НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 12:40 pm Вижте мненията без отговор
Нервните заболявания при духовното израстване
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
radea

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 5:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Това, че другите не те разбират не би търябвало да те спира или разколебава. И не е нужно да им натрапваш какво се случва с теб, ако не са в състояние да го приемат, още по-малко пък да ги убеждаваш в правотата си. "Насила хубост не става". Ако искаш и те да почнат да имат ново разбиране за нещата, може леко да им обясняваш чрез конкретни житейски примери свързани с тях или теб. Който разбрал - разбрал, който не - проблема си е негов /колкото и да ти е близък и действията му да те засягат пряко/. Има шанс все някога да разбере нещо, но по собствен път - чрез собствените си житейски уроци, въпреки че малко подсещане като "жокер" може би не е излишно.

Диди, точно тези думи на Кати съвпадат 100% с моето виждане. Аз не съм убеждавала приятелката си, не се борих за някаква кауза. Просто изказах мнение по проблема и и когато видях, че тя не го разбра, бях готова да сменя темата на разговор. Тя обаче, като човек, с когото се познаваме от години и с когото много пъти сме си споделяли проблемите и сме ги обсъждали, реши, че иска да ме разбере. И буквално ме разстреля с въпроси. А аз просто, споделяйки това, което съм научила през последните години, и отговарях на въпросите. В края на разговора тя сама стигна до извода, който аз в началото бях изказала като свое мнение.

Далеч съм от мисълта, че съм променила начина и на мислене. Дори смятам, че при нея това ще стане много трудно, защото тя самата се е оплела в мрежа от илюзии, които и помагат да забравя проблемите си и не съм сигурна дали изобщо тя иска да я разкъса тая мрежа. Но поне разбра това, което и казах в началото на разговора ни и спря да го приема на нож. Защото естествено всичко беше свързано със силни емоции. Пътя си е неин и тя трябва сама да го извърви. Ако поиска помощта ми, съм насреща, но няма да и се бъркам. Ако не пожелае обаче да промени вижданията си, се страхувам, че това ще е поредния приятел, когото ще загубя, защото при поредния ми опит да разбия така старателно изтъканите и илюзии, тя просто ще ме обяви за луда. А аз при следващия ни разговор на подобна тема знам, че няма да се въздържа да го направя, защото не мога да понеса да гледам как хора, които обичам, страдат от собствената си глупост и невежество. Поради тази причина, ако тя продължи в същия дух, аз ще съм и трън в очите.. А какво приятелство ще бъде това тогава?!

Преградите съществуват, за да те правят по-силен, а не да те карат да се отказваш. Аз вярвам в това.

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 5:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Разбрах те и сега се съгласявам с теб .Хубаво си направила , това е чудесно ! Cool

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 5:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За мен специално неразбирането на другите е най-малката преграда, дори вече не я считам за такава, независимо, че се касае и за най-близки хора. Може би защотото още от самото начало не съм очаквала да срещна разбиране, доколкото познавам манталитета и нагласите им.

Някои са преживели много сътресения и изпитания и това не ги е научило на нещо, нито пък им е подсказало, че трябва да се променят, други са в началото и тепърва им предстои да се сблъскат с много неща. Остава да се надяваме, че животът ще ги научи. Явно на всеки е дадена възможността сам да стигне до нещо чрез собствените му уроци.

Не можеш да се бъркаш в чуждия живот, може да объркаш и човека, и себе си с най-добри намерения, нали това което е добро за едни, за други не е и обратното. Как да знаеш кое е добро за някого - човешката ти логиката може да подсказва едно, а според вселенската да е точно обратното - лошите събития в живота на някого да са неговото "спасение", т.е. да трасират пътя към израстването му.

По същия начин може да изглеждат и твоите неща в очите на другите - в желанието си да ти помогнат и предпазат се бъркат и те "насочват", а всъщност ти пречта да си научиш уроците.

Аз не мога да бъда учител на никого, защото самата трябва да се уча и един живот няма да ми стигне. Мога да подскажа на някого нещо и ако има сетива за това ще разбере, а от тук нататък сам ще си поеме по правилния път, с учител или без /дано да го намери/.

Виж, другите прегради са много по-сериозни, най-вече тези, дето сама си ги създавам.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 8:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

radea написа:
....А аз при следващия ни разговор на подобна тема знам, че няма да се въздържа да го направя, защото не мога да понеса да гледам как хора, които обичам, страдат от собствената си глупост и невежество. Поради тази причина, ако тя продължи в същия дух, аз ще съм и трън в очите.. А какво приятелство ще бъде това тогава?!

Преградите съществуват, за да те правят по-силен, а не да те карат да се отказваш. Аз вярвам в това.

Колкото до обръщането на някого в "правата вяра", говорихме в една друга тема, но ти май не се отказваш лесно Very Happy Колкото до това дали можеш да понесеш последствията от нежеланието на някого да погледне света с други очи, то зависи напълно от твоето вежество и неглупост. Познанието, което сме придобили можем само да предложим и то много внимателно, защото имаше една крилата мисъл христова, че и бисерите ще стъпчат, и тебе с тях.

А преградите са много добре систематизирани от Didi пак тук в този раздел - прави едно, прави две и нещата се подреждат без да са нужни чудеса от героизъм. Животът се променя заедно с промяната на отношението ти към него, като при това ти откликва много по-бързо от хората - те рядко се променят.

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 8:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Колкото до обръщането на някого в "правата вяра", говорихме в една друга тема, но ти май не се отказваш лесно Very Happy

Ами не Confused И затова ми пречат поне 3 от преградите, които е изброила Диди Razz Но имам напредък де! Сега поне само си приказвам и то когато ме попитат. Щото допреди последните отрезняващи преживявания бях и много дейна.. Confused

Маг Живин написа:
Колкото до това дали можеш да понесеш последствията от нежеланието на някого да погледне света с други очи, то зависи напълно от твоето вежество и неглупост. Познанието, което сме придобили можем само да предложим и то много внимателно, защото имаше една крилата мисъл христова, че и бисерите ще стъпчат, и тебе с тях.

Хехе, тук как фино ме смъмрихте само Cool Приемам. Работя върху това Wink

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 8:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

radea написа:
Минавало ми е често през главата да оставя всичко и да се съсредоточа върху духовното израстване, но още не съм направила тази крачка, защото чувствам... не... по-скоро мисля ...

Тук си се объркала ... Confused

Точният израз е усещам! Ти просто усещаш нещата и всичко свързано к тях.

Това е. Какво има да се мисли?!

radea написа:
И така се почна едно самоизследване и наблюдаване и преживяване, заради наблюдението.

Не заради самото наблюдение правиш това! Ти не наблюдаваш, ти съзерцаваш. Това е точното определение. Wink

radea написа:
Имаше един период, в който имах чувството, че главата ми ще пръсне от въпроси!

Когато стигнеш до отговорите въпросите изчезват.

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 8:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

radea написа:
Накрая ще си позволя още един коментар относно "вметката" на маг Селена, че не се възприема като учител.

При нас в университета към повечето лекции има и упражнения, които се водят не от асистенти, както в Софийския например, а от тутори - студенти в по-горен курс, които са "на ти" с материала и могат да ти го обяснят по един много достъпен и все още близък до теб начин.

Та според мен, за нас Вие, маг Селена, ако не учител, сте поне един много добър тутор, та затова недейте да скромничи много-много Wink

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Така вече съм по-съгласна ... Laughing Laughing Laughing

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 8:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
На мен ми е интересно да разбера ,защо учителите боледуват ?

Защото поемат най-малкото кармата на учениците си, та дори и тази на последоветелите си ... Rolling Eyes

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Май 22, 2008 9:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 8:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

radea написа:
...Хехе, тук как фино ме смъмрихте само Cool Приемам. Работя върху това Wink

Хайде сега, слухове. Very Happy Не става въпрос за мъмрене. Просто ти припомням нещо, което знаеш, но... в живота е малко по-инак отколкото в теорията. Когато няма теория, а вътрешна нагласа, има чист естествен отклик, който е и най-подходящ (някои биха казали правилен). Не работи върху това, приеми го Very Happy

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 8:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:

Но и това сигурно е вид изпитание за преодоляване.

Именно ...

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 9:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хъкъмкхм ... май Диди ще трябва да празнува ... Razz Cool Laughing

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 9:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Laughing Laughing Laughing Оооо аз вече празнувам Smile

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 9:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
... по принцип не можеш изцяло да загърбиш материалното, но можеш да избуташ на преден план духовното

За мен те са по скоро едно, Didi (макар и не в смисъла влаган от руцащите фолкерици и ония двете "танцуващи с Азис"). Не можем да избутаме езито или турата на една монета на преден план. В един момент ни трябва едното, в друг другото - значи във всеки усреднен момент ни трябват и двете. Започнем ли да ги абсолютизираме поотделно изпадаме в половинчатости. Когато осъзнаем твърдо и неотклонно, че са едно, отпада всеки конфликт, всяко усилие и раздразнение. Така е за мен.Embarassed

Пуснато наПуснато на: Чет Май 22, 2008 9:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Как е възможно ? Смисъл как така и духовното и материалното са едно ?
Аз разбирам какво искаш да кажеш , но може би не съм стигнала до това разбиране ,че да приема двете неща ,като едно цяло ... Явно още деля !

Пуснато наПуснато на: Пет Май 23, 2008 6:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
... Явно още деля !

Твоето е по-трудно Rolling Eyes

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите