Автор |
Съобщение |
kati
Местожителство: София
|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 2:44 pm
Заглавие : ???? ??????? “???????”
|
|
|
С настъпването на късната есен се увеличава влагата във въздуха. При много хора именно през ноември и декември започват да се обаждат ставните болки.
Артритите са група заболявания, при която има първично възпаление на една или няколко стави. Причината често са нарушения в работата на имунитета, а повод за проявата на заболяването могат да бъдат преохлаждането, обикновената настинка или стресът.
Артритът може да се появи на всякаква възраст, но най-тежкият и опасен артрит - ревматичният поразява хората в тяхната най-трудоспособна възраст между 30 и 50 години.
Жените боледуват 3 пъти по-често в сравнение с мъжете, тъй като техните полови хормони засилват възпалението. Ако артритът не се лекува, той може да доведе до инвалидност.
Артрозите са също група заболявания, но те започват с промяна в тъканите на ставата, по-често при възрастните хора или след травма. Те са свързани с ограничаване на движенията на болния, като също така предизвикват болка и възпаление.
За лечението на ставните болки най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС - диклофенак, ибупрофен , целекоксиб, нимесулид). И артритът и артрозата могат да се лекуват и със съвсем други т. нар. базисни лекарства, които нормализират активността на имунния отговор (метотрексат, лефлуномид, инфликсимаб, ритуксимаб). Съществуват препарати, които се въвеждат в болната става с помощта на инжекция както и други, които са на растителна основа – най-често съдържат екстракт от соя и авокадо.
Днес за лечението на артрит се прилагат нови т.нар. биологични препарати (те не трябва да се бъркат с хранителните добавки!), които са високо технологични и доста скъпи. Те въздействат на молекулите, които участват във възпалението, по точков път.
Съвети при болки в ставите:
1. Спазвайте препоръките на своя лекуващ лекар стриктно изпълнявайте предписаните от него медикаменти.
2. Избягвайте контакти с болни от инфекциозни заболявания, защото те могат да предизвикат ъзпаление на ставите.
3. Избягвайте преохлаждането - ставите трябва да бъдат винаги “на топло”. Използвайте ръкавици и топли чорапи.
4. Прекалено многото затоплящи процедури могат да предизвикат изостряне на болката.
5. Голямото физическо натоварване е опасно за ставите. Ако ви се налага да товарите тялото си, посъветвайте се предварително с лекаря си.
6. Хранете се пълноценно и балансирано. Включете в менюто си домати, патладжани, пипер и изобщо повече зеленчуци. Намалете употребата на масло и маргарин. Омега-6 мастните киселини могат да увеличат възпалението на ставите, докато сокът от моркови, целина и зеле намаляват ставните болки.
7. Приемайте повече витамини, особено витамин С.
|
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
radea
|
Пуснато на: Нед Фев 22, 2009 7:40 pm
Заглавие :
|
|
|
Моите стави не скърцат, обаче пукат!
Започна се още в тийнейджърските години. Тогава ми казаха, че е нормално, защото организма расте. Обаче пукането не изчезна с възрастта, а в последно време (година-две) като че ли се засили. Миналата пролет ходих на лекар и си правих изследване на кръвта и той каза, че нищо ми няма и че не винаги пукането, когато не е придружено с отичане и болка (а при мен не е), не е опасно. От около половин година правя и по-редовно йога асани с надеждата, че ставите ще се "смажат" и ще престанат да пукат, но като че ли няма много промяна.
А си се притеснявам, защото майка ми е с артроза, а доколкото знам тя е и наследствена. Пък и преди няколко седмици на една приятелка (25 годишна!) и поставиха такава диагноза и тя ми разказа, че и при нея кръвния тест не е показал проблеми, но по-късно се появили болките (след като започнала да ходи на йога ) и като отишла на ортопед, където рентгена разкрил артроза...
Вие какво мислите? Да отида ли все пак да ми направят снимки, или ме е подгонила параноята? |
|
_________________ Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится... |
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|