Автор |
Съобщение |
valeria-anita
|
Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 3:53 pm
Заглавие :
|
|
|
Суеверията са интересно нещо. Наистина всяко си е дошло отнякъде и има причина да съществува. Не знам дали аз съм суеверна. Не ми е проблем да се върна за нещо, но не минавам под стълба и си плщя скришом, ако котка ми пресече пътя. Имам 3 различни случая с 3 обяснения. За първото трябва да повторя разсъжденията на Аудан. Връщам се и толкоз. Под стълба не минавам, защото може да ми падне нещо на главата или да я съборя 9вчече съм достатъчно широка ). За котката, обаче, нямам оправдание - чисто суеверие. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 4:51 pm
Заглавие :
|
|
|
[quote="valeria-anita"]Под стълба не минавам, защото може да ми падне нещо на главата или да я съборя quote]
Точно това е и моята хрумка!
Всяко нещо си е идва от повтояеми случаи от практиката и някои суеверия дори може да са се родили от шега,вместо сериозно обаснение.
Например баба ми е далеч от средното ниво на интелигентност,но се държи за традициите.та тя много пъти е казвала,че ако сънуваш фекалии,това значи пари.
Чудил съм се с години на това,докато не прочетох за оня римски император,който обложил обществените нужници с такса.
Явно още тогава столичаните са си измисляли какви ли не смешки по този случай(доказателства са графитоте по стените от онова време).
А като се има впредвид тесните връзки на траките(славяните) с Империята,а и по едбно време сме били и провинция,тоняма начин и хуморът да не е познат и по нашите земи.
А в някои религии стълбата е символ на Пъря към Небето,та може и минаване под стълба да се считало за светотатство...
Но туй са хрумки на невежа-сиреч аз.ако някой ясновидец збнае и смята,че си струва да каже Истината-моля!
Заб.Не намеквам за Маг Селена,Маг Живин и Маг Вероника.От задочното ни познанство знам,че са доста заети хора,та ако някой друг ясновидец се интересува от истината за суеверията и историята,ще съм му признателен!Аз опитвам от години,но...нищо!Ще умра от яд направо |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 6:08 pm
Заглавие : ???? ??? ????????
|
|
|
Смята се, че историческите корени на "неминаването под стълба" се крият дълбоко в методите на древното правосъдие. Там осъденият по пътя си към мястото за екзекуция - бесилото, дръвника минавал под стълбата към ешафода. Оттам и поверието, че минаването под стълба не е на добро. Странно защо ли са решили така |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 6:35 pm
Заглавие :
|
|
|
Мда!Наистина странно,но звучи убедително като причина за появата на това "суеверие"
Знаех си аз, че в историята ще се открият отговорите на доста неща.,вкл на суеверията |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
MeGaN_
Местожителство: Велинград
|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 9:12 pm
Заглавие :
|
|
|
Понякога съдбата наистина ни изпраща знаци, но според мен най-добре е да се вслушваме в интуицията си /не, че и тогава не можем да сгрешим/! По добре е да се вслушваме във вътрешния си глас, и дори да сгрешим, поне няма да съжаляваме, задето не сме постъпили както сме мислили от самото начало, защото колкото повече се задълбочаваме, толкова повече се оплитаме и толкова повече "АМИ АКО..., ТО ТОГАВА..." възникват ! Или пък трябва да се научим да рабираме знаците, които получаваме, но защо пък черната котка да е лош знак... КОЙ КАЗВА... , може пък черната котка да ни предвещава нещо хубаво...! По скоро трябва да послушаме вътрешното си аз и на мен то може да ми подскаже, че черната котка днеска ще ми донесе късмет, но утре не... или пък на Аудан например никога да не му донесе късмет ! |
|
_________________ Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него!!! |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Фев 26, 2007 11:30 am
Заглавие :
|
|
|
Права е Меган ... всеки трябва да "слуша" интуицията си ... нямам предвид развихрените си емоции, чувства или там някакви си желания!!!
Нека не бъркаме нещата все пак ..., а да се научим да ги познаваме!
Всичко останало е ТОТАЛНО СУЕВЕРИЕ и ... познайте какво?! ... ми невежествоооо! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
цецка33
|
Пуснато на: Вто Юни 15, 2010 8:31 am
Заглавие :
|
|
|
Късмет, суеверие, орисия... Господари ли сме на съдбата си
Някои обръщат голямо внимание на петък, 13, други не се разделят с талисмана си. Какво ни кара да се държим така и можем ли наистина да променим хода на събитията?
Причината да сме суеверни
Има поверия, които са плод на колективното подсъзнание, други – валидни само за отделна личност. Под влияние на първите много хора предпочитат да се върнат, когато черна котка им пресече пътя. Някои са си създали и персонален код: например ако асансьорът пристигне, докато преброят до 20, ще им върви през целия ден и т. н. Най-общо казано, животът им се управлява от „добрата воля“ на обкръжаващите ги предмети. Това не е опасно, стига да се чувстват по-спокойни и уверени, и да бъде с мярка.
Хазартен жребий или потиснати желания
В произведението си „Психопатология на ежедневието“ Фройд отбелязва, че суеверният интерпретира събитие, станало случайно, като основа за по-нататъшния си избор. Той твърди също така, че не външни обстоятелствата, а личното подсъзнание въздейства върху съдбата. Ако се уповавате на събитие, случило се независимо от вас, за да определите дали то е положително или отрицателно, вие сте обект не на суеверие, а на дълбоко потиснати желания. Например казвате си, че ще осъществите някакво намерение, ако светофарът светне зелено до 3 секунди. Всъщност си търсите повод, за да го направите - потиснатото желание вече се опитва да си пробие път към съзнанието. Нуждаете се от промяна, но не ви достига воля (осъзнато решение), за да я осъществите сами. Ето защо прибягвате до външни събития, които поемат отговорността за избора ви.
Добри и лоши знаци
„Хващате“ се за тях, за да обясните успеха или неуспеха си при различни ситуации. Представянето ви на изпит или интервю за работа обаче не зависи от тях. То е следствие от собствените ви възможности, знания и амбиция, а не от факта, че броят на въпросите се дели на любимото ви число например. Това, че се осланяте на външни обстоятелства, говори за липса на доверие в собствените ви сили. Предпочитате да прехвърляте вината на неодушевени предмети, а не да я търсите във вас, т. е. подсъзнателно се освобождавате от отговорността, ако не успеете.
Как са се зародили някои от най-разпространените поверия
В повечето случаи те са плод на легенди или митове.
Случайност? Не съвсем
Много хора се питат защо има дни, в които им върви, и други, в които сякаш всичко е наопаки. Понякога денят ни е низ от злополучни случайности, които следват лавинообразно. Психолозите твърдят, че не е невъзможно да привлечем всички положителни шансове на наша страна и да прекъснем малшанса, който ни преследва.
Според известния психоаналитик Карл Густав Юнг, който десетилетия изследва дълбините на подсъзнанието, „случайните съвпадения“ не са нищо друго освен „синхронизми“. Те представляват събития, които следват едно след друго без очевидна връзка помежду си. В действителност обаче те са свързани чрез определено значение. Например: приятел ви разказва за ваканцията си на морето, вечерта по телевизията дават „Спасители на плажа“, а на следващия ден ви подаряват плажна хавлия или бански костюм. Така вие сте се концентрирали върху това и в многообразието от информация и събития, които са ви са се случили през денонощието, сте отсели точно тези, които имат връзка с пясъка.
Интуиция или разум
Случайността е необходима, тъй като, възприета като печеливша стратегия, е изключително позитивна и предоставя неочаквани възможности. Събитие, което ви се случва изненадващо – неочаквана среща, серия от съвпадения и т. н. се появяват често в момент на безизходица, рутина или дори депресия. В действителност, т. нар. случайности не са толкова рядък феномен. За да успеете да се възползвате от тях, трябва просто да обръщате внимание на „знаците на съдбата“, да пренебрегнете понякога рационалното и привилегировате интуицията си. Липсата на късмет – мит или реалност
Любовно разочарование, неуспех в професионалната сфера, неудачи от различно естество... Имате чувството, че злата съдба ви преследва непрестанно. Дали наистина сте жертва на случайността или на въображението си?
За да се справите, престанете да се концентрирате само върху неудачите. В ежедневието със сигурност не ви се случват само неприятности. Може би песимистичното отношение ви пречи да забележите положителните моменти и емоции. Що се отнася до сантименталния живот – всеки път, когато имате чувството, че сте попаднали на подходящия човек, се разделяте едва месец по-късно. Не бива да смятате, че късметът ви изневерява. Замислете се, дали проблемът не се крие във вас и дали при всяка нова връзка не повтаряте едни и същи грешки.
В ежедневието често ви се случва например да разсипете кафето, да изпуснете автобуса, да се спънете... Безсмислено е да отдавате всичко на лошия късмет. Просто внимавайте малко повече. Може би физическата умора е надделяла и намалила рефлексите ви. Няма смисъл да прибягвате до амулети и талисмани. Гледайте по-оптимистично на живота и се вслушвайте в сигналите, които тялото ви изпраща.
Суеверия и шанс - трябва ли да вярваме
Много хора имат талисмани и предмети, за които вярват, че им носят късмет. Това съвсем не е толкова безобидно, колкото изглежда, защото те често въздействат върху живота и определят множество решения. Според американския изследовател д-р Ричард Вайсман шансът не се изчерпва единствено със съвкупност от щастливи случайности. При наблюдаваните от него хора тези, които били убедени, че са родени под щастлива звезда, успявали по-бързо от останалите. Според учения този тип хора са по-отворени към околните и заобикалящия ги свят, заредени с оптимизъм. Това им позволява да се възползват пълноценно от предоставените им възможности и по-рядко да изпадат в депресии.
Също така д-р Ричард Вайсман наблюдавал ефекта от притежанието на амулет. Той раздал 100 монети талисман на хора и ги помолил да ги носят със себе си в продължение на месец. След изтичането му резултатите били впечатляващи: при никой от тях не настъпила промяна в личния живот, здравословното или финансово състояние, но повече от 30% имали чувството, че късметът им се усмихнал, а оптимизмът не ги е напускал. Запитаните потвърдили, че никога преди не са вярвали в амулети. Това потвърждава не силата на магическите заклинания или предмети, а теорията на Юнг за подсъзнателното търсене на явления, които да подсилят собственото чувство за сигурност.
Безобидно вярване или психологичен проблем
Ако се приема за нормален фактът, че някои хора не минават под стълба или не пресичат улицата, ако черна котка им е минала път, то определено поведение говори за смущения в психиката: отказът да вървят върху определени плочки по тротоара, завъртането три пъти около себе си, преди да излязат откъщи. Когато даден индивид загуби контрол над маниите и когато те обсебват съществуването му, това се превръща в недъг, който пречи на личния и социалния му живот. Психолозите наричат явлението обсесивни компулсивни разстройства. Те се изразяват в мании като често миене на ръцете, проверяване дали вратите са добре затворени, дали електрическите уреди са изключени и т.н. При наблюдение на подобно поведение консултацията със специалист е задължителна.
Страниците подготви: Димитрина Шишкова |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|