НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 8:45 am Вижте мненията без отговор
ЗА ДОСТОЙНСТВОТО И ВЪЗМЕЗДИЕТО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Cool
За отмъщението има поговорка "Око за око,зъб за зъб",в някои среди е нЕписан закон с цял кодекс правила и въпрос на чест, т.н. вендета ... Cool

Повечето хора, за да не кажа всички разбират, този израз в буквалният му смисъл, но ... нека е така!!!

Този израз се съотнася именно към формата на възмездието като кармична обусловеност: правиш зло, застига те зло - обикновено по-мащабно от това, което си сторил самият ти.

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Окт 01, 2007 2:38 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Embarassed ...А аз съм искала да кажа "неписан закон",не "написан",въпреки че не знам,може да има и написан.... Rolling Eyes
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:37 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Когато бях малка,майка ми и баща ми се караха много.Израснах в скандали и побоища,помня всеки един шамар от баща ми и всяка сълза на майка ми!Това,което ще разкажа не зная дали е точно възмездие,но на мен ми прилича на такова..
Ето една случка
Бях малка,може би 1ви или 2ри клас,баща ми се върна пиян и започна да се заяжда с майка ми,без причина и налетя на бои.Последиците бяха ужасни...майка ми беше почти обезобразена..синини и чупени зъби.Аз се бях скрила в гардероба и не смеех да мръдна.Тези случки не престанаха до като не станах 7ми клас.Непрекъснат тормоз!Чудех се ,защо мама не го напусне,защо не се защити,защо не се разведе?Тя не ми отговаряше!
Една вечер(вече голяма на 14ет години) с майка имахме много важен разговор.Тогава тя ми отговори на въпросите и ми каза:"Бог вижда всичко,прощава но не забравя" .Не я разбрах!
Същата вечер ,шефа на баща ми се обажда и казва ,че баща ми е жестоко пребит и е в спешното.Беше със счупено чене и мъртво пиян.Заради алкохола,не е подействала упойката и е усещал операцията,което са му направили.
Лежеше в болницата 2седмици,отидох само веднъж и въпреки че ме беше яд на него,аз се разплаках веднага щом го видях в какво състояние се намираше.
От тогава не посяга.Мисля че Бог го е предупредил,показал му е какво причинява и че е време да спре.Дал му е знак да спре и да пие,но той така и не се отказа!

Правилно си разбрала, Диди, че това е било знак да спре и с двете неща ... е, радостното е, че поне е спрял да пребива майка ти, а за другото - то просто е болестно състояние и едва ли ще бъде "излекуван" някога от него ... напреднал е много с "материала" в това отношение ...

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Embarassed ...А аз съм искала да кажа "неписан закон",не "написан",въпреки че не знам,може да има и написан.... Rolling Eyes

Поправих го ... хайде стига се черви и ...довечера да си там, на срещата, знаеш къде ... Very Happy Wink

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Моето "възпитание" бе на принципа "Виновен до доказване на противното".Но тъй като аз си бях защитник,а никой не ми даваше думата,обикновено "делото" завършваше с по 1-2 шамара и то все по моята буза.

Като попораснах,обаче,"Империята отвръщаше на ударите". Twisted Evil
Не удрях със злоба.Просто който ми посегнеше,получаваше изпреварващ удар.
Тук ще се намерят жени,които ще се оцъклят и ще ми запелтечат простотии от рода:"Ама как ще опосягаш на майка си,баб си...?" Shocked
На такива ще отговоря:"А те с какво право ми посягат?Нима децата са някакви безчувствени на болка роби,та могат върху тях да си избиват (в буквален смисъл) комплексите си?
А и всеки ,който не е "отвърнал на удара",го постига или съдбата на вечнострадащ или на патологичноагресивен.така мисля аз-един непрофесионалист в психологията,ама доста патил Cool

Хм ... то това с психологията го зарежи, но ... доколкото виждам и сега "империята отвърща на удара" - само не ми се сърди - ти си далеч от тях и си сам, нали така?!

Не е зле да си помислиш относно този въпрос - дори и самият ти да не искаш да се завръщаш при тях!

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
В такива случаи не е необходимо да биеш,когато се отнася за родители.Неминуемо идва момент,когато ставаш по-слиен физически от тях,има начини да покажехс,че не могат да го правят,може да им хванеш ръцете например или нещо подобно.Като дете мъжът ми е ял бой с колан,от тогава се е зарекъл да не посяга на дете,на собствените си и на по-слаби въoбще.E, удържал на това,въпреки доста кибритлийския си характер,бил е голям побойник по принцип,но никога не е започвал пръв и винаги с равни или по-силни и когато е трябвало да защити някого.Когато и майка му е посягала да го бие,доста често и с подръчни пособия като точилка например,само и е хващал ръцете,а тя пищяла,че я бие пред баща му,след което си е отнасял боя и от него.

И какво е станало после?!

Съпругът ти си отиде при катастрофа, нали?! Просто им е бил отнет, за да разберат за какво иде реч впоследствие ... ето, това е Божието възмездие - кармични последствия.

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Според мен да си обръщаш и другата буза за удар означава единствено и само да подтикваш този, който те удря към още по-голяма агресия - както в буквален, така и в преносен смисъл.Преди една година сигурно бих написала, че на всеки удар ще отговоря с два.Сега ги намалявам на един. Wink Ако стигна до положението да не отговарям на удара с удар - ще пиша, но за сега съм още много далеч от това.Знам, че това води до поредица от удари по веригита на принципа на доминото, но за сега не мога да си представя насладата да се чувствам като боксова круша. Very Happy

Въпроса не е в това да си "боксова круша" ... въпроса е в ефекта от кармечните последици за този, който наранява, особено безпричинно ... Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ASD написа:
Мисля, че проблема при повечето хора е с времето на изчакване

Браво, ASD ... именно това Е, просто си невероятна!

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 2:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

adidessi написа:
И аз ще ви разкажа за някои събития от моя живот. Израстнах в семейство с баща алкохолик, майка с невроза и брат с церебрална парализа. Скандали, побоища и много, много мълчаливи сълзи плюс безсънни нощи. Омъжих се, родих дете, но....брака ми беше като чели продължение на кошмара в който живях 22 години. Съпругът ми не се прибираше дни и нощи, пиеше и играеше комар. Като се прибереше събуждаше мен и детето и ме принуждаваше да му сервирам отдавна изстиналата вечеря. Следваха обиди, побоища и т.н. В същото време свекърва ми и свекър ми не взимаха никакво отношение, а още повече смрачаваха живота ми. Докато те се хранеха аз не трябваше да влизам в кухнята защото преча. Развали се пералнята, трябваше да пера на земята в банята /нямаше мивка/ защото в кухнята не се перяло и т.н. Мълчаливо поемах всички удари. Междувременно майка ми и баща ми се разведоха. Един ден събрах сили, взех невръстното си дете и отидох да живея при баща ми. Избрах според мен по малката злина. Какво се случи с героите от това което ви разказвам. Ами свекърва ми полудя, започна да проси по улиците и завърши живота си в лудницата. Свекър ми остана сам и сега е тероризиран от собствения си син и се намира горе долу в положението в което бях аз някога. Стои си само в неговата стая. Бившият ми съпруг наскоро след като се махнах от къщата им се разболя /злокачествен тумор на дебелото черво/. В момента е пенсионер по болест, но това не му пречи да бъде същия изрод, че даже и по зле. В момента живея в собствен апартамент, който изплащам, но съм далеч от всички. Баща ми остана сам, естествено не спря да пие, но не спира да плаче за майка ми и да разправя колко права за много неща е била. Слава богу успях да измъкна детето си от цялата тази кал и се нядвам да няма спомени за това колко пъти трябваше да си пренасяме багажа и колко пъти броях стотинките за сложа нещо на масата. Сега не сме богати, но сме спокойни. Та по въпроса за възмездието. Има такова и то е от Бога.

И това просто е невероятно ... защото Е истинско!

За това иде реч ... неотменима кармична взаимозависимост! Просто НЕОТМЕНИМА ...

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Вто Окт 02, 2007 11:38 am; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 3:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

adidessi написа:
Дори когато ги срещам странното е че съм лишена от чувства и добри и лоши към тях. Не знам защо така се получава.

Така се получава, защото просто са отработени твоите лични кармични взаимоотношения с тях - нищо повече.

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 3:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
.... Просто им е бил отнет, за да разберат за какво иде реч впоследствие ... ето, това е Божието възмездие - кармични последствия.

Cool Минало ми е през главата и това,въпреки,че те все пак обичаха децата си.Когато им намекваше за това след години не показаха вънсно съжаление,а увереност в правотата си.И бабата,която го е гледала няколко години като дете също го е налагала яко,но за нея си спомняше с умиление и обич и твърдеше,че причината е че не била добре с нервите и не я винеше,много е бил палав и е правил бели.Той е излязъл от дома си още 18 годишен - първо казарма в София,после следване и едновременно женитба,работа и т.н.А повече се притеснаваха за малкия си син непрекъснато и понякога дразнеха с това и жена му,и баткото, и мен,че и дъщеря ми даже.А разчитаха повече на големия за опора и грижи. И този факт ме наведе на подобни мисли,въпреки,че едва ли са делили децата си в родителска любов. Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 3:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
...довечера да си там, на срещата, знаеш къде ... Very Happy Wink

Very Happy Разбира се,как ще пропусна такава приятна среща! Very Happy Wink
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 3:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За жалост разделението винаги властва и съществува в ума на невежият човек - така, че е имало разделение между децата - по един или друг начин.

А сега "тичам" да отговоря на едно писмо, че трябва да тичаме и за срещататааааа ... Wink

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Вто Окт 02, 2007 11:39 am; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 9:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Част от публикация в новинарски сайт:

"Жертвите на домашно насилие през последните 2-3 години непрекъснато се увеличават, съобщи Дарина Христова, координатор на денонощната гореща телефонна линия за хора, преживели насилие на Асоциация „Анимус“.
......
За десетте години от съществуването на линията са се обадили общо 15 487 души, като най-често помощ са поискали преживелите домашно насилие – 58% (7857 души). През последните 2-3 години обаче този процент достига до 79 на сто.

За десетгодишния период от сексуално насилие са се оплакали 505 човека, което прави 4%, а от трафик на хора са постъпили 1702 обаждания (13%). Най-много оплаквания има през 2001 г. - общо 1954, а най-малко през 1998 г. - 1061.

От началото на годината до октомври има постъпили 1222 обаждания за хора, преживели домашно насилие. 15% от сигналите, подадени на горещия телефон, са от малки градове, а 5-6% касаят случаи от чужбина.

От 2000 г. са зачестили обаждания за деца, преживели домашно насилие, като най-често в този случай данните се подават от близки.

На денонощния телефон за хора, преживели насилие, се обаждат и мъже, но съотношението е едва 1:2000 спрямо жените.
......."

Част от коментарите на читатели:

"има ли организация за защита на мъжете?от домашно насилие???когато жената я тормозят,било с бой или каквото щете...има съд и развод-всички права са нейни+децата.а когато същата тази"мила"женица всяка вечер мрънка,какво му остава на мъжа,за да не си изпусне силата физически,отива в близкото кръчме.от доста време живея със мъж,за който бившата му съпруга изрече хиляди гнусни думи-е,бога ми,защо ние не намерихме повод дори да се спречкаме?изгледахме си децата заедно,заедно делихме незгодите.не защото той е лош,а защото мъжете първи ги изхвърлиха на улицатапо време на прехода,а ние жените си останахме на "службичката" и вместо да им подадем ръка,ние,"неопавданите",започнахме да ги клеветим...ами,сами сме си виновни...и боя ни е малко...МЪЖЕ,НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ!БОРЕТЕ СЕ ЗА ПРАВАТА СИ!НА ПО-СИЛНИЯ ПОЛ!да,започнахте работа като пазачи,но и заплатата не е като на военни!ПОДКРЕПЯМ ВИ!ИМА НАСИЛИЕ НАД МЪЖЕТЕ!!!
/писано от жена/
........

До ...., ти ако си парясница и изневеряваш на мъжа си, след едно 10 г. брак, примерно. Какво очакваш? Да те гледа и да ти се радва ли? Бой, бой, бой! Това е истината за непокорната съпруга! А ако щерката я взимат мутри с джипове пред блоцка? Да я галя ли? Бой и за нея да и дойде акъла!
/от мъж,по повод друго изказване/
......
А психотерора,
на който са подлагани доста мъже? А вербалното насилие? Къде отиват тези неща? Или кучката ще ти лази денонощно по нервите и ти ще я гледаш влюбено? Не става....
........
нормално е жените да бъдат ступвани профилактично, за да не правят глупости и да имат респект
........
А за мъжете под домашно насилие. За психическия тормоз:
Ще убия детето ти и ще се самоубия! (думите на бившата ми жена )
Тук се справих сам.
А преди време едно мом4е на 16 години го тормозиха в къщи и никой нищо не направи.
Що не напишат МОМИЧЕШКИ ТЕЛЕФОНИ НАПРАВО
нямат права мъжете въобще!
.........
Моята жена редовно чати в irc и се среща с мъже от там, после яде бой в къщи. Тя или аз съм жертвата?

Епа жертава си ама сам си си виновенSmile
........
Ами на мен жена ми не ми псука,жертва ли съм......искам да се оплача...и как ще ми помогнете??????????"

и т.н. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Sad
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 01, 2007 11:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мда!Има какво ли не...
Аз знам за мъж,който си взе жена от Враца,дето от там...нали помните задявкатаSmileДа,ама тук излезе вярна-побийваше си го,особено като прекали с виното.Ама него го беше срам да си каже Shocked

Иначе,в повечето от гореспоменатите случаи,жертви са всички,абсолютно всички!И колкото по-рано го разберат,толкова по-рано ще спрат да се тормозят един друг.Ако не става да живеят заедно-развеждат се и толкова!

Ама който си пада по сапунките и иска да участва в тях-негов си избор... Rolling Eyes

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта