НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 6:33 pm Вижте мненията без отговор
Как трябва да се храните за да сте щастливи
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 4:13 pm
МнениеЗаглавие : ??? ?????? ?? ?? ??????? ?? ?? ??? ????????
Отговорете с цитат

Замисляли ли сте се как се храните? Спазването на определени принципи, може значително да подобри храносмилането и метаболизма в организма ви. Прилагането на тези принципи ще има незабавен,положителен ефект и ще може да оцените ползата от тях. Малкото усилие, което изискват, ще бъде възнаградено щедро.

1.Хранете се в спокойна и тиха атмосфера. Храносмилането се подобрява значително, когато вниманието е насочено към храната и нейния вкус и мирис. Когато се храните със спокойно, съсредоточено осъзнаване, вашият храносмилателен огън е балансиран и силен. Но ако осъзнаването е отвлечено, силата на храносмилането намалява.

2. Установете редовен хранителен режим. Когато всеки ден се храните по едно и също време, системата ви привиква към храносмилане в съответствие с този режим и храносмилането започва автоматично и правилно. Нередовното хранене „обърква" системата съзнание-тяло и не позволява пълно храносмилане.

3. Винаги яжте седнали. Дори ако хапвате лека закуска, отделете време и седнете на масата. Осъзнаването подобрява храносмилането, защото насочва вниманието към храната.lunch9.jpg

4. Не яжте, когато сте разстроени. Храненето в разстроено или гневно състояние пречи на осъзнаването. Ако сте изложени на стрес, изчакайте няколко минути, докато се успокоите. Добре е по време на хранене да се избягват конфликтните разговори, които причиняват напрежение или раздразнение.

5. Яжте само до точката на умерена заситеност. Количеството изядена храна на всяко хранене е особено важен фактор за добро храносмилане. Когато стомахът е пълен до горе, храната се разгражда непълно, защото на храносмилателния огън не му остава достатъчно място за действие. Затова спрете да ядете, когато усетите, че се засищате, но преди да почувствате тежест и препълване.

6. Избягвайте леденостудени храни и напитки. Студените вещества потушават храносмилателния огън.

7. Не говорете с пълна уста. Когато се храните сетивата ви трябва да са насочени навътре, за да можете да се насладите на вкуса, вида на и мириса на ястието. Наложете си да не говорите, докато в устата ви има храна.

8. Яжте с умерена скорост. Поглъщането на недобре сдъвкана храна затруднява храносмилането, затова отделяйте достатъчно време, за да изяждате храната си бавно. Прибързаното хранене е едно от най-лошите неща, които можете да сторите. Бързото хранене ще бъде изцяло за сметка на увеличената умора. Пробвайте да регулирате скоростта, с която се храните, като не забождате с вилица следващата хапка, докато не сте сдъвкали и преглътнали предишната.lunch9-1.jpg

9. Не яжте нищо, докато предишното хранене не е смляно напълно. Смилането на едно ядене обикновено отнема от три до шест часа. Гладът е естествен признак, че храносмилането е завършило, затова не яжте ако не изпитвате глад. Ако прегладнявате между храненията и чувствате, че е абсолютно наложително да хапнете нещо, нека то да е нещо леко, например плод.

10. Починете си на спокойствие няколко минути след хранене. Това дава възможност на храносмилането да започне, без организмът да се напряга. Ако е възможно, дори е по-добре да полегнете за петнайсет-двайсет минути.

globusnews.net

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 10:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много правилни съвети!

Лично аз, ако не ги спазвам си имам направо и меко казано големи неприятности. Rolling Eyes Sad

А вие?!
Sad Embarassed

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Вто Сеп 09, 2008 6:37 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Някои от нещата ги спазвам ,като например това да ям само когато изпитвам глад.Не ям по много и определено не ям когато съм разстроена ,но пък никога не ям в спокойна атмосфера.Имам превид ,че до като хапвам или гледам филм или чета нещо!

Случва се да преям и гледам да не го правя ,защото чувството е доста неприятно .Рядко закусвам и обядвам.Не спазвам режим ,а си хапвам само когато наистина съм много гладна и почва да ми се "обажда" коремчето Smile .

Много обичам месо , но напоследък организма ми не го понася , повдига ми се ... за това предпочитам по -леки храни ,като салатки или супички .
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта