НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 12:31 pm Вижте мненията без отговор
Желязо
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Авг 08, 2007 1:04 pm
МнениеЗаглавие : ??????
Отговорете с цитат

Приемаме ли достатъчно желязо?

Липсата на желязо се среща много по-често, отколкото липсата на другите витамини и минерали.

Ако сте забелязали, че се чувствате слаби, че ви боли глава и сте по-раздразнителни от обикновено, то със сигурност страдате от липса на желязо! Всъщност желязото се среща в много хранителни продукти, важното е да осигурявате на тялото си необходимото дневно количество.

Желязото, което се среща в животинските продукти, в червените меса, в черния дроб и яйцата се абсорбира много по-лесно от организма, отколкото желязото, което се среща в растенията, орехите и зърнените храни.

Тялото регулира приемането на желязо според нуждите си. Един човек, който страда от липса на желязо, ще усвои от два до три пъти повече желязо, отколкото някой, който няма този проблем, при изяждането на еднакво количество храна.

Определени групи хора са по-застрашени от недостиг на желязо. Ако принадлежите или си мислите че може да принадлежите, се обърнете към личния си лекар, за да ви направи кръвни изследвания, с които да се установи с точност дали имате този проблем.

Бебета и деца: бързият им растеж изисква и голямо количество желязо в организма, набавено от разнообразни храни.

Жени: по време на менструацията се губи значително количество желязо.

Бременни: нуждата от желязо е много по-голяма, заради развиващото се детенце.

Стриктни вегетарианци: те не приемат желязо с животински произход, което се приема много по-лесно от организма.

Хора, подложени на постоянна диета: по принцип тяхното хранене не е балансирано и желязото в храната им е в ограничени количества.

Ако сте се причислили към една от тези групи, ето няколко съвета за справяне с проблема:

Не забравяйте за приемате ежедневно храни, които съдържат желязо, и с животински, и с растителен произход.

Когато приемате само растително желязо, погрижете се да хапнете и нещо, което съдържа много витамин С.

Избягвайте да пиете кафе или чай заедно с храна, богата на желязо, защото те пречат на усвояването му от организма.

Калцият също възпрепятства приемането на желязото. За това, ако взимате допълнително витамини, не приемайте заедно калция и желязото

Някои диетолози съветват да се готви вметални съдове, без покритие…Странно, нали!Някои изследвания показват, че една малка част се отделя в храната по време на готвене. Смесването на желязо с животински и растителен произход повишава приемането му от организма.

Най-добрите източници на жлеязо с животински произход са: червено месо, пиле, гъше месо и най-вече черен дроб. От растенията най-много желязо имат: броколите, спанакът и лещата.
Изпрати статията
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov