НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 2:35 pm Вижте мненията без отговор
Спонтанната мозъчна дейност води странни неочаквани грешки
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Окт 12, 2007 7:36 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ??????? ??????? ???? ??????? ?????????? ??????
Отговорете с цитат

Психолозите, както и занимаващите се със спрот отдавна се интересуват защо например професионалните футболисти или баскетболисти допускат явни грешки, които в никакъв случай не се дължат на липса на умение. Нови изследвания показват, че този тип грешки са свързани с непредсказуеми колебания на електрическата активност на мозъка, пише списание New Scientist.
Тези колебания не зависят от външен стимул и не са свързани с емоциите на човека.

В новото изследване, проведено от учени от Университета на щата Вашнигтон, доброволците е трябвало да натискат с дясната ръка бутон в отговор на появата на определено изображение върху монитора. Специален уред е определял силата на натискане на бутона и бързината на реакцията.
Учените са уверени, че съществува т.нар. спонтанна мозъчна дейност, която се проявява внезапно и непредсказуемо, но може да играе забележима роля в човешкото поведение.

Още в началото на 90 години на миналия век подобни изменения в активността на мозъка са били регистрирани с помощта на метода на ядрено-магнитния резонанс. Понякога те се наблюдават дори по време на сън или под наркоза.

“Спонтанната мозъчна активност се проявяваше внезапно, независимо от сигналите на мозъка, свързани с реакциите на сигнала и натискането на бутона”, съобщава Доктор Майкъл Фокс (Michael Fox), ръководител на новото изследване.

Засега остава неизвестно дали тази спонтанна мозъчна дейност се проявява в резултат на необходимостта да се решават за кратко време сложни познавателни задачи или е следствие от дейността на някакви специфични области на мозъка.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Съб Окт 13, 2007 6:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Абсолютно вярно!На мен спонтанно в 8 часа ми се пие кафе, в 10 ми се ходи на езда, а в 8 вечарта ми се пие джин с тоник.На AUDAN спонтанно му се иска джакпот и боза и т.н. Това не зависи от нас.Чиста спонтанност. Very Happy Пак оспамих темата. Embarassed Обаче много ме влече - чисто спонтанно.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Окт 13, 2007 11:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool Тук не съм съвсем съгласна,това не са спонтанни работи,а превърнали се в съвсем закомомерни или по-точно - стереотипни.Виж,ако вместо джин на теб и боза на Аудан изневиделица ви се припие текила например или Аудан ако спечели Джакпота извднъж му се прище да го дари на някоя Евангелистка или Адвентистка църква,тогава вече може да говорим за спонтанност.Иначе няма лошо понякога човек да е спонтанен. Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Окт 14, 2007 6:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това, което описваш не е спонтанност, а си е чисто бедствие! Very Happy Пу, пу, чукам на дърво!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта