НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 10:41 am Вижте мненията без отговор
ЗАЩО И ЦЪРКВАТА НАКАЗВА САМОУБИЙЦИТЕ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Ное 14, 2007 6:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, говорено е, разбира се!!! Cool

Валерия-Анита не се включва в другите теми, защото явно там не се говори за ефтаназия! Споко ... не е банната ... като има проблем ще се появи и ... няма да има проблем.

И още повече, защото лично аз не виждам точно нещата като хората, които са "за" ефтаназията.

Всъщност ... кои са те?! Богове или що?! Та ... да решават съдбата на човек, чийто живот е даден от Бога, а не от тях, и чийто живот принадлежи именно на Бога като Творец негов!!! Те нещо над Бога ли са?!

Но ... това не е мое лично мнение, това са закономерности във Вселената, в които човека не бива да се намесва по каквито и да било начини, само защото на него не му е изгодно да си "изсърба до край кармичните уроци".

"Моето мнене" не е мое мнение, значи ... пък какви са мненията на turta и Валерия-Анита си е лично техен проблем.

Ама не бива да мислят по този начин, защото обикновено такива хора изпадат в същата ситуация - рано или късно - ситуация, която не желаят да приемат като даденост, от която се стремят да избягат, или пък която не им харесва и изнася!!!

Това е ...

Сори ...

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Сря Ное 14, 2007 8:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

turta написа:
Спомних си, че тази тема за евтаназията беше обсъждана и порових във форума и я намерих. Мисля, че там беше казано най-същественото, затова не се включвам тук. Там една потребителка, Валериа-Анита, която вече не виждам тук е развила интересно темата и аз съм съгласна с нея, въпреки, че имаше много мнения "против" нейното. Няма какво повече да добавя за това, просто вече е говорено.

Ще ми е интересно да прочета лично твоето мнение,а не да чета,че си съгласна с мнението на друг!Бъди по конкретна и напиши какво мислиш ти ОТ ЛИЧНО ТВОЯ ГЛЕДНА ТОЧКА! Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
turta

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 15, 2007 12:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте. Значи аз не се тревожа за Валерия-Анита, даже си мислех, че зад този ник може да е мъж или момче, малко мъжки разсъждения има. Но както и да е. Моето мнение за евтаназията не е еднозначно, аз бих предпочела ако близък изпадне в подобно положение да се направи всичко възможно той да живее, но все пак да живее достойно, а не да търпи страхотни болки и то без надежда за оздравване. Не се приемам заБог и дано не ми се наложи да взимам такива решения, просто си разсъждавам дали е по-хуманно да прекъснеш страданията на неизлечимо болен човек???????
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Ное 16, 2007 9:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

turta написа:
Здравейте. Значи аз не се тревожа за Валерия-Анита, даже си мислех, че зад този ник може да е мъж или момче, малко мъжки разсъждения има. Но както и да е. Моето мнение за евтаназията не е еднозначно, аз бих предпочела ако близък изпадне в подобно положение да се направи всичко възможно той да живее, но все пак да живее достойно, а не да търпи страхотни болки и то без надежда за оздравване. Не се приемам заБог и дано не ми се наложи да взимам такива решения, просто си разсъждавам дали е по-хуманно да прекъснеш страданията на неизлечимо болен човек???????

Страданията са човешките изпитания, чрез които се стига до евентуалното прозрение за същността на живота.

А човека страда, защото живее в невежество и заблуждения, или пък .... защото Е живял в невежество и заблуждения.

Всеки си заслужава съдбата такава, каквато си я е сътворил сам, така че никой на никого нищо не може и не бива да спестява, но бива да състрадава и ... да помага в състраданието си, но ... не чрез ефтаназия.

Смятам въпроса за приключен и, ако ще се говори по темата, нека да го направим - става ли?!

А тя беше за самоубийците, струва ми се ... Sad

Пуснато наПуснато на: Съб Ное 17, 2007 8:16 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, наистина и аз малко се подхлъзнах, но мислите ми тръгнаха точно от темата за самоубийството и то не изобщо за самоубиването, което отричам, а за отношението на църквата.

В.-А. беше развила интересна теория, която ми се стори забавна, но и много истина има в нея и понеже навремето се интересувах от история и философия си спомням за един интересен закон, приет по някое време в древния Рим - забранява се на господарите да убиват робите си, защото броят им застрашително намалял.

Та сега да се върна малко назад. Валяриа-А. казваше, че "църквата, служейки на богатата класа осъжда самоубийстото от чисто практически и печалбарски подбуди, а не от грижа за човека и душата му".

В древния Рим самоубийството е било много разпространено и на него се е гледало от една страна като наказание, от друга като начин да се измъкнеш с "чест" от някакво си положение.

Смятало се е, че само висшата класа има право да се саоубива, защото само свободен човек и господар може да разполага с живота и този на другите. Патрициите са били подканяни да се самоубиват дори по изфабрикувани обвинения с цел да се присвои богатството им.

Не стои така въпроса с робите – те нямат право да се самоубиват (и убиват) не за друго, а защото навреждат на имуществото на господаря и най-вече с това се демонстрира, че нямат свободна воля да разполагат с живота си. Господарят, обаче, без угризения може да убива, така че за никаква етика не може да говорим, само прагматизъм.

По-късно в средните векове майката-църква преследва и убива много хора по политически или пак грабителски причини, но заклеймява самоубийството, защото така символично човек се „измъква” от нейната власт (всички са чували за „инквизиция”, „аутодафе”, за вартоломеевата нощ и ако оставим за малко католическата църква – мюсюлманите също са налагали вярата си с огън и меч).

Затова смятам, че най-общо отношението на църквата към самоубийството и убийството е лицемерие и интереси, обвити в дебела пелена красиви философии, но категорично няма нищо общо с грижата за душата на човека и неговата карма.

Постулатите на църквата са създадени така, че да учат НА и да държат В подчинение. Съвсем отделен въпрос е дали Бог осъжда самоубийството и едва ли е нужно да обсъждаме това. Само да поясня, че за мен Бог и Църква са не просто различни неща, а нямащи нищо общо помежду си.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Ное 17, 2007 1:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

turta написа:
Затова смятам, че най-общо отношението на църквата към самоубийството и убийството е лицемерие и интереси, обвити в дебела пелена красиви философии, но категорично няма нищо общо с грижата за душата на човека и неговата карма.

Постулатите на църквата са създадени така, че да учат НА и да държат В подчинение. Съвсем отделен въпрос е дали Бог осъжда самоубийството и едва ли е нужно да обсъждаме това. Само да поясня, че за мен Бог и Църква са не просто различни неща, а нямащи нищо общо помежду си.

Църквата е канонизирана институция, която държи във власт и подчинение невежите хора, чрез внунешият им страх от самата нея, страх от Божието наказание!!!

Бог не наказва никого - просто във Вселената има взаимосвързани закономерности, изразени под формата на дадени действия и ... резултати от последиците им.

Съгласна съм, че църквата държи в подчинение непросветления невеж народ, а не го води към Познанието за самия човек.

Бог не е "съдник", той не съди никого!!!

Но ... като Творец Самият Брахман (пространсвото, в което се помещава Бога) е устроен така, че всяка една човешка постъпка, действие, намерение дори, малка подсъзнателна мисъл и т.н според закономерностите му дават резултати, които рекушират именно в твореца на тези действия, постъпки, мисли и т.н.

Т.е. съществува автоматично включване на кармичните проявления и съответно последици, които влияят на всички равнища и нива във времевия пространствен континиум в геометрична прогресия.

И ... за да няма поражения в най-високите Божествени нива, има самосъздадени и саморегулиращи се кармични механизми, които удрят като бумеранг твореца на каквото и да било ... зловредно деяние.

Самоубиваш се?! Добре ... но не ти е време да нахлуваш в Астралните Небесни Селения(в каквото и да било ниво от тях) и ... отиваш в онова измерение, където влизаш в личната си капсула на личното си време, и ... оставаш закапсулиран там до онзи момент, в който настъпи естествената ти смърт (а той понякога е твърде дълъг).

Но това не те ограничава във вижданията ти, т.е. ти си явен свидетел на страданията на близките ти и страдаш много по-жестоко от тях като най-нисшия от всичики нисши духове ... явен свидетел си на всичкото онова, което си поразил в безумието си да се самоубиеш и ... имаш реалното време да преценяваш дали да повториш тази грешка отново, в следващото си прераждане.

Нещата не са нито толкова сложни, Турта, нито толкова прости ... трябва само да ги разбираме правилно, не мислиш ли?!
Cool

Пуснато наПуснато на: Съб Ное 17, 2007 2:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не, не са толкова сложни наистина. Но самоубиецът не разсъждава трезво, а е в някакво афектирано състояние, което ако отмине той се разкайва за постъпката си.

Поне аз съм виждала такива неуспели самоубийци и за мой срам дори съм се пробвала в едни по-далечни времена.

Но ако всички разбираме, че на действието (реална постъпка) има противодействие, то много по-трудно е да контролираме мислите си, а вие казахте, че на тях също има противодействие.

Аз дори в спокойно състояние се улавям, че мисля не много благоприлично, а какво остава за хора, които хич не се и замислят за това. "Палят моторетката" на бърза скорост и хайдееееее.

А после в интензивното "олеле, докторе". И интересното е, че пак не се страхуват нито от Бог, нито от църква, ами охкат къде какво ги боли.

Но има и друг тип хора, които наистина са трупали дълго време и не са намерили друг изход, посегнали са наживота си и ако бъдат спасени казват: Бог ме изостави, затова го направих.

Те пак не се уповават на вяра, църква, на себе си или нещо друго и отново не се тревожат, че църквата осъжда самоубийството, на тх вече им е все едно. Но аз съм сигурна, че никой, абсолютно никой не си и помисля, че "нещо" ще му се случи след смъртта.

Вие, маг Селена, говорите за капсула, а тези хора си мислят, че следва пълен покой. Тук не говоря за пишман самоубийците, които се "убиват", ама не съвсем - ако има начин да умрат с едното око, а с другото да гледат какви са последиците, защото това е целта, да накажат някого, който не им е вървял по гайдата.
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Съб Ное 17, 2007 2:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Казват си "Бог ме изостави" (както е споменато в по горния пост) ,а всъщност не си дават сметка,че те сами са се изоставили!Нали Бог е във всеки от нас!
Ако самоубиеца си мисли ,че след смъртта му го очаква пълен покой,то той е невеж,защото само един невеж човек ще си помисли,че след всичките грешки на земята и след всичките "кривнали пътеки" го чака спокойствие ...особено пък след като се е самоубил!
Следователно стигам до извода,че самоубиеца не само тъHe в невежество и заблуждение,ами също така и егоизъм.
Защо?Защотооо той решава уж да "спаси" себе си от мъките и страданията си,без да помисли за хората около себе си!
Може и да бъркам...аз си разсъждавам сега..."на глас" Confused

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Ное 17, 2007 2:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Бог не наказва никого - просто във Вселената има взаимосвързани закономерности, изразени под формата на дадени действия и ... резултати от последиците им.

Съгласна съм, че църквата държи в подчинение непросветления невеж народ, а не го води към Познанието за самия човек.

Бог не е "съдник", той не съди никого!!!

"Е те т'ва" ако се разбере от повечето хора,ще съм в щастливо състояние повече от миг Cool

Пуснато наПуснато на: Нед Ное 18, 2007 6:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И аз, и аз ... Sad

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 29, 2007 8:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

turta написа:
Не, не са толкова сложни наистина. Но самоубиецът не разсъждава трезво, а е в някакво афектирано състояние, което ако отмине той се разкайва за постъпката си.
Поне аз съм виждала такива неуспели самоубийци и за мой срам дори съм се пробвала в едни по-далечни времена.

Дано поне си разбрала, че самоубийството не е решение на никой проблем. Защото когато дълго време не обръщаш внимание на състоянието си и не взимаш мерки, остава си за цял живот. Wink
reveta

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 29, 2007 8:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

... Предполагам, знаеш и приказката, че: "За умрелите /включително и душевно/ или добро, или нищо!"

Нямам предвид непременно теб, говоря по принцип. Wink
turta

Пуснато наПуснато на: Пет Ное 30, 2007 9:45 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

reveta написа:
... Предполагам, знаеш и приказката, че: "За умрелите /включително и душевно/ или добро, или нищо!"

Нямам предвид непременно теб, говоря по принцип. Wink

Ами аз съм жива все още Surprised
reveta

Пуснато наПуснато на: Пет Ное 30, 2007 10:12 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Hищо лошо не ти пожелавам, turta, напротив даже. Confused
turta

Пуснато наПуснато на: Пет Ное 30, 2007 10:24 am
МнениеЗаглавие :