НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 5:01 pm Вижте мненията без отговор
Осъзнаване и промяна
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Авг 13, 2010 9:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

akaga написа:
Светът е един,но хората са различни по душа,сърце и разум...

Светът далеч-далеч не е един, Акага! Cool Световете са много, защото живеем в многоизмерен Космос с многоизмерни Вселени...

И може би световете са повече, отколкото е броя на цялото човечество...

akaga написа:
...не е ли редно да не се очаква нещо от някой, а просто човек да погледне себе си и да се запита,какво иска да промени от някой и всъщност да настъпи промяна в него,не се отнася за всеки човек разбира се,защото има много,много несправедливи и жестоки хора Rolling Eyes

Редно е. Абсолютно е редно, но...поне едно 90% от хората не го правят, пък и защо ли след като е толкова удобно да се приеме варианта, че няма друг Живот, друг Свят, други същества и разум, и трябва да се живее според "слободията" на невежеството и ограниченото разбиране от ограничения ум... ConfusedRolling Eyes

Така никой от тези 90% не стига нито до сърцето си - в духовен смисъл, нито до Душата си - пак в духовен смисъл на думата, поради което се проявява тотално без-умие...на всички нива....т.е. Лудост.

Но една лудост не е Лудост тогава, когато е етикет за поведение в обозримите 90% човешки индивиди...

Та...по този случай ще ви разкажа набързичко една притча...

Отишъл един човек при един Гуру/Мъдрец, защото същият го повикал...

Мъдрецът казал:

- Повиках те да ти кажа да вземеш да се запасиш със стотина делви чиста и прясна вода, защото ще я отровя всичката и всички хора ще полудеят.

Добре. - казал човекът и си напълнил 100 делви с прясна и чиста водица.

На другият ден наистина видял, че всички са полудели, защото са пили от отровената от Мъдреца вода.

И така...Дълго време пил от чистата си водица човекът, но...не можел да живее изолирано от всички останали. Те не го разбирали и...страняли от него, защото го възприемали като много странен и...луд.

Писнало му и отишъл с едно канче до брега на един отровен поток, загребал си от отровената вода и...пил,...и...полудял - като всички останали.

И заживял щастлив и луд сред всички луди...

Хм...малко тъжничка притча, ааа...?!
Confused Cool

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 13, 2010 9:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

akaga написа:
Не се стремете към промяна,тя сама ще дойде...

Да, но ще дойде само тогава, когато във всеки един от човеците настъпи качествена и количествена вътрешна духовна промяна.

akaga написа:
Наивността е качество, което говори за милосърдие, доброта...до някъде малодушие, но все пак се налага да се приеме... че хората са както добри така и лоши и е необходимо да се "отсяват"...

Не...наивността е пълна глупост. Състраданието породено от правилното разбиране на нещата от Живота е проява на...милосърдие и доброта.

Казвам състраданието, а не...съжалението.

Няма нито добри, нито лоши хора. Има само такива, които живеят в слепотата на неразбирането, в слепотата на незнанието и невежеството, и във Власта на Голямото си Его.

akaga написа:
Обърнете внимание на кого се доверявате...

Мдддаааа...наистина, обърнете внимание на кого се доверявате - като се научите чрез правилното ви разбиране за Живота как точно да го правите, и на кои точно хора да не се доверявате, и да не им позволявате да командват живота ви по какъвто и да било начин. Smile

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 13, 2010 9:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

няма за какво да се извиняваш Красимира,по принцип не че и аз не съм асоциална, но работата ми е такава,че постоянно съм сред хора...до момента добре съчетавам нещата и всичко си върви...и съвсем не е нужно да се затваряш в себе си...например аз не доспускам хората да навлизат в пространството ми ...изолирам ги..и така си почивам...радвам се,обичам,усмихвам се...така съм сред хора,те ме приемат по-добре,всичко върви добре, ще ви приемат и отвърнат със същата радост и обич ...и пак ще сте си асоциална и най-важното има непридуденост и естественост ... Права сте маг Селена, светът не е един,извинявам се...Притчата е тъжна, но е факт...дори днес когато някой се държи по различно от останалите е неудобен, различен и смахнат...и то защото има други разбирания или защото не обича и не прави нещата,който те вършат...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 13, 2010 10:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Трудна ти е работата Акага, от собствен опит го знам - затова те обичам и уважавам - защото за работата с хората меко казано просто трябва олимпийско търпение. Wink Very Happy

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 13, 2010 10:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

vanilla написа:
да попитам и аз нещо..имам подобен проблем с диктаторство или по-скоро не мога да се примиря с начина, по който се правят някои неща от заобикалящите ме хора и по-точно хората, с които работя....явно това ми е едно от изпитанията, защото напоследък попадам все в такива ситуации....
имам колега, с който съм принудена да работя, но този човек е непоправим материалист, авантаджия и предпочита някой друг да му свърши работата вместо той да си я свърши, защото така е по-лесно...от където може ще изкрънка нещо ще го направи(пример: понеже той е шофьор и зарежда гориво с фирмени пари и по едно време имаше някаква промоция ако се зареди за еди колко си пари се взима чаша....човекът си зареждаше нарочно по този начин и си прибираше чашите в къщи...аз не съм за чашите, но ситуацията е смешна..и жалка в същото време...за 2 чаши...), не се съобразява с никой(само с нарежданията на шефа)...не ми се щеше да използвам всички тези думи, но няма как да обясня ситуацията иначе...
всички тези неща се отразяват пряко върху мен с несъобразителността на тази човек....проблема е явно, че аз позволявам...знам, че аз съм си виновна, но всеки ден си имам работа с този човек и не мога да се преборя с чувствата си...а знам, че това което правя не е хич полезно ...
какво мога да направя...как мислите...борбата в мен е жестока...някой път ми се доревава хем защото ми е гадно, че този човек не се усеща, хем защото не мога да се спра сама.... Sad Question Confused

Здравей, Ванилла! Very Happy Радвам се, че вече си част от нас... Very Happy

Ако поведението на този човек не ти вреди в работата...е добре, защото няма да се налага да "работиш" лично с него на духовно ниво, а само със себе си.

Ако е така просто можеш само да наблюдаваш отстрани какво ще се случи с тази заблудена овца от стадото на невежството - не е далеч деня, в който ще видиш срамното му и мизерно крушение.

Ако обаче ти вреди в работата съвсем честно и откровено му заявяваш и го предупреждаш, че ако продължава в същия дух (а той завалията ще продължи!) просто ще се наложи да докладваш за постъпките и действията му на шефа си...

Така поне ще секнат проблемите в работата ти...ако ги имаш.

Останалото просто не те интересува - всеки по Пътя си.

Не прави проблемите на този нещастник твои проблеми - ако те те засягат само на лично ниво.

Не споделяй неговия Път с твоя - пътищата ви са твърде различни и далечни, и именно поради това, ако продължиш да правиш тази грешка, вместо да отработваш твоята лична карма, просто ще споделиш неговата и създадеш нова твоя карма.
Wink

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Авг 16, 2010 7:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 13, 2010 10:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

taniuga написа:
Много правилно тази тема е "Осъзнаване и промяна".
Такива хора, стремящи се да доминират над другите и да се възползват ежеминутно от ситуациите са навсякъде, но точно това трябва да направим - да осъзнаем, че това е неизменна част от нашето ежедневие и да откликваме на такива провокации не с осъждане и опити да ги променаме, а с разбирането, че всеки сам живее живота си и сам "ще събере плодовете" от постъпките си.
Това е и промяната - спокойно да приемаме заобикалящата ни агресия, без да и отговаряме и да "заиграваме по свирката"на хора, ситуации и обстоятелства. Да се превърнем в страничен наблюдател и тогава ще видим нагледно законът"Каквото посееш, това ще пожънеш"... просто трябва спокойствие и търпение.
Аз лично съм работила на няколко места с много и различни хора и винаги и навсякъде е имало някой, който постъпва именно така както описвате случая. Такъв човек лази по нервите на всички и е способен да заформя всякякви "игрички". Ще призная, че се е случвало да ме вкарат в подобни щуротии, за което после съм съжалявала. С течение на времето разбрах, че провокации винаги ще има, но важното е да не им се връзваш, да не допускаш да те вкарат да играеш по тяхната свирка...
И когато осъзнаеш всичко това, ти вече си се променил - станал си по-силен и устойчив на тези провокации и те предизвикват в тебе не гняв и възмущение а със снизхождение и разбиране - нима игричките на непораснали деца могат да те разгневят...

Абсолютно точно казано и разбрано, Танюга!

Моите аплодисменти... Wink Very Happy

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 13, 2010 10:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

vanilla написа:
Малко съм объркана от къде и как трябва да започна с медитациите, дали да медитирам направо върху чакрите или..и аз незнам...търся съвет....
Rolling Eyes Question Rolling Eyes

Първо: просто се научи да медитираш наистина, защото много хора си мислят, че го правят, но...само си мислят, че го правят.

В действителност преди всичко насилват себе си - психиката и тялото си! - нищо повече.

Когато тялото и умът са спокойни, тогава хората могат да се докосват директно до Бога - и се "привключват" директно към най-чистата енергия, с която може да се зареди един човек.

Този автоматичен процес позволява на чакрите автоматично да се синхронизират както една с друга, така и с всичко останало.

Пуснато наПуснато на: Съб Авг 14, 2010 11:27 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

много се радвам, че съм участник тук... Smile

Маг Селена написа:

Първо: просто се научи да медитираш наистина, защото много хора си мислят, че го правят, но...само си мислят, че го правят.

Маг Селена, въпросът ми малко тривиален...като в притча, но как да разбера, че наистина медитирам, а не се самозаблуждавам....винаги се питам...кое е истина и кое илюзия....
Question
ще се старая да не се замесвам с този човек.....и аз съм от асоциалните хора....
и аз имам тези симптоми на страх от известно време...страх ме е да заспивам вечер........

Красимира
, сигурно си права, но аз не мога да съм като другите...някак безмислено ми се вижда...само да работя и да се тормозя..дали ще мога да си платя сметките, да се срещам с разни хора ей така да си говоря празни приказки....има истински неща..по-важни......аз тях търся...истината е в тях....чрез тях се постига истинското щастието и покой....

akaga, при мен ситуацията е подобна, само че аз допускам грешка, защото си позволявам да се гневя...като си черня моето ежедневие и отварям вратата за още повече негативизми....и лоши енергии....
akaga

Пуснато наПуснато на: Съб Авг 14, 2010 7:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

интересни съвпадения... Vanilla, не се ли изтощаваш така? Иначе разбираш ли,осъзнаваш ли от къде идва този страх, а и всички останали неща, аз не мога да намеря отговор... Случвало ли ти се е след като се събудиш да забелязваш, че мислиш, че си на разни места или че виждаш неща или хора...прави ли ти впечатление нещо... Question
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Авг 15, 2010 12:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Нищо й няма, че се изтощава. Very Happy Така се почва. Вариантите общо взето са два - или ти се случва нещо много гадно и необичайно и то така те разтърсва, че вече искаш не искаш, не можеш да бъдеш същия, или по този начин - първо е усещането за безсмислие, после идва гнева и отчуждението от масата хора. Сигурен признак, че си стъпил на пътя. Но само стъпил. Следва първата крачка.

Пуснато наПуснато на: Пон Авг 16, 2010 12:15 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Penka написа:

Цитат:
Нищо й няма, че се изтощава. Така се почва. Вариантите общо взето са два - или ти се случва нещо много гадно и необичайно и то така те разтърсва, че вече искаш не искаш, не можеш да бъдеш същия, или по този начин - първо е усещането за безсмислие, после идва гнева и отчуждението от масата хора. Сигурен признак, че си стъпил на пътя. Но само стъпил. Следва първата крачка.

На чий път си стъпил обаче? Пътища много, но не всички водят към добро, т.е. към позитивно личностно развитие. Не може така общо да се говори. Не знам дали аз не съм достатъчно абстрактна, за да вникна в големите мъдрости за Пътя или Пътят е просто толкова безсмислен, че всеки му придава характеристики, които на него са му удобни. И забележете: само с абстрактни и нищо незначещи понятия.
vanilla

Пуснато наПуснато на: Пон Авг 16, 2010 10:09 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

akaga написа:
интересни съвпадения... Vanilla, не се ли изтощаваш така? Иначе разбираш ли,осъзнаваш ли от къде идва този страх, а и всички останали неща, аз не мога да намеря отговор... Случвало ли ти се е след като се събудиш да забелязваш, че мислиш, че си на разни места или че виждаш неща или хора...прави ли ти впечатление нещо... Question

ами не мога да разбера защо ме е страх....всъщност понякога ме е страх, защото много често сумнамбулствам...и се притеснявам, че мога да направя нещо нередно....страх ме е от това което е в мен, от тази лошата ми страна...тъмната...познавам я, но незнам до къде може да стигне....
след като се събудя ...се чувствам облегчена, че всичко е наред.... по-често като се събудя ми е тъпо, защото знам, че денят ми ще приличан на предния.....
vanilla

Пуснато наПуснато на: Пон Авг 16, 2010 10:30 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Нищо й няма, че се изтощава. Very Happy Така се почва. Вариантите общо взето са два - или ти се случва нещо много гадно и необичайно и то така те разтърсва, че вече искаш не искаш, не можеш да бъдеш същия, или по този начин - първо е усещането за безсмислие, после идва гнева и отчуждението от масата хора. Сигурен признак, че си стъпил на пътя. Но само стъпил. Следва първата крачка.

penka, и аз така знам, че ако сам не започнеш да се осъзнваш(всеки по свое му) за някои неща, промените идват насила и изневиделица....дано наистина да съм стъпила на Пътя....от доста време от година две усещам промяната и знам, че нещата не са такива каквито изглеждат....трябва да направя нещо различно....
на етап съм, в който осъзнавам повечето от човешките противоречия....в мен, за които се чудя дали няма да ми попречат и как да се справя с тях....мисля, че са порочни модели на действие и мислене от минали животи...
повечето от нагласите и навиците, които имаме са винаги от миналото ни...поведение, което лесно ни идва отвътре....
vanilla

Пуснато наПуснато на: Пон Авг 16, 2010 10:39 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:

че всеки му придава характеристики, които на него са му удобни.

удобните х-ки са само за тези, които не искат да се сблъскат с истината..за себе си, за хората, за заобикалящия ги свят.....за всичко...
аз незнам кои са характеристике на Пътя .....търся ги..и определно не смятам, че те са най-удобните и угодни за мен....
нали душата, когато влиза в тялото забравя уговорките и "сключения договор" горе.....аз искам да изпълня това, за което съм тук....вярвам в доброто....което сам човек може да си направи....нали за това са шансовете....
penka

Пуснато наПуснато на: Пон Авг 16, 2010 3:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:

На чий път си стъпил обаче? Пътища много, но не всички водят към добро, т.е. към позитивно личностно развитие.

Отговарям по реда на запитванията. "На чий път си стъпил" - стъпил си на своя път, каквото и да означава това. Тук сме, за да се учим и да трупаме опитност. Затова живеем като физически тела в тази материална вселена. Опитност се трупа по много начини, но осъзнатата такава аз наричам "стъпване на пътя".
"Пътища много..." - да, това е и целта на занятието. Опитност означава точно това, което означава. Very Happy
"Не всички водят към добро..." - е тук направо ме развесели! Ами естествено, че не всички водят към добро. Но първо трябва да уточним какво е това добро. Второ трябва да уточним защо зачеркваме една цяла страна от опитността и се стремим да добием пълна опитност само чрез добро. Аз например, съвсем чистосърдечно мога да кажа, че лошите неща, които съм сътворила в живота си до тук, са ме научили не по-малко, а даже и повече от добрите. А при теб как е? Само от добрите си постъпки ли се учиш?

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта