НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 2:38 pm Вижте мненията без отговор
Oтсъствие на Желания
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
merigi

Пуснато наПуснато на: Съб Апр 12, 2008 9:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

С интерес четох гореизложеното от Диди по темата. Смятам, че всичко е толкова мъдро, такива хора като учителя имат неимоверно голямо богатство-мъдрост, която надминава хората в днешния свят, които са покрай нас и дори ние да се учим от него, то тези, които ни заобикалят няма да ни разбират и ще им се струваме егоцентрици.
Ако попитате повечето хора около Вас за смисъла на живота, техните отговори ще бъдат някакви посредствени , измислени - напр.някои искат богатство, други удоволствия, трети секс, други пък да правят добро на другите окло себе си и т.н.,но дори и да ги постигнат тези желания , то пак са недоволни, защото не са истинския смисъл за живота.
А и в някои страни, напр.Китай ,хората изповядват ученията на мъдреци, учени, като една религия на ума.Имат си свои концепции за удовлетворението и разбирането за живота.И си вярват.
А за желанията като реалност- не е ли всяко едно обзело ни желание първото име на мисълта?
Другото, което искам да Ви кажа, че от форума ми направи интерес книгата за Седемте духовни закона.Прочетох я и толкова ме просветли за някои неща, но други са ми далече и си мисля, че в реалния живот не всичко може да се приложи, /но все пак някои неща не са невъзможни, стига да го има желанието/, защото е трудно да си промениш възгледите, защото не е ли животът един голям проблем?!?! Shocked
Само искам да знаете, че е трудно да вникнеш в някои от нещата , а пък камо ли да ги практикуваш! Повечето напр. от моите познати ще махнат с ръка и въобще няма да проявят интерес, а наистина е интересно, особено ако осмислиш нещата и си отговориш на въпросите,които всеки ден си задаваш- за целта на живота-мъдростта или .......всеки си отговаря от личното си битие!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 1:46 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз не приемам живота за проблем,приемам го по-друг начин и съм писала за това във форума ! Smile

Несъмнено е трудно да вникнеш,но ако се напънеш малко .... ще разбереш нещата много точно и ясно!

Всъщност аз все си мисля,че няма нищо сложно ,просто има периоди от живота ни,в които се сблъскваме с различни житейски проблеми и тези ситуации ни помагат да се сдобием с правилното разбиране!

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 8:58 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз малко се отдалечих от темата, но може би си права! Всичко е явно е толкова просто , стига да го проумееш! Понеже всеки ден се срещаме с най-различин проблеми и стрес, че забравяме за простите неща.
Само да Ви споделя за словоохотливостта се сетих как моята шефка каза един ден така:"Не понасям и не обичам хора, които мълчат, защото не зная какво им се върти в главата!" Very Happy А аз пък се питам-то тия дето говорят много и ги вземат за всезнайковци само забаламосват с празните си приказки останалите Rolling Eyes И от други хора съм го чувала това, като мълчи някой и като не приказва излишни приказки, го смятат за смахнат, а то наистина трябва да си мерим приказките.Въобще много ми харесва написаното за желанията .....че всичко е в самите нас
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 11:51 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО !

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 11:51 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Из казаното от Ю Джи Кришнамурти:
Хората ме наричат „просветлен” – ненавиждам тази дума.

Човек лесно изпада в заблуждения или в неразбиране!!!Хората могат да си наричат нещата с каквито имена си искат, повечето от тях живеят в не-разбирането си, в неведението си, в привързаностите си към ... гуру да речем.

По-точен е израза"този човек е разбиращ", но той не е така впечатляващ като съзвучие, а хората обичат нещата да предизвикват впечатление!

penka написа:
...защото през целия си живот съм търсил и желал да бъда просветлен, и открих, че няма такова нещо като просветление въобще. Няма никаква сила извън човека.

Да, няма такова нещо като просветление, защото във всеки следващ миг в живота ти идва ситуация или момент, който е неясен или непознат за тебе, и човека често е в неяснота по дадени въпроси.

Живота не се движи само по хоризонталата, той се движи преди всичко по вертикалата, но не всеки може да пребивава в тази вертикала, защото вибрациите са много по-високи от тези в хоризонталата и твърдата материя трудно се пригажда към тях.

Живота се движи по една своего рода синусоида, той никога не е статичен, за да твърдим, че има просветление. Защото само при съответна статичност нещата биха могли да бъдат съвсем познаваеми, тъй като там няма да има никакво движение и никаква промяна.

И трябва да има правилно разбиране за тези неща във него!

Но Ю Джи казва "... и съм желал ...", нали така! А разбирането идва тогава, когато желанието е престанало да съществува като такова. И едва когато желанието стихне човека се сдобива с просветлението, което трае само един миг, то не е трайна величина поради, което може да се каже наистина, че няма такова нещо.

И то действително е във всеки от нас, защото е част от нас, част от действията ни, част от вътрешните ни нагласи, част от начина по който мислим, дишаме и се движим, част от всичко, част от Цялото ... А къде сме ние тогава?! Не сме ли в Цялото?! А съществува ли това Цяло?!

Няма никаква сила извън човека?! Да, няма, защото самият човек е в Силата, както и тя във него, те са едно Цяло. А кое е Цялото?! Онова необозримо и необятно нещо в което присъства всичко, и което присъства в нас самите. Именно това има впредвид Ю Джи, но то трябва да бъде разбрано, при това правилно разбрано!

И именно за тази Сила говори Ю Джи Кришнамурти - разбирането.

penka написа:
Всички преживявания, всички медитации и молитви са егоцентрични. Това е засилване на егото, набиране на инерция, трупане на сила, което ви води точно в противоположната посока.

И това е така, защото в стремежа си да достигнеш просветлението ти влизаш в рамките на една убийствена привързаност КЪМ и В самата духовност. А всяка привързаност е деструктивна и не води до никъде, всъщност води до само едно - до засилване на Егото, защото започваш да се чувстваш различен от другите, по-висш от тях. А това вече е възгордяване, надменност и т.н. натрупан негативизъм. За това говори Ю джи.

penka написа:
Казвано ви е, че трябва да практикувате освобождаване от желанията, състояние без желания. Практикували сте го 30-40 години, но желанията все още ги има. Значи нещо някъде трябва да е грешно.

Да, грешно е. Но грешното не е в самите духовни практики, грешното е в самите човешки възприятия и неправилно разбиране относно тях, които могат да хвърлят практикуващия в онази жестока духовна привързаност, която да го изпепели окончателно. Това са много деликатни неща, които Ю Джи не е разкрил в тази малка книжка. А и не знам дали е трябвало да го прави изобщо, защото всеки човек е длъжен сам да стигне до това заключение и разбиране поради простата причина, че трябва да се себеосъзнае.

А когато вече се е себеосъзнал желанията в него ще са стихнали и той няма да бъде подвластен изцяло на тях! Това е - за това говори Ю Джи.

penka написа:
Простият факт е, че ако нямате проблем, си създавате такъв. Ако нямате проблем, не чувствате, че живеете.

Истина е. Но за да няма един човешки индивид проблем, той трябва да се е себеосъзнал, а за да се себеосъзнае, трябва да се себепознае. А за да се себепознае трябва да стигне до правилното разбиране, че всичко е едно Цяло и че той е в това Цяло, както и Цялото е в него.

И ако ограниченият му и мъничък ум не разбере тази закономерност, той просто е обречен на гибел, защото всяка една мъничка вибрация излъчена по какъвто и да било начин от него, на каквото и да било ниво рефлектира във всичкото това Цяло и в самия него.

И ако тази вибразия е преобладаващо деструктивна ще е и унищожителна по принцип. Това е.

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Апр 14, 2008 11:12 am; мнението е било променяно общо 3 пъти

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:

А и в някои страни, напр.Китай ,хората изповядват ученията на мъдреци, учени, като една религия на ума.Имат си свои концепции за удовлетворението и разбирането за живота.И си вярват.

Имат си своите "заблуждения в своите концепции и религии" - нищо повече. Явно не си чела нищо относно беседите и разговорите ни във форума относно тези теми - преди всичко религията! Не е зле да го направиш, merigi!

За това дори има качени материлаи и в "Публикации" -те ...

merigi написа:
А за желанията като реалност- не е ли всяко едно обзело ни желание първото име на мисълта?

Коя реалност?! Тази на майя или онази истинската в невидимите планове?! За коя реалност говориш по-точно?! За привидната реалност във физическия план ли?! Онази, която се руши всеки миг пред очите ни?! Защото желанията съществуват само и единствено в нея, поради което са и измамни.

Медитацията е имено затова - за да се научим да контролираме мисълта си, а медитацията е естественото състояние на всяко живо същество, само дето човешките същества са отвикнали да усещат медитацията в себе си.

Затова са и подвласни на капаните на ограничения си ум, защото мисълта пребивава преди всичко в него. И когато един ум бива контролиран от неговия преносител, а не обратното, мисълта спира - за определени моменти.

И тогава идва просветлението или ... прозрението, наречето го както искате, то просто си е правилно разбиране - нищо повече!

merigi написа:
... защото е трудно да си промениш възгледите, защото не е ли животът един голям проблем?!?! Shocked

Не е нужно да променяш собствените си възгледи, нужно е да промениш просто себе си и те самите ще се променят с тебе.

Животът не е никакъв проблем!!! Човекът в този живот е сам по себе си проблема, защото живее в не-разбирането за собствената си същност!!!

merigi написа:
Само искам да знаете, че е трудно да вникнеш в някои от нещата , а пък камо ли да ги практикуваш!

Трудно е да вникнеш в тях, когато не излизаш от закостенелите си представи за живота, а самите практики изобщо не се нуждаят от разбиране, те просто се правят, те просто се практикуват ... за да припознаеш в крайна сметка своето истинско състояние, което в течение на милиардите години деволюция си забравил - ама нищо повече.

merigi написа:
... а наистина е интересно, особено ако осмислиш нещата и си отговориш на въпросите,които всеки ден си задаваш- за целта на живота-мъдростта или .......всеки си отговаря от личното си битие!

Интересно ли?! Да не би да възприемаш процеса на разбирането на живота като вид забавление, merigi?!

Защото той просто си е един естествен процес в нас самите и когато прозреш правилното разбиране за него въпросите в теб ще изчезнат на мига, както и всичките усложения породени от ума човешки, наречени проблеми.

Не съществува лично битие, merigi!!! Shocked Защото битието е в Цялото, то Е Цялото и ти си в него. То не принадлежи на никого за да е лично.

Но съществуват личности, които определено отговарят за всяко едно свое деяние. Това е.

Останалото е заблуждение. Confused Rolling Eyes

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Апр 14, 2008 11:17 am; мнението е било променяно общо 2 пъти

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Аз не приемам живота за проблем,приемам го по-друг начин и съм писала за това във форума ! Smile

Несъмнено е трудно да вникнеш,но ако се напънеш малко .... ще разбереш нещата много точно и ясно!

Всъщност аз все си мисля,че няма нищо сложно ,просто има периоди от живота ни,в които се сблъскваме с различни житейски проблеми и тези ситуации ни помагат да се сдобием с правилното разбиране!

Разбира се, че е така, Диди! Живота се движи на приливи и отливи, като всяко едно нещо в природата.

Та нима в нея няма приливи и отливи - при пълнолуние и новолуние?!

Браво, Диди!

Радвам се, че имаш правилното разибране. Very Happy

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:
... за словоохотливостта се сетих как моята шефка каза един ден така:"Не понасям и не обичам хора, които мълчат, защото не зная какво им се върти в главата!"

Словоохотливостта е празносливие, и празнословието е порок, породен от невежество.

Но определения като "обичам" и "не обичам" са още по-голям порок, защото говорят за вътрешните нагласи в човека, свързани с неговото разделение на нещата, а както говорих вече всичко и всички сме едно Цяло, нали така?!

Не проявява ли твърде голямо любопитство въпросната жена?! За да се ровиш в скритите мисли на даден човек това вече понамирисва излеко на параноя ... няма значение от кой вид и в коя степен е тя.

merigi написа:
Very Happy А аз пък се питам-то тия дето говорят много и ги вземат за всезнайковци само забаламосват с празните си приказки останалите Rolling Eyes И от други хора съм го чувала това, като мълчи някой и като не приказва излишни приказки, го смятат за смахнат, а то наистина трябва да си мерим приказките.Въобще много ми харесва написаното за желанията .....че всичко е в самите нас

И едното, и друго са заблуда. Човек трябва сам да разбира кога трябва да говори и кога трябва да мълчи!

Останалото просто е безотговорна безконтролност.

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО !

Но не винаги ...
Razz Wink Laughing

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 12:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Didi написа:
МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО !

Но не винаги ...
Razz Wink Laughing

Ооо разбира се !

Всъщност,като се замисля .... хммм как да го кажа ,нищо не е "винаги".Смисъл всяка ситуация си има своето решение и следващата ситуация,дори да е сходна с миналата ,решението й пак ще е различно!

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 1:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Правилно ...

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 1:25 pm
МнениеЗаглавие : Re: O???????? ?? ???????
Отговорете с цитат

Didi написа:
"...Много са хората, които мъчно могат да придобият качеството отсъствие на желания, защото си мислят, че те самите са желания и че ако им се отнемат тези желания, симпатии и антипатии, от тяхната личност няма да остане нищо....

Много точно. Но е добре желанията да отпаднат в процеса на осъзнаване, а не поражи желание да установим състояние на отсъствие на желания. В този смисъл императивът "трябва това или онова" можем да приемаме като наставление с благопожелателен, а не с обещателен характер. Защото мнозина биха се заблудили, че ако изпълняват "прави едно, прави две", ще получат обетованата награда

Didi написа:
...Вън от тези случаи трябва да се занимаваш само със своята работа и да усвоиш добродетелта на мълчанието...."

Добре казано, но зле разбирано и спазвано. Понякога насърчава изключително много индивидуалното чувство за превъзходство. Мълчанието иде от осъзнаването, а не от знанията или постиженията, с които "превъзхождаш" този или онзи.

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 3:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Може малко да се отклоня от темата ,но искам да споделя нещо с вас!

Тъй като се заинтригувах от Ю Джи Кришнамурти ,потърсих из нета някоя друга негова книга ииии разбира се открих Smile !

Та в тази негова книга той споделя нещо за слушането и възприемането на чуждата истина (тоест това,което другите ни казват,техните възгледи).

Пише,че заради нашите възгледи ,било то религиозни,политически и подобни ,повечето от нас са си сложили запушалки на ушите и не чуват и не желаят да приемат чуждата истина,независимо дали има дори и мъничка вероятност ,другите да са прави!

Също така той споделя ,че слушането е ИЗКУСТВО,но за да слушаме истински ние трябва да се откажем от нашите предубеждения ,т.е. представите ,които до сега сме си изградили ! Тези предубеждения са се изградили в нас по много причини ,както споменах по горе,също така заради наши страхове и тревоги в ежедневието ни!
Кришнамурти споделя ,че по този начин ние изграждаме стена и въпреки,че слушаме УЖ чуждата истина ,ние чуваме само нашите шумове и звуци ,а не онова което ни се казва !

Едно от затрудненията ни е точно това,да чуваме извън тази стена,извън нашите звуци и шумове!

"Ако по време на настоящите беседи чуете нещо, което противоречи на вашия начин на мислене или вярвания, не се противопоставяйте, а слушайте. Може да сте прави, а аз да греша, но когато се слушаме един друг и когато разглеждаме нещата заедно, тогава можем да установим каква е истината. "

Именно изслушването и допускането,че не винаги нашата истина е ИСТИНАТА ,приемането че може и да грешим ,ще ни доведе до онази истина дето търсим!Поне аз така тълкувам думите му!

"Никой не може да ви даде истината. Вие сами трябва да я откриете, а за да я откриете, трябва съзнанието ви да бъде в състояние, при което непосредствено възприемате нещата, А няма непосредствено възприемане, когато се съпротивлявате, пазите се и се криете. Разбирането идва едва когато осъзнаем онова, което е. Началото на мъдростта е знанието за това което е, което е истинско и действително, без да го интерпретираме, без да го осъждаме или оправдаваме. Пропускаме истината, когато започнем да интерпретираме и да представяме нещата според условията, при които се намираме и според нашите предубеждения. Същото е и при научните изследвания. За да открием какво точно представлява дадено нещо, трябва да го изследваме. Не можем да го обясним според настроението си. По същия начин, ако гледаме, наблюдаваме, слушаме и осъзнаем онова, което е, тогава проблемите ще бъдат решени. И точно това желаем да постигнем с настоящите беседи. Ще ви покажа какво е без да ви го обяснявам според вкуса и желанията си. А вие не трябва да си го обяснявате и интерпретирате в светлината на своето обучение и възпитание."

Тук всичко е казано много точно!

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 4:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

В този смисъл Ю Джи изказва и съждението, че за да стигнем до ИСТИНАТА за себе си и за света, трябва да се освободим от всичко научено и заседнало в съзнанието ни и формиращо и определящо възгледите ни за живота - цялата постройка от натрупано знание, мъдрост, идеи, учения и пр., защото те влияят на възприятията ни и потавят някаква бариера пред тях, явяват се призмата, през която се пречупва всичко което виждаме, чуваме, четем и т.н.

"Ако искате нещо...първото, което трябва да направите, е да изхвърлите, да заключите, да складирате и консервирате, да окачите и потопите, всичко, в което сте се вкопчили. трябва да изхвърлите всичко на бунището, иначе нямате шанс да бъдете себе си."
В това число поставя дори и всичко онова, което ни казва и самия той.

За да се появи новото в човешкото съзнание, старото трябва да се разруши - всичко онова, което пречи на живота да се прояви с нова сила и свобода.

"Аз само ви казвам, че сте на погрешен път, а вие ме питате:"Кой е правилният път?" Какво да правя? Готови ли сте да приемете, че сте на погрешен път? Това означава, че учителят за когото питате и нещата, за които мислите, трябва да си отидат първи. Готови ли сте да ги изхвърлите през прозореца?...вие се надявате, че един ден това ще ви заведе там, където искате да отидете - това е проблемът. Вашият учител трябва да си отиде, без значение кой е той. Това, което четете, е това, от което трябва да се освободите."

А колко от нас са способни да осовбодят съзнанието си по този начин?Rolling Eyes

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 13, 2008 7:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Почти всеки е готов ,но и почти всеки се заблуждава ,че го прави!

Аз съм готова да изхвърля всичко през прозореца , но дали наистина го правя е съвсем друг въпрос !

Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта