НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 1:05 pm Вижте мненията без отговор
Песен за Махамудра
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 8:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Опитах се да анализирам как и от къде усещам страха си, яда си...При някакво подобие на медитация, усетих, че дишането ми се прекъсва, когато се съсредоточавам върху трета и четвърта чакра-около пъпа и в слънчевия сплит. Всъщност, след като четох материал от Ошо за крия йога ако не се лъжа, стигнах до заключението, че трябва да се науча да дишам правилно,пък дано тогава престана и да се ядосвам толкова, и да се карам с близките си и да намеря друг начин да оправям нещата. Какво мислите за това вие?

Правилното дишане не е нещо,на което може някой да ви научи защото всеки има различен ритъм на дишане.Ако в продължение на един месец попълвате таблица на своите настроения и състояния,тогава ще знаете при кой ритъм се чувствате най- отпуснат,кой е ритъмът,който ви кара да се чувствате тих,спокоен.Кой е ритъмът,който носи безкрайна радост.Има много ритми.От най-дивия,грозен до спокойния,райския.
Когато откриете своя ритъм-упражнявайте го.С този ритъм живота ви ще стане на уравновесен човек.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 8:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Самсара - "кръговрат" (санскрит). Това е веригата на ражданията и смъртта под формата на колело, което винаги е в движение. Когато тази верига бъде прекъсната, съществото получава освобождение (мокша) и встъпва в Нирвана.

Или ... казано иначе освобождаване от кармичния кръговрат, т.е. постигането на онова духовно ниво на осъзнатост и извисяване, което те освобождава от преражданията на физическото ниво.

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Малки са ученията, в които си сам.Големи са тези,в които има място за много хора.

Простичко казано, остава да бъде и разбрано правилно.

Има прекалено много малко учения, изпълнени със ... знания. И прекалено малко големи Учения изпълнени с ... Познание. Всъщност ... няма нито малки, нито големи учения, както няма и нито малки хора, нито големи и велики такива. Според мен всички сме едно Цяло, в което пребиваваме в различни нива на развитие и осъзнатост.

Yordan Petkov написа:
Всеки истински учител е голям гадняр.Той тества ученика,тормози го,измъчва го.Трябва да го подготви,трябва да го разруши.И на края,когато Наропа е станал готов,предан,отдаден,преминал през всички тестове,без капка съмнение,отворен,готов да приеме-Тилопа се е освободил от товара си.Защото знанието е товар.

Не бих казала, че всеки истински Учител е голям гадняр! Laughing Но бих казала, че всеки един истински Учител ти показва Пътя, по който можеш да минеш и те хвърля в бездната на изпитанията. Страшно много ми хареса това, че Шибенду Лахири казва за себе си: "Аз съм духовен терорист!" Laughing

Така и трябва да бъде! Как иначе ще се научиш да разбираш Живота за да можеш да се научиш да вървиш по Пътя към просветлението и да постигнеш правилното разбиране?! Тук ще кажа още, че всеки по Пътя си е сам, защото сам трябва да опознава себе си и следователно всичко в себе си, което да синхронизира с проявленията на външния свят.

Това е постигнал Ниропа.

Не знанието е товар, то е свързано просто с несъзнаването на Живота, поради което е в синхронизация с безотговорността.

Познанието би могло да бъде товар до толкова доколкото е свързано с механизма на личното ти осъзнаване и съществуване, и се проявява чрез личната отговорност на човека на най-висше ниво.

Yordan Petkov написа:
Наропа,преди да срещне Тилопа бил университетски преподавател.Бил заместник-ректор в голям университет с десет хиляди собствени последователи.Но един ден осъзнал,че разбира думите,но не разбира значението,че залъгва себе си-напуснал университета и тръгнал да търси жив Учител.

Обикновено Учителят сам те намира, това просто се случва без каквото и да е умишлено предприемане под формата на търсене нито от страна на Ученика, нито от страна на Учителя. То просто става - случва се.

Учителят те намира сам тогава, когато ти си готов да чуеш и разбереш словата му, готов си да поемеш личната си отговорност като тръгнеш по Пътя на духовното си познание и самореализация.

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Мар 26, 2009 2:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Ставаш пълен аутсайдер,отхвърлен,нежелан.

Че какво по-хубаво от това?!

Какво по-сигурно да останеш свободен от обвързаности?! Wink Laughing

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
А кой ще храни аутсайдера?

Самият той себе си, пък и другите около себе си.

Поради простата причина, че той ще бъде духовен аутсайдер, а не в материалния смисъл на думата. Това вече са две различни понятия съчетани в едно.

Правилно разбиращият и духовно развит човек е способен да съчетава различните неща така, щото да може да подсигурява не само своето съществуване, но и това на другите - независимо от факта под каква форма го прави.

Нима Буда е умрял след като се е отказал от несметните си богатства?! Cool Напротив, случило се е точно обратното ...
Confused

penka написа:
Или до всеки един такъв трябва да има по един не толкова просветлен, че да може поне да му подсигури хляба.

Да! И на това му се казва "служене", което те научава на всеотдайност и те освобождава от личния ти егоизъм. След това може и да се научиш на още много други неща от Живота за да стигнеш до прозрението на ... смирението в себе си, Пенка!

Пенке, пак нещо не слушкаш?! Пак си се качила на "черния" кон с томахавката ... Cool Razz Laughing

penka написа:
Не мога да видя плюсовете във всичко това.

Това е така, защото просто проблема си е в теб! Confused Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Явно не съм ясен,никой не ви предлага да се отказвате,а да разберете.

Ти си достатъчно ясен, но Пенка за съжаление не те разбира! Sad Confused

penka написа:
Струва ми се, че по-вярно е, че трябва не да се разбере, а да се почувства, да се изживее. Другото е все едно да обясняваш на сляп човек колко е синьо лятното небе.

Сус, ма ... Пенке! Cool Twisted Evil

Много са чувстващите и изживяващите, но това просто са едните голи емоционални изблици лишени от всякакво прозрение.

Прозрението може да дойде единствено тогава, когато дойде и разбирането.

Но за да стигнеш до разбирането трябва да си преодолял себе си по отношение на егоизма си и да си стигнал до ... готовността да станеш жертва или иначе казано да се самопожертваш. Wink

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Когато откриете своя ритъм-упражнявайте го.С този ритъм живота ви ще стане на уравновесен човек.

Невероятно е когато го откриеш, защото той става просто част от самият теб.

Така се сливаш с личната си вибрация на трептене и ... живееш живота си свободно и спокойно, без навлизане в каквито и да било конфликтни и предизвикателни ситуации.

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Мар 26, 2009 2:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 9:36 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вие тука правите "висш пилотаж". Laughing Пък аз се уча да карам колело. Обаче си ми харесва. По-близко е до земята. Wink
P.S. От "черния кон" не съм слизала и томахавката е винаги в ръката ми. Просто съм си такава. Това е моята същност. Съмнявам се, че нещо може да промени тази същност в този ми земен живот. Ако пък я промени, то тогава вече няма да съм аз, а някой друг човек, но не по-просветлен, а просто - по-смачкан. С други думи казано - престанах да се напъвам да направя от кучето - котка. Приех се, простих си и живея в мир със себе си /следвайки вашите съвети/.
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 10:33 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Опитах се да анализирам как и от къде усещам страха си, яда си...При някакво подобие на медитация, усетих, че дишането ми се прекъсва, когато се съсредоточавам върху трета и четвърта чакра-около пъпа и в слънчевия сплит. Всъщност, след като четох материал от Ошо за крия йога ако не се лъжа, стигнах до заключението, че трябва да се науча да дишам правилно,пък дано тогава престана и да се ядосвам толкова, и да се карам с близките си и да намеря друг начин да оправям нещата. Какво мислите за това вие?

Правилното дишане не е нещо,на което може някой да ви научи защото всеки има различен ритъм на дишане.Ако в продължение на един месец попълвате таблица на своите настроения и състояния,тогава ще знаете при кой ритъм се чувствате най- отпуснат,кой е ритъмът,който ви кара да се чувствате тих,спокоен.Кой е ритъмът,който носи безкрайна радост.Има много ритми.От най-дивия,грозен до спокойния,райския.

Аз нямам търпението цял месец да наблюдавам дишането си и да отбелязва ритъма при различните настроения,но това е метода.Който иска уравновесен живот чрез практики от йога може да използва този метод. Аз не съм привърженик на йога,методите са бавни.Не отговарят на начина ми на живот и мислене.Спрял съм се на тантра.Там има бързи методи,много силни,те по ми допадат.В йога трябва да направиш много неща за всяко стъпало от изкачването.Тя е стъпална.Тантра е вертикално излитане от там където си,какъвто си-без предварителна подготовка.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 11:32 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Аз нямам търпението цял месец да наблюдавам дищането си и да отбелязва ритъма при различните настроения,но това е метода.Който иска уравновесен живот чрез практики от йога може да използва този метод.

Търпението е в основата на всичко - и в йога, и в тантра на Ошо. Нетърпението е по-скоро свързано с търсене на постижения, което пък обезмисля усилието или липсата му, доколкото търсенето на постижения е свързано с играта на ума, може би Rolling Eyes

Yordan Petkov написа:
Аз не съм привърженик на йога,методите са бавни.Не отговарят на начина ми на живот и мислене.Спрял съм се на тантра.Там има бързи методи,много силни,те по ми допадат.В йога трябва да направиш много неща за всяко стъпало от изкачването.Тя е стъпална.Тантра е вертикално излитане от там където си,какъвто си-без предварителна подготовка.

Йога, както и тантра са практики подходящи за различен тип хора. Има примерно и тантра йога. Има път за всеки. Пристрастията към този или онзи вариант са безмислени. Тантра в Ошо варианта само изглежда измамно лесна... Защото може да е такова излитане, а може да е само усещане или изживяване за такова излитане, като последният вариант е валиден за преобладаващите хиляди и хиляди последователи на учението му. Просто още една илюзия, породена от ума. Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 1:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Приех се, простих си и живея в мир със себе си...

Това е най-важното. Всичко друго си идва с необходимостта от него. Ако няма необходимост от нещо, по-добре не го вкарвай в живота си, защото е неубедително и мимолетно, а понякога и разрушително за пътя ти. Ако ли обаче се появи необходимост, пренебрегването й е същото престъпление спрямо теб и пътя ти, което пък си е едно и също... Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 2:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Yordan Petkov написа:
Аз нямам търпението цял месец да наблюдавам дищането си и да отбелязва ритъма при различните настроения,но това е метода.Който иска уравновесен живот чрез практики от йога може да използва този метод.

Търпението е в основата на всичко - и в йога, и в тантра на Ошо. Нетърпението е по-скоро свързано с търсене на постижения, което пък обезмисля усилието или липсата му, доколкото търсенето на постижения е свързано с играта на ума, може би Rolling Eyes

Yordan Petkov написа:
Аз не съм привърженик на йога,методите са бавни.Не отговарят на начина ми на живот и мислене.Спрял съм се на тантра.Там има бързи методи,много силни,те по ми допадат.В йога трябва да направиш много неща за всяко стъпало от изкачването.Тя е стъпална.Тантра е вертикално излитане от там където си,какъвто си-без предварителна подготовка.

Йога, както и тантра са практики подходящи за различен тип хора. Има примерно и тантра йога. Има път за всеки. Пристрастията към този или онзи вариант са безмислени. Тантра в Ошо варианта само изглежда измамно лесна... Защото може да е такова излитане, а може да е само усещане или изживяване за такова излитане, като последният вариант е валиден за преобладаващите хиляди и хиляди последователи на учението му. Просто още една илюзия, породена от ума. Rolling Eyes

Споделям абсолютно и изцяло мнението на Живин. Wink Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 3:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Споделям абсолютно и изцяло мнението на Живин.

Аз също.Но нямам търпение да ставам търпелив.Ситуациите се менят и аз действам,действам,действам.А търпението-всяко нещо с времето си!
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 6:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
...Но нямам търпение да ставам търпелив.Ситуациите се менят и аз действам,действам,действам...

Действаш според природата си, значи вероятно си прав. В довеждането на нетърпението до крайност, е възможността да изпаднеш в търпение. В крайното нагнетяване, понякога, човек има възможност да получи "безтегловността", която му осигурява изстрелването, в която посока пожелае само с докосването на една единствена опорна точка. Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 26, 2009 7:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Има тръпка в максимума,така живея така и кормувам-най-лява лента и газ.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта