НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 9:38 pm Вижте мненията без отговор
Няколко чести въпроса, свързани с диабета
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 01, 2007 2:33 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ????? ???????, ???????? ? ???????
Отговорете с цитат

Дори според не най-песимистичните прогнози диабетът е едно от заболяванията, които стават все по-широко разпространени, особено в развитите страни. Много специалисти дори смятат, че цифрите в статистиките констатират само “върха на айсберга” и много хора страдат от тази болест без да знаят за това.

1. Как да разпознаем диабета при децата?

Първият признак е жаждата.
По отношение на детето може да става дума само за инсулинозависимост, т..е. за диабет от първи тип. При тази форма на болестта клетките на задстомашната жлеза произвеждат много малко количество инсулин и организмът не се справя с разграждането на захарта.
Много често тази форма на заболяване е наследствена. Диабетът от първи тип изисква постоянно попълване на организма с инсулин отвън, т.е. с помощта на инжекции.
Постоянната жажда, особено през нощта е един от първите признаци на диабета при децата.
Затова трябва да наблюдавате дали детето уринира често и по-малко. При децата, страдащи от диабет, често се наблюдава повишен апетит, а пристрастията към храната се променят. При това “вълчият” апетит е съпроводен от намаляване на теглото.
Съществуват и други прояви: сухи лигавици на устната кухина и носа, кожно раздразнение на половите органи. При наличието на един от тези признаци, трябва да се потърси консултация с ендокринолог.

2. Как да предотвратим развитието на болестта?

Диетата и физкултурата помагат.
Най-широко разпространен е диабетът от втори тип (при който няма инсулинова зависимост). От него се разболяват хората на около 40 и повече години. Пълнотата и неправилното хранене са рисковите фактори за този вид диабет. Задстомашната жлеза произвежда инсулин, но поради нарушенията на обмяната на веществата глюкозата не може за проникне напълно в клетките и се натрупва в кръвта. Съдържанието на захар в кръвта нараства и се повяват признаците на диабет.
Диабетът от втори тип е излечим в неговите ранни стадии. Дори при наличието на генетична предразположеност могат да се избегнат проявите на този дефект в гените.
Основните принципи на лечението са свързани с:
- нормализиране на телесната маса
- коригиране на храненето (изключване на сладките, мазни, солени продукти и алкохола и засилена употреба на продукти, съдържащи целулоза – зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки)
- постоянен самостоятелен контрол на захарта в урината и кръвта
- специални комплекси от физически упражнения, развиващи периферното кръвообращение (малките съдове).

3. Може ли диабетът да се провокира от стреса?

Заболяването има психосоматичен характер, т.е. това на разговорен език може да бъде определено като болест от нерви.
“Захарната болест” често възниква поради наличието на тежки проблеми. В 20-25% от случаите диабетът се развива на фона на хроничния битов стрес. Учените определят три главни причини за развитието на диабет от гледна точка на психосоматиката:
- посттравматична депресия
Тя може да се развие след някакво тежко сътресение, когато организмът изпада в състояние на шок и цялата ендокринна система работи на предала на силите си.
- хронични проблеми в семейството, които хората предпочитат да скрият с години
Най-често срещаните ситуации са банални – алкохолизъм или изневяра. Нестабилността и чувството за паническо очакване влияят отрицателно на състоянието на задстомашната жлеза. Понякога душевният покой е единственият начин за да се нормализира нивото на захарта.
- повишена тревожност
Организмът на човека в състояние на паническа атака много бързо изгаря захарта и инсулинът едва успява да се произвежда. Ето защо много хора, за да се справят със своята нервозност и тревога, започват да ядат много шоколад и други сладки неща. И резултатът от това е зависимост от сладкото и нарушение на производството на инсулин.

4. Свързан ли е диабетът с промени в половата функция?
Диабетът е заболяване с хормонална зависимост и е свързан с половата сфера. Австрийски учени, които са анкетирали 1,5 хиляди души, болни от диабет, заявяват, че само 15% от мъжете и 10% от жените, страдащи от това заболяване, са доволни от качеството на своя полов живот.

Кое ниво на кръвната захар може да се смята за безопасно?
За хората без захарен диабет нивото на захар в кръвта на гладно трябва да бъде 3,3-5,5 ммол/л. След хранене нивото може да се повиши до 7,8 ммол/л, но не повече!


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 01, 2007 3:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Напоследък и у нас се появиха всякакви вкуснотии за "диетици и диабетици".
Внимавайте!!!Много внимавайте!!!Защото повечето от тях съдържат ПОДСЛАДИТЕЛИ...вместо "вредната захар".
Работата е там,че въпросните "заместители на захарта" са не по-малко вредни (за инф. вж "Аспартам","Захарин" и т.н.)

Какво сладко да употребява един диабетик,тогава?
От полодовете по-добро "сладко" не е изнамерено,но...разреждайте с вода.
Някои диабетици ползват и мед.Не препоръчвам това,но...всеки сам си се познава и може да усети кое кога и колко можже да употребява...надявам се...

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 01, 2007 7:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Още за аспарама,съвсем прясно инфо:

Опасен подсладител в безалкохолните

За употреба на подсладител в безалкохолни напитки с възможни нежелани реакции за човешкия организъм предупреждава в новия си брой столичният вестник „Фактор”.

Става дума за ниско калоричния аспартам. Той е бил открит случайно през 1965 г. от американския химик Джеймс Шлатер.

Аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта и много по-евтин, което налага употребата му в хранителната индустрия и особено при производството на безалкохолни напитки.

Аспартамът не е забранен и широко се прилага от производителите на газирани напитки и сокове не само в България, но и в света. Като добавка към храните неговият европейски код е Е951.

Проблемът с аспартама е, че някои производители не спазват задължението си да го изписват на етиката на стоката или надписът е твърде дребен и незабележим от потребителите. Така напитките и храните може да се консумират от хора, за които е противопоказен.

Учени смятат подсладителя за силнорискова добавка при храните, когато те се приемат от хора с алергии. Аспартамът е противопоказен и при малките деца и бременност.

Според лекари редица заболявания могат да се усложнят или да бъдат отключени след консумация на храни, съдържащи аспартам. Сред тях са мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, аутизъм и др.

Що се отнася до онези детски сокове в малки пластмасови чашки, залепени със станиолово фолио отгоре, от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България са котегорични: не разрешавайте на децата да пият от тях.

Никой не знае какво съдържат и – освен, че ще оцветят устните – какви вредни последици за здравето могат да имат. Различат се много лесно – по ниската цена.


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Дек 01, 2007 7:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Аспартамът е противопоказен и при малките деца и бременност.

Когато прочетете това,може уверено да смятате,че е ВРЕДНО и за всички останали.Просто за децата и бременните съдът е по-внимателен и санкциите по-строги.А и производителите не смеят много-много да се заиграват с деца и бременни-много разходи ще плащат ако изгубят дело,а не от загриженост за здравето им.Wink

Само ще вметна и че подобен надпис има на маргарините и хгалварините в някои страни .3а България не съм сигурен,защото от години не купувам тези продукти.Всъщност в нашите разпоредби се казва,че "не се препоръчва ежедневна консумация от деца и бременни"...доколкото си спомням...Но го разбирайте като скрито предупреждение от страбна на някои хора

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Дек 19, 2007 4:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вирусната инфекция може да причини диабет

ипичната вирусна инфекция може да стане причина за възникването на диабет, твърдят водещи британски специалисти, изучаващи връзката между вирусите и диабета от първи тип. Те подчертават необходимостта от разработването на специална ваксина, която ще предотврати развитието на болестта, съобщава ВВС.

Според статистиката, от диабет от първи тип страдат няколко милиона деца по целия свят. За първи път през 60-те години на миналия век бе издигната хипотезата, че всички случаи на заболявания от диабет при децата започват с типичния вирус Коксаки. Според финландско изследване, децата могат да се заразят с този вирус дълго преди появата на първите симптоми на диабета и затова взаимната връзка между вируса и заболяването остава скрита.


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Яну 30, 2008 2:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Диабетът се увеличава и заради замърсяването на околната среда

Замърсяването на околната среда е сред причините за нарастващия брой болни от диабет тип 2, твърдят учени от университета в Кеймбридж, предаде ЮПИ.

Високото съдържание в кръвта на токсини и устойчиви органични съединения - клас от химикали, използвани в много пестициди, увеличава иска от диабет тип 2, пишат учените в коментар, публикуван в сп. "Лансет".

Те призовават за повече изследвания по проблема, защото досега диабетът се свързва единствено с наследствеността и генетиката. Известно е, че устойчивите органични съединения причиняват рак и малформации.

Неотдавна испански учени обявиха, че всички изследвани от тях доброволци имат в тялото си натрупване на поне един такъв замърсител. От диабет тип 2, който се проявява в зряла възраст, страдат около 171 млн. души по света.

БТА



_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov