НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 12:45 pm Вижте мненията без отговор
За алчността !
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
merigi

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:12 pm
МнениеЗаглавие : :)
Отговорете с цитат

Към AUDAN :За "черната овца" съм съгласна с тебе.Те са винаги отхвърлени и неразбарни от обществото.Защото такива хора избират сами своя път, а не следват другите в "стадото", А и човек в крайна сметка ссъзнателно или интуитивно избира някаква си цел в живота и ако си е поставил целта да се сдобие с материални блага, той и себе си оценява на това равнище: като собственик на кола, като стопанин на разкошна вила...Но аз съм забелязала, че когато си поставяме цел да правим кариера или материално да се обготяваме, в крайна сметка , изпитваме много повече огорчения, отколкото радост и рискуваме да загубим всичко.А какво може да загуби онзи, който се е радвал на всяко свое добро дело?В материалният свят голямото не може да се побере в малкото, но в духовните ценности не е така.А и трябва да има честност и в големите и малките неща.И тази поговорка " целта оправдава средствата" е пагубна.Това добре го показва Достоевски в романа си "Престъпление и наказание" ,Всъщност главната задача според мен е не да кажем стига ли ни нещо или не, а да бъде по-богата от личните цели.В никакъв случай не означава това да се живее като аскет, да не се грижи за себе си, а човек да се облича добре, но не непременно "най-добре", ако има кола- да е удобна и за него и за семейството му, т.е. да не превръщаме второстепенните неща в главни.Но ако се налга вече е друга тема. Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Кафето,kati,си е дно и също независимо чашата,обаче...Изживяването да пиеш нещо в особена чаша е нещо особено и именно то придава на кафето необикновен вкус.

Докато да пият кафе в обикновена пластмасова чаша от кое да е кафене е нещо ,което не прави впечатление.

Т.е. всеки судент ще си спомня,че е пил кафе в дома на професора с еди-каква си чаша.Е,някой моше да избере и обикновена пластнасова,но...не от скромност,а за да се различва от другите...т.е. той е още "по-" от останалите.

Спомнете си за паметта на водата...

Крушунски водопад

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Какво за паметта на водата?
А и друго си е да пиеш кафето в хубава порцеланова чаша- по-забележимо и по-голямо удоволствие ти доставя, но вкуса му е един и същ независимо от чашата.Защото след изпиването на кафето, остава споменът, че си изпитал едно удовлетворение от напитката, в зависимост от това , как е поднесено- в порцелан или пластмаса.Естествено, че от пластмасовата чаша после се чудиш как да се оттървеш най-бързо, защото ти е все едно. Very Happy
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Има логика в това което казваш, Ауди Wink

Аз пък си се представих себе си в ситуацията - от групата на студентите. Сигурно не бих взела от скъпите кристални чаши като се сещам за следните причнини: някаква проява на неудобство и препазливост да не повредя такава чужда чаша и да си спестя напрежението, както и да предоставя на другите възможността да се насладят на удоволствито да пият от тези чаши, ако за тях е толкова важно. На мен ще ми стига фактът, че професоът ме е удостоил с подобно внимание или чест и ми е предложил и кафе и скъпи чаши. Пък дали съм се възползвала от поканата - отделен въпрос. Има вероятност да не пия и кафе дори /хипотетично, защото обичам кафето Wink Разглеждаме примера в контекста на символиката му./

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
merigi

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

На всеки му е приятно да си пие кафето в хубава чаша, защото красивото не изморява.
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, ако водещия мотив е чувството за естетика, усета към красивото, а не снобизма и влечението към скъпите и луксозни вещи заради посланието, което носи лукса, а не естетическата му стойност. Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Този спор започна да заприличва на дилемата дали е по-добре да си млад, здрав, красив, умен и богат или стар, болен, грозен, глупав и беден. Very Happy
merigi

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, стана като в оня роман На един руски писател: Две дами разговарят : "Мила, това е шарено!- Ах, не, не е шарено!- Ах , шарено е! " Но ние все пак имаме не само мнения ами и аргументи Wink
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност, за да не бъда криво разбрана, ще допълня, че темата е за алчността. Алчността има много проявления, а вие се съсредоточихте в материалните й такива. Алчност има и за любов, има и за т.н. "духовно просветление" ако щете, алчност за здраве, за живот на всяка цена и за сметка на всички около теб, алчност за похвали и себеутвърждаване, алчност за власт и т.н. и т.н. Алчност е всеки стремеж, който е превърнат в самоцел и фокусирайки се върху него, човек изгубва усета и мярката за всичко останало.Това е моето мнение.Алчен може да бъде и е всеки човек по някое време през живота си.Типичен пример - влюбването.То си е най-върховно проявление на алчност. И какво от това? Та нали сме тук, на земята, в тези си тела, за да учим уроци. Минаването през различни състояния е част от "учебния процес". Как можеш да си направиш изводи за нещо, ако не си го изживял? Само от книжките не става - постничко е.
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Този спор започна да заприличва на дилемата дали е по-добре да си млад, здрав, красив, умен и богат или стар, болен, грозен, глупав и беден. Very Happy

Moже и да си права Wink

Ама никой не цели спор. Може би дилемата е ако си първото дали ще решиш, че ти е достатъчно и повече няма да искаш или пак ще си недоволен от нещо и ще искаш още и още. Тогава е ясно - ако сиакш още - значи си алчен.

А ако си второто е по-интересно - ако искаш нещо повече - алчен ли си или просто е нормално и човешко да ти се иска нещо по-добро. Или най-доброто за теб е да приемеш нещатата каквито са и да се успокоиш с мисълта, че е можело да бъде и по-зле и трябва да си благодарен и за това, което имаш, за да не загубиш и него. Rolling Eyes

merigi

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 4:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

По скоро аз говоря за красотата в творението на изкуството, за красотата на заобикалящия ни свят.Когато Когато напр.чашата с кафето не се натрапва в очите на другите, а само я използва , за да си доставя радост, защо да не избере красивата чаша?!Не става въпрос да се откроиш от другите като от сорта " Виж аз си имам по-хубава чаша от твоята"
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 5:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Има и друго.
Пластмасата за чаши за топли напитки се води о "практическа нерастворимо вещество",но всеки е усещал вкуса на "пластмаса" в устата си,нали?

Ама да се върнем на темата...все пак...

Аз не прибързвам с изводите,преди да се запозная с всички факти и мотиви на страните,затова и приемам изторията на kati.Т.е. схващам смисъла на историята и уеока на профвсора.но съм от хората,които не робиуват на мнението на авторитети,защото си спомням случая с Аристотел и паяка...

Аристотел_________ Паяк

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 5:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сега ако я и разкажеш тази история, ще ни стане по-ясно, че аз нещо но се догаждам.... Rolling Eyes Confused Wink

Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 5:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е как какво от това ? Колкото повече избягваме грешките толкова по-добре ! Може да не го избегнем напълно , но може и да си спестим малко!

Не е верно,че от книжките не става ! Напротив става , но въпроса е дали ще приложиш това ,което си научил в реалния живот ,дали ще го използваш правилно и т.н.!

За кафето : Когато завършвах гимназията си .... имах едно любимо нещо... и това беше кафето в обикновена пластмасова чашка ,горещо и сладко .... нямаше нищо по-хубаво от това !

В спора се ражда истината , така че ..... Smile) А и е много приятно да има с кого да си говориш на всякакви теми .... !

Да се върнем към темата !

Забелязах обаче ,че всеки от вас отговори общо казано и по скоро ми дадохте определение на думата "алчност " ... Нямам нищо против ,но ще ми е много интересно да разбера какво мислите за другите въпроси ,които съм задала в началото на темата и по точно на въпроса

Стига ли ви това ,което имате или се стремите към още ? И изобщо към какво се стремите .... днес?

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 5:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Веднагически Laughing Laughing Laughing си връщам думите назад .... Изобщо не сте ми отговорили общо ,нооооо нещо не ми излязоха всички мнения по темата .... преди малко видях само на Пенка,а сега виждам още доста !

Извинявам се ! Sad

Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта