТИНАТА за себе си и за света, трябва да се освободим от всичко научено и заседнало в съзнанието ни и формиращо и определящо възгледите ни за живота - цялата постройка от натрупано знание, мъдрост, идеи, учения и пр., защото те влияят на възприятията ни и потавят някаква бариера пред тях, явяват се призмата, през която се пречупва всичко което виждаме, чуваме, четем и т.н.
"Ако искате нещо...първото, което трябва да направите, е да изхвърлите, да заключите, да складирате и консервирате, да окачите и потопите, всичко, в което сте се вкопчили. трябва да изхвърлите всичко на бунището, иначе нямате шанс да бъдете себе си."
В това число поставя дори и всичко онова, което ни казва и самия той.
За да се появи новото в човешкото съзнание, старото трябва да се разруши - всичко онова, което пречи на живота да се прояви с нова сила и свобода.
"Аз само ви казвам, че сте на погрешен път, а вие ме питате:"Кой е правилният път?" Какво да правя? Готови ли сте да приемете, че сте на погрешен път? Това означава, че учителят за когото питате и нещата, за които мислите, трябва да си отидат първи. Готови ли сте да ги изхвърлите през прозореца?...вие се надявате, че един ден това ще ви заведе там, където искате да отидете - това е проблемът. Вашият учител трябва да си отиде, без значение кой е той. Това, което четете, е това, от което трябва да се освободите."
А колко от нас са способни да осовбодят съзнанието си по този начин?
|
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
Didi
|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2008 7:31 pm
Заглавие :
|
|
|
Почти всеки е готов ,но и почти всеки се заблуждава ,че го прави!
Аз съм готова да изхвърля всичко през прозореца , но дали наистина го правя е съвсем друг въпрос ! |
|
_________________ |
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|