НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 5:25 pm Вижте мненията без отговор
ЧУДОДЕЙНАТА СИЛА НА ЧЕРВЕНОТО ВИНО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
penka

Пуснато наПуснато на: Съб Юли 28, 2007 10:54 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Доколкото съм разговаряла с винопроизводители, проблемът за да не се много пласират нашите вина навън пак си е чисто нашенски - да, много са хубави, но партидите не са повторяеми.А пък онези с "капаците" на запад искат като веднъж пият дадено вино под дадено наименование, то всеки път да е с един и същи вкус - нямат въображение. Wink И им връщат партидите. Дори няма значение, че новата партида може да е по-ароматна примерно от предишната.Те са сключили контракта за определен вид и си искат от него - к'во да ги правиш?!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Юли 28, 2007 12:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ами ... нрави и навици, и финансови предпочитания, струва ми се ... Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Съб Юли 28, 2007 1:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Навремето в института изучавахме дисциплина "Лозарство и винарство"/естествено нищо не поня,даже със зарязване на лоза няма да мога да се справя/ .Първата учебна лекция беше в стил "възхлвала на виното",докато професорът ни цитираше разни сентенции по този повод на всички в залата ни потекоха лигите.Спомням си,че каза и че от неговата консумация не се стигало до алкохолизъм.А в края на уч.година имахме упражнение по дегустация.В разстояние на два часа дегустирахме около 20 вида вина.Лошото е,че не беше по правилата - при дегустация не се гълта,а се плюе,но ние...И след първите 2-3 марки,вече трудно различаваш вкуса на останалите.Направо ми прилоша после,не бях се напила,но цял месец след това не исках и да чуя за вино/а го обичам/.После ми мина. Laughing Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Юли 28, 2007 1:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Изобщо не е било по правилата. Laughing
Нр само не се гълта,ами и се изплюва,след което устата се изплзква с вода9не с виноWink).А преди езикът са очите и носа.Т.е.-гледа се цвета,бистрота,гъстота...подушват се ароматите и т.н.
И се пробват не по-вече от 2-3 вина...поне така съм чувал.Може и да има таланти,които могат и повече,но мнозинството съвестни сомелиери спират след 3-тата проба.И никой от тия хора не става алкохолик...

Пуснато наПуснато на: Съб Юли 28, 2007 1:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool А,оглеждахме ги,миришехме ги,през това време преподавателят ни обясняваше особеностите и качествата на всяко.Но пак...не съм сигурна за броят им,ама и 12 да бяха, пак са много.Направо ми се повдигаше след това. Sad
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
НаНа

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:

В с. Брестовица и с. Перущица, Пловдивско има много хубави лозя.

Там има и стари традиции за приготвяне на хубаво вино.

Като дете съм живяла там и имам много хубави спомени за гроздобера и приготвянето на вино.

Wink И аз съм живяла там в детсвото,та съм напълно съгласна Smile
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е, не се познаваме, защото разликата ни е поне 10 години ... Rolling Eyes

Но е много хубав и красив край!
Smile

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Доколкото съм разговаряла с винопроизводители, проблемът за да не се много пласират нашите вина навън пак си е чисто нашенски - да, много са хубави, но партидите не са повторяеми.А пък онези с "капаците" на запад искат като веднъж пият дадено вино под дадено наименование, то всеки път да е с един и същи вкус - нямат въображение. Wink И им връщат партидите. Дори няма значение, че новата партида може да е по-ароматна примерно от предишната.Те са сключили контракта за определен вид и си искат от него - к'во да ги правиш?!

А,аз пък съм чувала не от винопроизводители,а от търговци,които искат да изнасят бълг.вино,че много от видовете нямат лиценз за чистотата на почвата,на която се отглежда гроздето,а такъв не се вадил лесно!?Може и да не съм много точна в терминологията,но не съм специалист. EmbarassedИначе,за промяната в качеството съм напълно съгласна,ама то е насякъде и във всичко "българско и родно",за което само може да ни е мъчно! Sad
НаНа

Пуснато наПуснато на: Пет Авг 03, 2007 11:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Е, не се познаваме, защото разликата ни е поне 10 години ... Rolling Eyes

Но е много хубав и красив край!
Smile

Дааа!Но пък сигурно ще се запознаем някой ден! Very Happy
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Авг 04, 2007 7:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Неведоми са пътищата Господни! Smile Wink

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 03, 2007 1:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Пиенето на вино може да намали риска от рак на простатата, показва нови проучване, проведено в САЩ, съобщава АФП.

Изследователите от Университета в Бирмингам ( Алабама) са открили, че съставката резвератрол, която се съдържа във виното, намалява с 87% риска от рак на простатата при лабораторните мишки.

При други мишки, вече заразени с ракови клетки, се е развил по-малко опасен вид рак, в сравнение с тези, на които не е давана от съставката.

„Самият аз пия по чаша червено вино всяка вечер. В рода ми има болни от рак на простатата и аз съм в рисковата група“, разказва проф. Корал Ламартиниер, автор на изследването.

Друго проучване на същата лаборатория показва, че същата съставка повлиява добре и рака на гърдата – една от най-честите причини за смърт сред жените.

Проблемът, който трябва да се реши обаче, е как хората да приемат достатъчно количество резвератрол, без да трябва да изпиват по бутилка вино на ден.

„Количество препарат, който давахме на мишките, се съдържа в 700 мл вино. Ако накараме хората да пият по толкова много на ден, вредите за здравето ще бъдат много по-големи, отколкото ползите.

Освен във виното, въпросната съставка се съдържа и в гроздето (логично, нали), в мушмулите и кашуто.

/Досега учените са установили, че бирата, рибеното масло и редовният секс също намаляват риска от рак на простатата./
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 03, 2007 1:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мдам!А такива като мен,които не си падат по виното и бирата,а и рибеното масло си е опасно без памперс,та ни остава само едно... Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 03, 2007 1:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Пил ли си някога рибено масло,за да го казваш? Като бях малка са ме тъпкали и с течно/понеже е гадно,се смесваше или с вино или със зелев сок - в една ракиена чаша беше дозата/ и то преди да отида на училище - никакъв проблем, и с на хапчета - миниатюрно червени кръгли и прозрачни като тези на вит.А.
Колкото за другото,препоръчват го за какво ли не да си здрав. Cool
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 03, 2007 5:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Моите съболезнования за рибеното.Като малък бях дебел,та не са ме тъпкали,но съм гледал по-покъртителни трагични сцени от в латиносериал Rolling Eyes
Всъщност аз съм с "изледователски дух" и пробвам почти всичко,което не съм.Затова всяко ново (за мен) вино го пробвам,за да мога да кажа после:"Пил съм-не ми харесва!".При такива думи всеки винар се стъжнява.
Е остават ми "Мелнишко"(от Широка Мелнишка лоза-стар местен сорт),"Гъмза"(стар местен сорт от Северозападна България),"Мавруд"(стар местен сорт около Асеновград) и "Малага".Последното се води испанско,но явно вирее добре и по нашите земи.
Всъщност "Гъмза" и "Мавруд" съм пробвал,но заводски вариант-отврат е! Evil or Very Mad Разреден оцет! Crying or Very sad
Надявам се да пробвам и домашно,но най си падам по ширата.Пък ако има рецепта да не ферментира,освен преваряването,пишете!!!

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 03, 2007 7:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
...Е остават ми "Мелнишко"(от Широка Мелнишка лоза-стар местен сорт),"Гъмза"(стар местен сорт от Северозападна България), "Мавруд" (стар местен сорт около Асеновград) и "Малага"....

Няма смисъл да ги пиеш и без това няма да ти харесат Laughing

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта