НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 12:46 pm Вижте мненията без отговор
Портрет на човек, освободил се от всички слаби места
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 1:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
В някакви моменти съм се усещала, че първата ми реакция е да опонирам като напиша нещо критично, добре, че се усещам навреме и се озаптяавам, щото това си е вид прояава на високомерие - "вие не знаете, не сте прави, чакайте аз като по-знаеща да ви обясня кое е правилното" Laughing

Всеки има правото да си каже мнението, стига то да е според правилата на съответното място ... Confused

Въздържанието е вид насилие! Въздържанието пък да си мълчиш, защото могат да ти издерат очичките, ако си кажеш мнението, се нарича страх и предателство.

Мнозина са били осъждани невинни именно поради мълчанието от страх, което си е чисто предателство ...

Истински знаещият не може да мълчи там, където има нужда от помощ и разяснения. И не мълчи! Дори да знае, че ще бъде ликвидиран ...

Така е било с Христос, така е било и с Ошо ... съжалявам.

kati написа:
Смирявам се, дори да съм по-права от тях, не бива да се мисля за нещо по-знаеща от другите, че става опасно - това си е вид капан за Его-то, в който много от тях падат и това им е проблемът.

Един процес е истински тогава, когато следва своя естествено нормален и интелигентен ход.

Смирението е вътрешна проява, а не външна. Ако то бива изразявано под външна форма тогава вече си е ... чисто само-насилие.

Това не е самоконтрол! Процесът на самоконтрола се изразява в това: да подбереш най-добрата форма и слово, под което да поднесеш съответната информация - нищо повече.

Демонстрация чрез външна проява на "смирение" не е никакво смирение. Това просто е вид насилие над собствената природа породено от страха: "По-добре да си мълча, за да не кажат или си помислят нещо лошо за мене."!

Такъв индивид престава да бъде личност не защото "контролира себе си и не се подчинявма на Егото си", а защото не представлява себе си. Той представлява желанието на някой или нещо друго, което налага собственото си Его.

И в крайна сметка излиза, че този, който се възпирема като смирен, всъщност е подчинен на другия, който налага и демонстрира не само Егото си, но и цялата наличност на егоизъм в него поради неправилното му разбиране на естеството на живота.

Или казано иначе:
"Външната демонстрация на смирение породено от страх е чисто робство".

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 2:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Браво на Кати. Пуснала ни е един много поучителен пост. Поуките са както следват:

kati написа:
Има капан под формата на изкушение - човек да изпадне в позиция на поучаващ и коригиращ другите, особено ако прочетеш някоя глупост или мнение, което не се връзва с разбиранияата ти и ти звучи несъстоятелно.

Единственият капан в този случай е да изпаднеш в позицията на критикуващ или както казват мнозина - на съдник. Човек поучава и коригира другите със самото си присъствие на всички равнища на общуването - коригира и поучава ги с цялото си същество - с живота, действията или думите си. Човек който умишлено отказва да сподели опита си с другите, защото можели да го разберат погрешно и това да му струва нещо, в крайна сметка отказва открито общуване и насърчава околните също към лъжа и преструвка с цялото си същество. Това е лош капан.

kati написа:
В някакви моменти съм се усещала, че първата ми реакция е да опонирам като напиша нещо критично, добре, че се усещам навреме и се озаптяавам, щото това си е вид прояава на високомерие - "вие не знаете, не сте прави, чакайте аз като по-знаеща да ви обясня кое е правилното" Laughing

Първата реакция обикновено е най-правилна, тя е лишена от егоизъм и свързаните с него паразитни наслоения. Не е нужно човек да казва нещо от позицията на по-знаещ. Достатъчно е да предложиш своята гледна точка, която се основава на твоя личен опит, а не на нещо прочетено или подочуто. Високомерие е да не го направиш, защото иде от илюзорното чувство за превъзходство или на някаква надпоставеност.

kati написа:
Смиряавам се, дори да съм по-права от тях, не бива да се мисля за нещо по-знаеща от другите, че става опасно - това си е вид капан за Его-то, в който много от тях падат и това им е проблемът...

Смирението, което не е първа реация, рядко е смирение, а по-скоро преценка и заповед на ума. Когато възникне дадена ситуация - примерно виждаш, че някой се готви да потегли с автомобила си, без да го е свалил от крика, трябва да реагираш. Не можеш да се смириш и да кажеш "ами тя колата си е негова, кой или коя съм аз, та да му се бъркам... явно егото ми диктува да му се направя приятен или приятна"

Капанът на Егото в този случай е да си пазиш твоето за себе си, та да не го оцапат калните.

Какъв е например капанът за мен, след като съм прочел мнението ти?

Да си замълча и да оставя твоят капан да ти откъсне крака. В крайна сметка, да не би да съм нещо повече от теб. Cool

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 5:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Никога не съм се притеснявала да си напиша мнението и го правя, без да се съобразявам дали правя добро впечатление на останалите, слабо ме вълнува това за там /за разлика от тук/ много често е било обратното на нечие друго.

Имах предвид, че някои изказвания са предизвиквали определено раздразнение у мен и това в това се е изразявал подтика към първа реакция, та дори първосигнална - да разкритикувам пишещия чрез мнението му и да му покажа колко заблуден.

В следващия момент просто решавам да си напиша мнението без излишни нападки и не го усещам като самонасилие, по-скоро като освобождение - хем си казвам каквото мисля, хем не позволявам да ми повлияват психически и емоционално някакви хора дето си играят на интелектуалци.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 6:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ако някъде трябват първосигнални мнения, давайте го това място! Very Happy Аз съм царят на първосигналните неща. Даже някой път пиша и преди да съм помислила. Така е и с говоренето ми. Имам и много други качества, но за сега скромно ще си замълча за тях.
P. S. Любим спорт ми е "блъскане на стена с рога". Дебелокожа съм, така че тънки интелектуални подмятания изобщо не могат да ме засегнат. Ако някой има нещо да ми казва, да дойде отвън да се разберем като мъже. Very Happy Помислете върху тази кандидатура, щото това "там", за което си говорите май има нужда от подобни действащи лица.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 6:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Зарави за честния мъжки двубой, има и много дами там, дококото ми е извевстно те се занимават с глупости, ако участва някой и друг мъж, то е от групата на едни стари познайници на домакините тук, но нещо напоследък не съм го мяркала там, дано наистина да се е махнал, а не маскирал под някой фалшив профил. С останалите представители на силния пол е по-голяма вероятността да се разбереш човешки и без бой.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 7:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Кати, не губи чувство за хумор. Аз се помайтапих. Не съм пълен идиот, за да не си давам сметка за възможните обитатели "там" и за начините, по които се процедира на подобни места.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 9:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Защо трябва да се реагира чрез критика?! Нещо не разбирам. Още повече, че Кати знае колко зловредна може да бъде критиката.

Критиката не е Пътя към истината. Спорът - също.

Истината сама по себе си съществува като такава и няма нужда от доказване.

Само злобни и невежи индивиди искат доказателства, а не разбират, че самите те са доказателството.

"Там" когато се изложи някакво мнение не само по-различино, ами и абсолютно правдиво, бива веднага изопачавано така, щото да изкарат този, който го е казал по-черен и отДявола, само и само да не ги засенчи, само и само да не разруши мъничките "светчета", които са измислили и изградили от илюзиите си, малки "светчета" - с още по-абсурдни, и още по-невероятни илюзийки и илюзийчета в тях.

Само така биха могли да изглеждат и се възприемат като многозначителни, знаещи, можещи та на всичкото отгоре и чак разбиращи, но ... в какво?!

В завистта си, в злобата си, в невъзможноста си да бъдат над другите, над тези на които завиждат.

Ами то Пенка, как няма да си имаш представата за такива?!

Та те са навсякъде из животите ни, из ежедневието ни?!

Има ли значение къде ще се вихрят подобни изгубени в живота и заблудите си същества?!

Необходимо ли е изобщо да ги вкарваме в контекста и на нашите животи след като дори не искат и да чуят, че и нас ни има, че и ние съществуваме?!

Те отдавна са лишени от чувството си за хумор. Те стоят и дебнат иззад ъглите на така наречените групи (разбирай "бордеи"), дебнат да хванат следващата си жертва за да я разтръскат до такава степен, че тя да изгуби ума и дума от страх възприемайки тяхното мнение за най-ценностно и миродавно.

Тук ги наричаме болни умове. И за жалост са точно такива. Роби на измислените си извратени малки светове, изпълнени с извратени емоционални изблици, виждания и трепети наречени ... приятелство.

Всъщност ... подобни Органични Портали (ОП-ове) са преобладаващи в човечеството. Само те могат да говорят за честен двубой, само те могат да говорят за "правдата", само те могат да говорят за победа чрез волята, само с тяхно разрашение можеш да изказваш или изобщо да имаш каквото и да било мнение, само с тяхно разрашение трябва дори и да мислиш и т.н., и т.н. интелектуално-налудни простащини.

Така, че Пенка, не е нужно изобщо да ги разпознаваме, защото навсякъде е бъкано с тях. Confused Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Вто Яну 20, 2009 6:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

В първия момент се зачудих къде съм ги чела тези видове поведения, а то се оказа от най-горната ми книга в чекмеджето и любима - като психология на ежедневните хорски модели на поведения и тяхната подробна картинка. Smile
Да де, но за постигането на тази хармония е нужно да се превъзпитава човека , защото още от детството сме възпитани на едни възгледи, програмирани сме някак, а отделно имаме идеали...Хармонията е може би такава, както волната птичка се слива с небесният хоризонт... Rolling Eyes
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Вто Яну 20, 2009 10:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Насаждането на изкуствени модели в човешкото поведение независимо по какъв начин се прави това е издевателство над проявата на естествено заложените човешки потенции.

Това могат да го сторят само индивиди, които страдат от неотменна патология в поведението.

Така мисля аз.

"Дай да се държа добре и да не си давам мнението, защото накой си може да го възприема като критика, а трябва да съм добра/добър за да се харесвам на всички."

Който иска нека живее в рамките на подобен род неразбиране и духовно робство, негова воля - негов проблем.

Пуснато наПуснато на: Сря Яну 21, 2009 10:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Точно това не е присъщо на мене, и точно затова аз реших да прекратя взаимоотношенията с човек, който иска да насади модел на поведение, такъв , какъвто му харесва!За да може да контролира и да е доволен , че хората около него са като кукли на конци! Според мене, човек се променя всеки ден като се среща с различни хора, контактува , като пътува и спрямо заобикалящия свят.Но защо трябва да се променя заради това, че на другите не им харесва нещо си?! Напротив-те трябва да го харесват такъв-защото е уникален! Такива хора, които искат другите да следват определен модел на поведение-те имат неправилно отношение към живота, защото най-малко карат другите хора да нарушават собствениет си поведенчески принципи...не знам, но това е доста срещано в обществото, и направо се чудя как хората , които дори не знаят какво искат от живота, а пък искат от другите да се променят!? Shocked
merigi

Пуснато наПуснато на: Сря Яну 21, 2009 10:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Май писах нещо несвързано...но пък ще ме извините.....щото много късно е станало вече.....
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Яну 22, 2009 12:25 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:
Точно това не е присъщо на мене, и точно затова аз реших да прекратя взаимоотношенията с човек, който иска да насади модел на поведение, такъв , какъвто му харесва!За да може да контролира и да е доволен , че хората около него са като кукли на конци! Според мене, човек се променя всеки ден като се среща с различни хора, контактува , като пътува и спрямо заобикалящия свят.Но защо трябва да се променя заради това, че на другите не им харесва нещо си?! Напротив-те трябва да го харесват такъв-защото е уникален! Такива хора, които искат другите да следват определен модел на поведение-те имат неправилно отношение към живота, защото най-малко карат другите хора да нарушават собствениет си поведенчески принципи...не знам, но това е доста срещано в обществото, и направо се чудя как хората , които дори не знаят какво искат от живота, а пък искат от другите да се променят!? Shocked

Ако ще и целия свят да обиколи и по два пъти да се запознае с всички хора пак няма да се промени ако не съзнава ,осъзнава и разбира правилно нещата!

Пуснато наПуснато на: Чет Яну 22, 2009 12:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:
Според мене, човек се променя всеки ден като се среща с различни хора, контактува , като пътува и спрямо заобикалящия свят.Но защо трябва да се променя заради това, че на другите не им харесва нещо си?!

Отговорът е много прост - защото просто иска да бъде харесван от другите, до които все пак се доближава повече във вижданията и разбиранията си и самите те му допадат повече.

Едно семе расте там, където има благодатна почва за него.

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта