Автор |
Съобщение |
penka
Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 10:54 am
Заглавие :
|
|
|
Доколкото съм разговаряла с винопроизводители, проблемът за да не се много пласират нашите вина навън пак си е чисто нашенски - да, много са хубави, но партидите не са повторяеми.А пък онези с "капаците" на запад искат като веднъж пият дадено вино под дадено наименование, то всеки път да е с един и същи вкус - нямат въображение. И им връщат партидите. Дори няма значение, че новата партида може да е по-ароматна примерно от предишната.Те са сключили контракта за определен вид и си искат от него - к'во да ги правиш?! |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 12:26 pm
Заглавие :
|
|
|
Ами ... нрави и навици, и финансови предпочитания, струва ми се ... |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 1:07 pm
Заглавие :
|
|
|
Навремето в института изучавахме дисциплина "Лозарство и винарство"/естествено нищо не поня,даже със зарязване на лоза няма да мога да се справя/ .Първата учебна лекция беше в стил "възхлвала на виното",докато професорът ни цитираше разни сентенции по този повод на всички в залата ни потекоха лигите.Спомням си,че каза и че от неговата консумация не се стигало до алкохолизъм.А в края на уч.година имахме упражнение по дегустация.В разстояние на два часа дегустирахме около 20 вида вина.Лошото е,че не беше по правилата - при дегустация не се гълта,а се плюе,но ние...И след първите 2-3 марки,вече трудно различаваш вкуса на останалите.Направо ми прилоша после,не бях се напила,но цял месец след това не исках и да чуя за вино/а го обичам/.После ми мина. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 1:19 pm
Заглавие :
|
|
|
Изобщо не е било по правилата.
Нр само не се гълта,ами и се изплюва,след което устата се изплзква с вода9не с вино).А преди езикът са очите и носа.Т.е.-гледа се цвета,бистрота,гъстота...подушват се ароматите и т.н.
И се пробват не по-вече от 2-3 вина...поне така съм чувал.Може и да има таланти,които могат и повече,но мнозинството съвестни сомелиери спират след 3-тата проба.И никой от тия хора не става алкохолик... |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 1:25 pm
Заглавие :
|
|
|
А,оглеждахме ги,миришехме ги,през това време преподавателят ни обясняваше особеностите и качествата на всяко.Но пак...не съм сигурна за броят им,ама и 12 да бяха, пак са много.Направо ми се повдигаше след това. |
|
|
|
|
|
НаНа
Регистриран на: 25 Май 2007
Мнения: 8
|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:35 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Селена написа: |
В с. Брестовица и с. Перущица, Пловдивско има много хубави лозя.
Там има и стари традиции за приготвяне на хубаво вино.
Като дете съм живяла там и имам много хубави спомени за гроздобера и приготвянето на вино. |
И аз съм живяла там в детсвото,та съм напълно съгласна |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:43 pm
Заглавие :
|
|
|
Е, не се познаваме, защото разликата ни е поне 10 години ...
Но е много хубав и красив край! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
НаНа
Регистриран на: 25 Май 2007
Мнения: 8
|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:48 pm
Заглавие :
|
|
|
penka написа: | Доколкото съм разговаряла с винопроизводители, проблемът за да не се много пласират нашите вина навън пак си е чисто нашенски - да, много са хубави, но партидите не са повторяеми.А пък онези с "капаците" на запад искат като веднъж пият дадено вино под дадено наименование, то всеки път да е с един и същи вкус - нямат въображение. И им връщат партидите. Дори няма значение, че новата партида може да е по-ароматна примерно от предишната.Те са сключили контракта за определен вид и си искат от него - к'во да ги правиш?! |
А,аз пък съм чувала не от винопроизводители,а от търговци,които искат да изнасят бълг.вино,че много от видовете нямат лиценз за чистотата на почвата,на която се отглежда гроздето,а такъв не се вадил лесно!?Може и да не съм много точна в терминологията,но не съм специалист. Иначе,за промяната в качеството съм напълно съгласна,ама то е насякъде и във всичко "българско и родно",за което само може да ни е мъчно! |
|
|
|
|
|
НаНа
Регистриран на: 25 Май 2007
Мнения: 8
|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Селена написа: | Е, не се познаваме, защото разликата ни е поне 10 години ...
Но е много хубав и красив край! |
Дааа!Но пък сигурно ще се запознаем някой ден! |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Съб Авг 04, 2007 7:12 pm
Заглавие :
|
|
|
Неведоми са пътищата Господни! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Сеп 03, 2007 1:28 pm
Заглавие :
|
|
|
Пиенето на вино може да намали риска от рак на простатата, показва нови проучване, проведено в САЩ, съобщава АФП.
Изследователите от Университета в Бирмингам ( Алабама) са открили, че съставката резвератрол, която се съдържа във виното, намалява с 87% риска от рак на простатата при лабораторните мишки.
При други мишки, вече заразени с ракови клетки, се е развил по-малко опасен вид рак, в сравнение с тези, на които не е давана от съставката.
„Самият аз пия по чаша червено вино всяка вечер. В рода ми има болни от рак на простатата и аз съм в рисковата група“, разказва проф. Корал Ламартиниер, автор на изследването.
Друго проучване на същата лаборатория показва, че същата съставка повлиява добре и рака на гърдата – една от най-честите причини за смърт сред жените.
Проблемът, който трябва да се реши обаче, е как хората да приемат достатъчно количество резвератрол, без да трябва да изпиват по бутилка вино на ден.
„Количество препарат, който давахме на мишките, се съдържа в 700 мл вино. Ако накараме хората да пият по толкова много на ден, вредите за здравето ще бъдат много по-големи, отколкото ползите.
Освен във виното, въпросната съставка се съдържа и в гроздето (логично, нали), в мушмулите и кашуто.
/Досега учените са установили, че бирата, рибеното масло и редовният секс също намаляват риска от рак на простатата./ |
|
|
|
|
|
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Пон Сеп 03, 2007 1:36 pm
Заглавие :
|
|
|
Мдам!А такива като мен,които не си падат по виното и бирата,а и рибеното масло си е опасно без памперс,та ни остава само едно... |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Сеп 03, 2007 1:41 pm
Заглавие :
|
|
|
Пил ли си някога рибено масло,за да го казваш? Като бях малка са ме тъпкали и с течно/понеже е гадно,се смесваше или с вино или със зелев сок - в една ракиена чаша беше дозата/ и то преди да отида на училище - никакъв проблем, и с на хапчета - миниатюрно червени кръгли и прозрачни като тези на вит.А.
Колкото за другото,препоръчват го за какво ли не да си здрав. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Пон Сеп 03, 2007 5:29 pm
Заглавие :
|
|
|
Моите съболезнования за рибеното.Като малък бях дебел,та не са ме тъпкали,но съм гледал по-покъртителни трагични сцени от в латиносериал
Всъщност аз съм с "изледователски дух" и пробвам почти всичко,което не съм.Затова всяко ново (за мен) вино го пробвам,за да мога да кажа после:"Пил съм-не ми харесва!".При такива думи всеки винар се стъжнява.
Е остават ми "Мелнишко"(от Широка Мелнишка лоза-стар местен сорт),"Гъмза"(стар местен сорт от Северозападна България),"Мавруд"(стар местен сорт около Асеновград) и "Малага".Последното се води испанско,но явно вирее добре и по нашите земи.
Всъщност "Гъмза" и "Мавруд" съм пробвал,но заводски вариант-отврат е! Разреден оцет!
Надявам се да пробвам и домашно,но най си падам по ширата.Пък ако има рецепта да не ферментира,освен преваряването,пишете!!! |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
Маг Живин
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Сеп 03, 2007 7:25 pm
Заглавие :
|
|
|
AUDAN написа: | ...Е остават ми "Мелнишко"(от Широка Мелнишка лоза-стар местен сорт),"Гъмза"(стар местен сорт от Северозападна България), "Мавруд" (стар местен сорт около Асеновград) и "Малага".... |
Няма смисъл да ги пиеш и без това няма да ти харесат |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|