НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 12:43 pm Вижте мненията без отговор
БЪЛГАРИНЪТ за българина - или бедност и озлобление ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Ное 27, 2007 7:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това са думи на друг net-потребител,но могат да бъдат на много хора,понеже тук по-горния въпрос в общи линии доста се покоментира в темата,няма да досаждам и аз да питам,по-скоро да покажа колажа,а всеки да си отговаря сам,а ако има желание,може и да сподели мнение.

Това ли сме ние?

Сигурно повечето от нас, по един или друг повод сме виждали тази снимка (колаж) или и аз не знам как да го нарека из „нета”. /кликни на заглавието/

Мен лично ме интересува, дали това, което пише е вярно? Интересува ме вашето мнение до колко клишетата написани на този „колаж” са истина или не?

Приканвам ви да напишето какво мислете за тази „картинка” в коментарите и дали тя отразява правилно българинът.

Не знам кой е авторът, но за мен лично е важна нашата рефлексия върху това „произведение”.

Очаквам вашето мнение по въпроса!

Благодаря ви предварително!

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Вто Ное 27, 2007 8:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това си е така Кати ,спор няма!
Вървя по улицата и виждам малки деца,пияни до безобразие,пушат цигари и псуват на *** !
По-големите от тях са на хапове или други наркотици!
Да не говорим за отношението към сервитьорките или за тяхното отношение към клиентите!
За шофьорите ,изнервени до край или таксиметровите шофьори,примерно!
Много са случаеите ,липса на възпитание ....какво да се прави?!
Не мисля обаче,че само българина е такъв!Навсякъде има такива хора!
Днес си говорих точно по тази тема с мой познат и го попитах
"Що за тъп народ сме?Вместо да сме обединени и да се подкрепяме,ние се псуваме и се отнасяме един към друг ,сякаш сме врагове?"
Малко по късно пък имах подобен разговор с баща ми и разговаряхме за ядрените бомби и се питам
КАК МОЖЕ ДА УНИЩОЖАВАМЕ СОБСТВЕНИЯ СИ "ДОМ" ?

За моя радост има такива хора,като вас ,които не мислят така и имат отношение към случващото се около тях и се борят всеки ден,за да преодолеят отрицателните си черти!
Това все пак ми дава малко надежда,че може би и аз ше успея! Smile

Пуснато наПуснато на: Вто Ное 27, 2007 8:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За да преодолее човек отрицателните си черти в определен аспект - като поведение,трябва първо да ги осъзнае,да е на ясно,че има такива,а не да смята,че да се държи като идиот е нормално и в реда на нещата.Днес се сблъсках с нещо уж дребно - като се опитах да направя услуга на непозната жена,която ме помоли да и пазя ред на една опашка пред инкасаторско гише,друга реагира лошо,а първата се почуства виновна заради мен.На мен пък не ми пукаше въобще и не тръгнах да се разправям с никого.Мразя това.Даже се ухилих на всичките като си тръгнах.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Вто Ное 27, 2007 9:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:

Това ли сме ние?

Да ... това е България, това е и света ... останалото е съвсем малко изключение ... Embarassed Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Вто Ное 27, 2007 9:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз не смятам,че само ние сме така,има е по-зле,вкл.и от тези дето си мислят,че центъра на света се върти около тях. Cool

kati

Пуснато наПуснато на: Пет Дек 21, 2007 10:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

От 20 страни в ЕС:
Българите са най-недоволни, нещастни и подозрителни към ближния

Българите поставят своеобразен рекорд по усещането си за бедност, неудовлетвореност, недоверчивост и липса на самокритичност сред страните от ЕС. Това показват резултатите от Европейско социално изследване (ESS), в което за трета поредна година е включена България. Данните от изследването бяха представени пред медии от консорциума "ESS-Bulgaria", в който влизат социолози и преподаватели.

Изследването, чиято цел е да изследва нагласите и ценностите на хората в Европа, се прави по единна методика на всеки две години в европейските страни. У нас то е направено в края на 2006 и началото на 2007 г. сред 1400 българи в 200 населени места чрез пряко интервю. Изследването е проведено в 20 европейски страни.

На дъното сме по удовлетвореност от живота си

По отношение на жизнения стандарт в скала от 0 до 10, където 0 е "напълно неудовлетворени", а 10 - "напълно удовлетворени", България е с 3.7 пункта - най-ниската стойност за всички 20 страни. Преди българите с 5.5 пункта са румънците, с 5.8 пункта са естонците, а в края на скалата са жителите на скандинавските страни с по над 7.5 пункта. Най-ниска е и удовлетвореността ни от живота като цяло – 4.7 пункта. По този показател Румъния отново е преди България - с 5.8 пункта.

Доверието към държавата – "сигнално ниско", повече вярваме на ЕС

Доверието към държавните институции и съдебната система в България е сигнално ниско, посочи националният координатор на проекта за България доц. Лилия Димова от Агенцията за социални анализи (АСА). Доверието на българите в политиците по скалата между 0 и 10, където 0 е "никакво доверие", а 10 - "пълно доверие", е само 1.8 пункта, към съдебната система – 2.4 пункта, към парламента – 2.2 пункта. Тези показатели са най-ниски за включените в изследването страни.

За сметка на това българите имат сравнително високо доверие в европейските институции, докато при скандинавските страни то е по-ниско за сметка на високото доверие в националните институции, посочи Лилия Димова.

Подозрителни сме към ближния

Според изследването българите се оказват най-недоверчивата нация и към хората като цяло – анкетираните са дали само 3.3 пункта на доверие, а в Дания доверието към околните е 7 пункта.

Богатството е най-важно за една трета от българите

36.5% от анкетираните смятат богатството и лукса за особено важни за отделния човек. По този показател България се доближава до новите страни членки като Унгария, Полша, Естония. Най-важно е богатството за румънците – две трети от тях или 65.7% от анкетираните там му отдават първостепенно значение.

В България е най-ниска от всички изследвани страни и удовлетвореността от състоянието на икономиката - само 2.6 пункта, а в скандинавските страни тя достига 7.6 пункта. Същите са показателите и по отношение на удовлетвореността от здравеопазването и от управлението на страната.

Най-големият страх на българина – как ще живее на старини

Най-големият страх на българите е за живота им на старини. Безпокойството за това достига у нас 7.3 пункта, а в Дания то е 3.5 пункта. Докато жителите на скандинавските държави обаче смятат, че отделният човек трябва сам да се погрижи за осигуряването на живота си на старини, то в нагласите на българите тази роля е възложена на държавата.

Всеки четвърти у нас има високо мнение за себе си

Относително висока е самооценката на българина – 72.4% или три четвърти от анкетираните се самооценяват положително, а най-самокритични са французите, при които всеки втори (или 54.6%) гледа положително на себе си.

Изследването поставя България на средно място по отношение на увереността на хората, че са уважавани от околните. По средата в сравнение с останалите държави от изследването е България и по отношение на приятелствата на хората с околните и близостта със съседите.

Висок е процентът на българите, които смятат, че е важно да се спазват традициите, религиозните и семейните обичаи – 89% от анкетираните отговарят положително.

Сънародниците – най-нещастни в Европа

Българите в сравнително най-малка степен се чувстват щастливи сравнено с жителите на европейските държави, показват още резултатите от изследването. В скалата от 0 до 10 българите са с 5.2 пункта, докато щастието в Швейцария и в Дания е близо до горния край на скалата - над 8 пункта.

Българите са умерени оптимисти, наравно с французите, словаците, поляците, португалците и белгийците – 59.6% от анкетираните са отговорили, че са оптимисти за собственото си бъдеще, посочи Лилия Димова.

Според члена на консорциума "ESS-Bulgaria" проф. Николай Тилкиджиев, неудовлетвореността на българина от живота му не е толкова психологическа черта, колкото е обективно обусловена - от най-ниските минимални заплати в ЕС и от най-ниския БВП. Условията на живот в България са едни от най-трудните в Европа и това поражда неудовлетвореността и недоверието към институциите, смята той.

mediapool.bg

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 12:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ха сега да видим пак какво има навън и кой българин е неудовлетворенннннн?!

Пазара "Кирков" е заринат с народ и даже се бият кой какво да си купи от хубаво по-хубаво - избор голям, колкото и каквото си искаш.'

Ми ... големите супермаркети са препълнени до козирките - вчера се наканихме да идем по-раничко в "Била" да си понапазаруваме ядене за седмицата и едва не бях сгазена от колички, разкъсаха ми чантата в надпреварата да се "награбят" с най-доброто и колкото се може пък и повече ...

Краката ми са в синини, защото бяха газени от количките с дечица (които междувременно ме щипаха и злобничко и даже плюха по мен) и без дечица, както и бях настъпвана непръснато ...

Аз сама се очудих на невероятното си търпение, щото дори на нито един човек не направих никаква забележка, нито пък го изгледах поне накриво ... дори не ощипах тайничко нито едно агресивно детенце ... Cool

Сякаш тези хора ги нямаше около мен ... и наистина, те са в друго измерение, в друг свят!

По-нататък ... трябва да ви кажа, че едва сме излазили да стигнем както до пазара "Кирков", така и до кварталната "Била" естествено, а това не са особено дълги разстояния ... разбирате ли, че просто нямаше незадръстена улица - малка или голяма, скрита или не - от коли с агресивни и надрусани, и пияни "граждани".

Стигна се до там, че маг Живин по едно време му се наложи да кара с двете десни колела по тротоара, а с двете леви по улицата, въпреки, че той беше с предимство, а цялата безкрайна колона - НЕ!!!

Прибрахме се в къщи, сякаш сме участвали в невероятно сражение, то си беше и така, де ...

Кой е недоволен?! И от какво по-точно?!

От бедността си?! Тя вече се среща в единични случаи и то предимно при старите и самотни, изоставени от децата си хора.

Коли ли им липсват на всеки член от семейството, храна ли им липсва, жилища ли им липсват при това достатъчно добре обзаведени с какво ли не или работа им липсва???!!!

Трябва да ви кажа, че не им липсва нито едно от всичките изброени ... дори не им липсват всичките възможни екстри и забавления към самите екстри!!!

Ето ... това всичкото поражда заслепение и тотална забрава кой какъв е бил и какво е имал.

Това пресищане поражда недеволство, нещастие, подозрителност т.е. параноя, неудовлетвореност, липса на доверие, страх, високомерие, и бих добавила ... надменност, лицемерие, агресивност и ... тотална и ненаситна алчност.

Ами ще се страхуват за старините си я ... че на какво са научили децата си, които ги изоставят най-безмилостно и безотговорно!

Каквото са посяли, това и ще жънат на старини ... тъжна картина, но абсолютно достоверна. Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 1:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това предпразнично пазаруване, сякаш идва краят на света и трябва за едно денонощие да изядем и изпием всичко, направо ме погнусява. Не участвам в подобни мероприятия. Предпочитам да не си купя нещо, но не и това. Днес Илия като един герой се пробва сам да отиде в Метро, докато аз съм на разходка с Кали, но е имало опашка от коли на 500 метра извън паркинга и се отказал. Лошо няма, че народът има пари и пазарува. Лошото е, че всичките тези се чувстват бедни, нещастни, прецакани и т.н и това се изразява в непрекъснато злословене и гледане в чуждата паничка, завист и агресивност и много други подобни екстри. Пък аз си имам боб, чушки и ориз и като направя и една питка, не ми трябва никакво Метро, за да ми е пълна трапезата.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 2:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
... Днес Илия като един герой се пробва сам да отиде в Метро, докато аз съм на разходка с Кали, но е имало опашка от коли на 500 метра извън паркинга и се отказал. Лошо няма, че народът има пари и пазарува. Лошото е, че всичките тези се чувстват бедни, нещастни, прецакани и т.н и това се изразява в непрекъснато злословене и гледане в чуждата паничка, завист и агресивност и много други подобни екстри....

А като ти казвах, викаш тук няма такова нещо Very Happy Бас ловя, че ако им взимаха за паркинг по 500 лв, щяха да се редят двойно повече, щото щеше да е йош по-гъзарско Embarassed

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 2:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Точно така е, Пенка ... ами заради единия боб, ориз, брашно, олио и т.н. продукти за същата трапеза като твоята, ние си рискувахме буквално здравето и едва ли не живота вчера, поради потребителската маниящина на "бедния ни и нещастен" народец ... Evil or Very Mad

Същността им е бедна - определено, но и безмерно алчна и ненаситна!

Ех, ако можеха да погълнат целия свят дали щяха да се заситят и да бъдат охолни и доволни?! Sad Crying or Very sad

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 3:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз за това избягвам големите магазини - супер- и хипермаркети.Преди две години се налагаше да правя застраховки в един такъв точно по Коледните и НГпразници та имах чувството,че идва второто пришествие.Като се има предвид,че беше и в "пролетарски" квартал,дето нивото на масата беше от типа "ходещи тумбаци с полови органи" и куп шумни чаавета...Имаше всякакви екземпляри - от зомбирани и приказващи си самички и гледащи неадекватно до нафукани първенюта и издокарани с анцузи и ланци /уже вече е демоде/набити млади хора,като говорят по телефона викат силно и се препират с жените си,дето подтичват след тях.Голяма радост за душата...след такъв ден се чувствах много "обогатена". ... Mad Laughing Laughing

penka

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 8:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:

А като ти казвах, викаш тук няма такова нещо Very Happy

Наистина около нас нямаше. Явно идиотщината струи насочено към големите магазини. На нашенеца голямо му дай - "голямо радио - силно да свири". Very Happy
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 9:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И аз днес си понапазарих , имаше страшо много хора, гъчканица ,но малко по-късно изключих и си мислех за моите си неща ,какво да си взема,какво ми се яде и не обръщах внимание на шумотевицата,до като един стар познат не започна да ме побутва с количката си , не че не може да ми каже "Здрасти!" ,просто глупостта му надделя!

Така тъпо ми се изсмя ,че и на всичкото отгоре тръгна да ме прегръща .... Ядосах се на лицемерието му,но пък останах сдържана и след това си продължих с нещата,които мислех да правя!

Винаги съм се чудила как може да мразиш някои,а в същото време да го прегръщаш ?

Това често ми се е случвало , а и усещаш лицемерието и злобата в очите им!

Колко му е да подминеш човек ,които ти е неприятен вместо да се правиш на "голям приятел"?

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 9:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Винаги съм се чудила как може да мразиш някои,а в същото време да го прегръщаш ?

Това често ми се е случвало , а и усещаш лицемерието и злобата в очите им!

Колко му е да подминеш човек ,които ти е неприятен вместо да се правиш на "голям приятел"?

Може,ако "интереса клати феса" Razz Razz

penka

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 9:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

На това и аз винаги съм се чудела.То е ясно и естествено, че не можеш да харесваш всички хора, нито пък теб да те харесват, но да се правиш на най-големия приятел на някой...защо, за какво чак пък такъв цирк?Особено като се видят жените и почнат да се целуват - не че имам нещо против целувката, когато е искрена, но това няма нищо общо със сърцето - просто се мляскат и пищат.До скоро имах твърде неприятния за обществото навик /правех го напълно несъзнателно/, да се обърша с ръка като ме целунат.Вече се контролирам и гледам просто да се дръпна.Много сделки ми е провалило това. Crying or Very sad
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта