НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 4:47 pm Вижте мненията без отговор
Как да различим полезните мазнини
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Авг 20, 2008 10:56 am
МнениеЗаглавие : ??? ?? ???????? ????????? ???????
Отговорете с цитат

Мастните киселини играят много важна роля в човешкия организъм. Те имат отношение към изграждането на човешките клетки и действието на редица важни органи в тялото - сърце, мозък, очи, коса, кожа, нерви, храносмилателна система.

Най-важната функция на мастните киселини е, че ни снабдяват с енергия. Мазнините се съдържат почти във всяка храна. Плодовете и зеленчуците са като цяло бедни на мазнини за разлика от месото, маслото, ядките и т. н.

Има различни видове мазнини. "Добри" и "лоши". "Добри" са ненаситените мазнини. Най-лесният вариант за прием на "добрите мазнини" е включването им в ежедневното ни меню. Храни, богати на тях, са зехтинът, авокадото, ядките (бадеми, орехи, кедрови ядки).

Ценни видове ненаситени мазнини са Omega 3 и Omega 6.

Наричат се съществени мастни киселини, защото организмът не може да ги произведе сам. Те се приемат чрез храната и това трябва да става в разумни граници. При небалансиран прием на тези мастни киселини (приемът на omega 3 превъзхожда този на Omega 6 или обратно) в организма може да се развие сериозно възпаление.

Храни, съдържащи Omega 3, са: лененото семе, сардината, херингата, сьомгата, скумрията. Храни, съдържащи Omega 6, са: слънчогледовото семе, растителното олио (царевица, слънчоглед, сусам, соя, шафран), маргаринът, тиквеното семе

По метода на студено пресоване в днешно време се произвеждат растителни масла (ленено семе, слънчогледово масло, сусамово, бадемово, гроздово и др.) с добър вкус и с доказан лечебен ефект при редовен прием.

По 2 - 3 с. л. на ден от маслата, съдържащи ненаситените мазнини, са достатъчни.

С тях можете да подправяте салатите, да правите заливки и сосове, да приготвяте задушени или да пържите леко месо.

Важно е да се отбележи, че някои от тези масла не подлежат на топлинна обработка (тиквено, ленено).

Избягвайте наситените мазнини. Има ги в продуктите от животински произход: масло, сирене, сметана, палмово олио, кокосов орех.
--------------------------------------------------------------------
bgsever.info

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov