НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 8:32 am Вижте мненията без отговор
Родни същества и истории с тях
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 11:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

A!То,Дядо Торбалан,явно е общобългарски плашник.И мен са ме плашели сочейки някой старец с чувал
Хм!Чудех се защо не ми е подействал силно,а аз сидгурно съм свързвал чувала и с Дядо Мраз,от който след 10.ХI. останаха само инициалите-DM,но еврото изяде и тях.
Всъщност малцина знаят,че сегашният Дядо Кока Кола,наистина има и корени с тамошният Дядо Торбалан.Нищо,че официалната версия е друга.
И ако не вярвате,вижте какво прави Дядо Мраз-Коледа с непослушните деца

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 11:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile И мен като малка ме плашеха с един Торбалан,не родителите ми.а жената,която ме гледаше.И той беше персонализиран в един възрастен мъж с брада/впоследствие се оказа голям симпатяга,чешит/ живеещ в съседен вход.Той с голяма охота влизаше в роля и аз като го видех,жумях докато го подминем.Веднъж отдалеч видях един поп,припознах се и зажумях.Така влязохме в един магазин и аз жумейки се спънах и паднах.Усетих,че някой ме вдига,като си отворих очите гледам - същия поп.Все пак след първоначалния шок се сетих да му благодаря като едно възпитано дете,а той ми каза"Голяма да пораснеш".Оттогава спрях да жумя дори се сприятелих със страшния брадат дядо - съсед,като все трабваше да му докладвам дали съм слушала.А слушането се изразяваше предимно в дали си изяждам всичко щото бях много злояда и това явно е бил най-големия проблем на възрастните с мен.А Дядо Мраз много не ме кефеше.Първо много рано ме светнаха,че не той носи подаръците,а родителите ги купуват.Освен това всичките Дядо Мразовци го даваха много сериозно и делово - като ме заразпитваха с един строг тон дали слушам и за прословутото ми /не/ядене,а аз пак мирно и чинно трябваше да им отговарям ми се оотщяваше oт цялата тази постановка. Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 06, 2007 8:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А баба ми често разказваше за ОРИСНИЦИТЕ, или още така наричаните СЪДБОВНИЦИ.

Та... тези същества от славянската митолигия са женски Божества, които определят съдбата на човека, т.е. орисват го.

Те били три безсмъртни сестри, които по правило се появявали на 3-тия ден след раждането на младенеца, за да го "орисат", т.е предначертаят, каква ще бъде неговата съдба.

Те "орисват" всяка по ред: първо младата, после средната, после старата, чиято последна дума се оказват решаваща.

Обикновено се появявали в полунощ, били три бели жени и се явявали или под прозореца, или направо във стаята, където спи новороденото дете, като се съветват една друга каква да бъде неговата съдба.

При тяхното приближаване към къщата, в която ще орисват, всички нейни обитатели заспивали дълбок сън.

Те държали в ръцете си запалени свещи, които гасяли една тогава, когато са направили орисването.

Те сядлит на леглото или около люлката, или кошчето на новороденото, или близо до огнището и така, гледайки звездите, предсказвали съдбата на младенеца по тях.

Пуснато наПуснато на: Съб Юли 07, 2007 10:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е, това звучи съвсем като в приказка!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 7:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Моята баба по големите празници или пък в дългите зимни вечери ми разказваше много такива "приказки" ...

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 7:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

На мен са ми чели от разни книжки приказките,нямам спомен да са ми разказвали нещо по-автентично от фоклора на някой край.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта