НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 28, 2024 12:44 pm Вижте мненията без отговор
За алчността !
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 5:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Някои от нас са отговорили, или поне частично... Cool
Защото това не е нещо постоянно установено - днес имаш едно, друго нямаш, утре нещата се променят. Винаги може би все нещо не достига. А дали се стремиш да го придобиеш за момента - въпрос на приоритети за съответния етап.
Така, че не винаги може да се отговори еднозначно. Ако си болен например жадуваш за здраве и т.н. Cool

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 6:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да,Кати ... за това и написах ,че не съм видяла предишните мнения Smile и не видях,че сте ми отговорили

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 6:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Аз пък после видях, че си го написала Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 6:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ми по темата,значи...ама първо да дам ясна дефиниция на "алчност"-да искам нещо,от което нямам нужда.

Бил съм алчен и навярно ще имам такива изцепки и в бъдеще.И причината е,че ще имам грешна представа за разрешението на опреден проблем или се страхувам от недоимък за определени неща.

Предполагам,че така е и при останалите хора

A историята с Aристотел и паяка,kati.е следната:

Древният учен казал,че паякът е насекомо.
А тъй като през Средновековието той имал непоклатим авторитет,то думите му били считани за неподлежащи на съмнение истини.Затова и когато някой студент посочвал,че дори най-обикновеният селянин знае,че паякът има не 6,както е при насекомите,а 8 крака,професорът ми казвал нещо от рода на:
"Ти кв'о,а?На нещо повече от Аристотел ли ще ми се правиш,бе?" Evil or Very Mad
...е,не точно с тези думи,предполагам Rolling Eyes

Слвд години официалната наука прие,че паяците,наистина,не са насекоми,а ... паякообразни.

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 7:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това за историята с Аристотел и паяка ми напомня на студентските години - в нашия ВУЗ постановките на Карл Маркс бяха алфа-та и омега-та на всички теории, фундамента от където тръгват всички обяснения за нещата, не че преди него не е имало други, а те са над 100 човека. Но той беше авторитета, който не подлежи на оспорване или надскачане, по-късно може да е доразвит от други, но изхождайки пак от него.
и никой не можеше да се прави на "по-голям".

Изглежда, че се отколонявам от темата на пръв поглед, но във връзка с нея ще добавя, че пак според въпросния теоретик алчността на определена прислойка на обществото движи развитието на света в материален план, а противопоставянето на стоящата на противоположния полюс - социалния.

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 7:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:

Докато за вас (за ума) е нормално да искате само най-доброто за себе си, моля осъзнайте, че това е изворът на вашите проблеми и стрес.Чашата сама по-себе си не придава качество на кафето. Тя е само по-скъпа и така по-възхваляваща и доставяща удоволствие.”

Насладата от кафето (качеството на живота) се загубва чрез сравняването на чашите (вредите на ума). Свободата от ума е пълнотата на Живота. Може ли вниманието да бъде така напълно пробудено, че изобщо да няма движение на ума? Това означава изобщо да няма движение на суета или никакво сравнение. Тогава има живот или любов, грижа или състрадание! Бездействието на „Аза”(ума) е най-великото действие на интеграция, интелигентност, разбиране, хармония и мир.

Фалшивият разделителен процес в човешкото съзнание се дължи на умствени замърсявания като алчност, завист, страх, психологически зависимости от някои представи и безкрайно безпокойство да ставате „някой” е изворът на целия стрес и напрежение, които разрушават светостта и спокойствието на живота. Бъдете никой и така бъдете цялото човечество. Това е да бъдете в Мир и Божествено блаженство.

Втова имено е истината. Стига да бъда разбрана правилно, стига да бъде асимилирана пълноценно, стига да сме в разбирането на енергията.

Браво Кати, благодаря за удоволствието да прочета подобни редове за пореден и пореден път. Те никога не ми омръзват, те никога не ми стигат ... ми сигурно съм алчна ...
Sad Razz Wink Laughing

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 7:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:

Докато за вас (за ума) е нормално да искате само най-доброто за себе си, моля осъзнайте, че това е изворът на вашите проблеми и стрес.Чашата сама по-себе си не придава качество на кафето. Тя е само по-скъпа и така по-възхваляваща и доставяща удоволствие.”

Насладата от кафето (качеството на живота) се загубва чрез сравняването на чашите (вредите на ума). Свободата от ума е пълнотата на Живота. Може ли вниманието да бъде така напълно пробудено, че изобщо да няма движение на ума? Това означава изобщо да няма движение на суета или никакво сравнение. Тогава има живот или любов, грижа или състрадание! Бездействието на „Аза”(ума) е най-великото действие на интеграция, интелигентност, разбиране, хармония и мир.

Фалшивият разделителен процес в човешкото съзнание се дължи на умствени замърсявания като алчност, завист, страх, психологически зависимости от някои представи и безкрайно безпокойство да ставате „някой” е изворът на целия стрес и напрежение, които разрушават светостта и спокойствието на живота. Бъдете никой и така бъдете цялото човечество. Това е да бъдете в Мир и Божествено блаженство.

Втова имено е истината. Стига да бъда разбрана правилно, стига да бъде асимилирана пълноценно, стига да сме в разбирането на енергията.

Браво Кати, благодаря за удоволствието да прочета подобни редове за пореден и пореден път. Те никога не ми омръзват, те никога не ми стигат ... ми сигурно съм алчна ... Sad Razz Laughing

Искрено благодаря на Диди за прекрасната тема, която е отворила - просто това хлапе е невероятно ... обичам гоооо ...
Wink

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 7:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Всъщност, за да не бъда криво разбрана, ще допълня, че темата е за алчността. Алчността има много проявления, а вие се съсредоточихте в материалните й такива. Алчност има и за любов, има и за т.н. "духовно просветление" ако щете, алчност за здраве, за живот на всяка цена и за сметка на всички около теб, алчност за похвали и себеутвърждаване, алчност за власт и т.н. и т.н. Алчност е всеки стремеж, който е превърнат в самоцел и фокусирайки се върху него, човек изгубва усета и мярката за всичко останало.Това е моето мнение.Алчен може да бъде и е всеки човек по някое време през живота си.Типичен пример - влюбването.То си е най-върховно проявление на алчност. И какво от това? Та нали сме тук, на земята, в тези си тела, за да учим уроци. Минаването през различни състояния е част от "учебния процес". Как можеш да си направиш изводи за нещо, ако не си го изживял? Само от книжките не става - постничко е.

Хъкъм ... никак не става само от книжките, ама никак даже ... питайте мен, аз ще ви кажа.

А това, което си написала Пенка са направо бисери ... наистина ме радвате ... и то точно тогава, когато съм безкрайно ангажирана, вие знаете с какво и защо, и не бих могла да вземам активно участие във форума!

Благодаря на всички вииии ... ами обичам ви значи и това е. Embarassed Very Happy

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 8:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:

Не е верно,че от книжките не става ! Напротив става , но въпроса е дали ще приложиш това ,което си научил в реалния живот ,дали ще го използваш правилно и т.н.!

При теб Дидок става от книжките, защото просто го разбираш и го разбираш, защото си минала през един етап на житейски уроци, които те карат да го разбираш.

Но невежата, безумно алчна, заслепена и лакома тълпа няма да го разбере, а ще сложи книжките в тоалетната за тоалетна хартия.

Виждала съм с очите си как става това и с ръцете си съм измъквала подобни книжки от тоалетните за да ги прочета, защото през тоталитарния режим нямаше на книжния пазар такова изобилие от окултна и духовна литература, тя беше табу. Confused

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта