Банер
ПЕСЕНТА НА БОЯН.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Феноменът Царичина 8
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Вторник, 30 Октомври 2007 00:00
Божидар Димитров

ИМАНЯРСТВОТО - МИТОВЕ И РЕАЛНОСТИ

Темата би била по-подходяща за един чисто исторически или археологически симпозиум,но аз не случайно обявих точно тази тема,когато организаторът г-н Кънев ме покани да участвам на тази конференция.Защото след участието ми в комисията за мен феномен "Царичина" няма.За пореден път в 23-годишната си кариера на археолог и историк се сблъсках с феномена "иманяр-ство".Вие всички чухте от предшестващите,че цялата тази история е започнала като една типична иманярска история.А всичко последвало според мен (ангажирам само себе си) е опит да се спасяват кожите пагоните и фуражките.След като са разбрали,че съкровище няма и че няма да се работи по формулата "победителите не ги съдят".Тогава е започнало да се мисли какво да се прави.И някой,който е чел "Една одисея в космоса през 2001 година" на Артър Кларк,е инвентирал цялата тази история,при това без да проявява особено въображение.Не е сменена дори формата на претъпканата с технологична информация пирамида.Да,да!Тези от вас,които са чели "Една одисея в космоса през 2001 година" или са гледали филма,ще видят,че цялата царичинска история след съкровището на цар Самуил е всъщност преписана от там.При това без особено въображение,както ви казах.

Разбирам хората,симпатични са,но е трябвало да се спасяват и се е наложило да измислят нещо,което е по-близко до армията,нещо,което е трудно доказуемо и трудно може да се отхвърли.По този начин са се оправдавали разходите,надявайки се,може би,че иманярската история ще се забрави.А историята действително е иманярска.Първите контакьтори и екстрасенси са съобщили,че на това място има съкровище на цар Самуил.И се вдига офицерското войнство и започва да копае.

Това,което ви казах,не се случва за първи път в България.Иманярството е нещо много широко разпространено още от античността та до наши дни.В него отчетливо се очертават два периода.Единият,т. нар. "романтичен период",а другият,който е само от 10-15 години,бих го нарекъл "промишлено-технологичен".При промишлено-технологичния подход иманярите не се движат по легенди предания и късове стари карти,а за съжаление по нашите археологически карти,които висят в експозицията на всеки музей.От тях могат да научат много добре къде има стари селища,стари могили.След това въоръжени с най-модерна техника отиват направо на мястото,съсипват го в някоя безлунна нощ,извличат каквото могат и си печелят пари.

Романтичният период,обаче,е по-дълъг.Започва през античността и продължава до времето преди 10-15 години.И сега има рецидиви.Случаят в с. Царичина е един от тях.

Романтичният подход се движи по няколко типични легенди,разпространени из цяла България.Търсят се обикновено съкровищата на последните царе на двете български царства,когато става дума за средновековни съкровища.При 70% от случаите се търси съкровището на цар Иван Шишман.Няма място в България,където да не ви разкажат,че тука някъде-в тази пещера или под оня дъб,е заровено съкровището на цар Иван Шишман преди последния бой с турците.Иван Шишман,между другото,никога не е воювал с турците,едно сражение не им е дал.Това е историческата истина.

При 30% от случаите се търси съкровището на цар Самуил.Малко хора в България знаят,че в определен период от неговото царуване България по територия е по-голяма дори от времето на цар Иван Асен и от времето на цар Симеон.Това е периодът след битката при Ихтиман от 986 г. до 1001 г.Тогава България е най-голяма по територия през цялата своя история.

От по-късните времена се търсят съкровищата на поп Мартин и хайдут Вълчан.Тези легенди също са разпространени из цяла България.

Аз имах дори един куриозен случай,когато в един чисто турски район в Източните Родопи,където в радиус от 50 км нямаше българско селище,турците ми показаха една дупка,която беше тракийска скална гробница.Казаха ми,че това е скривалището на поп Мартин.Той го изкопал и е скрил своето голямо съкровище.Аз ги попитах: след като поп Мартин е бил хайдутин,как е действал в един чисто турски район.Той би трябвало да има ятаци,би трябвало да има верни хора по селата наоколо. "Абе,то е от времето,ми отговориха,когато не бяхме турци-". Така поне признаха,че е имало време, когато не са били турци (явно става дума за "помаци"-от "помачени,измъчени,измъчвани" заради вярата си хора,които за да си спестят "вниманието" на околните,просто твърдят,че са турци.Но и т.нар. "бългаски турци" са интересна тема.Като българи или турци се определят,например,наследниците на йеничери?След като се знае,че са били най-вече българи...-IYI) .

Тези легенди са скарани с историческата истина.Първо,ако вземем под внимание количеството злато,което се крие.Златото никога не е по-малко от няколко тона,а в някои случаи достига колосални количества: 80,200,300 тона .

Трябва да ви кажа,че никога в историята на българските земи не е могло да се акумулира на едно място-такива са условията-повече от 20-ина кг злато.Просто в обществено-икономическите формации по нашите земи добитото злато,което е много малко,се е насичало на пари,а парите имат свойството да се дисперсират.Точно царете и императорите са имали най-малко злато.Те постоянно са имали нужда от злато,за да насичат пари и да плащат на администрацията и войската.И много често дори са прибягвали до изземване на църковното злато.Но и парите нямат свойството да се събират по много на едно място.И за пример мога да ви кажа, че за 113 години, откакто се регистрират всички монетни находища в България.Най-голямото намерено съкровище е от 800 златни монети.Сега има едно от 1100 монети,намерено от иманяр,намиращ се под следствие в момента (23.11.1993г.-IYI) .1100 златни монети с тегло не повече от 4-5 кг.Просто в тази епоха няма лице,което да може да натрупа повече злато.

Второ,легендите жестоко се разминават с всички исторически извори по отношение на самите царе или поп Мартин и Вълчан,които наистина са исторически лица.Но просто няма район,където да не чуете за тях.Помислете си само защо цар Самуил трябва да заравя съкровището си в с. Царичина,ако въобще е имал такова съкровище.А между другото,все нещо му е останало накрая.Защото византийските автори,когато говорят за превземането на Охрид казват,че Василий намерил там известно количество злато в пари и го раздал на войниците.Очевидно са били много малко и е смятал,че вместо да ги прибере в императорската хазна е по-добре да раздаде на войниците по 1-2 перпера.Защо именно в с. Царичина в някакви тайнствени дупки?Това се прави само когато владетелят е поставен натясно.Но Самуил е поставен натясно долу в Македония,а не тук в София.София е превзета много по-рано от падането на България под византийска власт през 1018 г.

Това се неща,скарани с всяка логика.

И третото.Вероятно,когато е започнала иманярската епопея в с. Царичина,след това е трябвало да снаждат конците и да се чудят как да се измъкват от неудобната ситуация.

Вероятно се чудите как може една важна държавна институция,такива важни хора да се занимават с иманярство.Трябва да ви кажа,че въз основа на моя 23-годишен опит и това,което съм чувал от мои по-възрастни колеги,мога да ви разкажа поне 10-ина истории за иманярство,с което са се занимавали важни държавни институции.Някои от тях са смешни.Други,обаче,много сериозни.Пак са се харчили луди пари,за да се гони Михаля.Напоследък нашумя историята със Змей кале в Русенско,една малка византийска крепост.Там се търсеше съкровището на Вълчан войвода-80 тона злато.Ни по-малко, ни повече.

Подобна история имах в зората на кариерата си в гр. Хасково,където местните висши органи се обърнаха към нашия музей да им изпратим археолози (но,обаждайки ни се,те все пак се мъчеха да спазят закона),за да намерят съкровището на крал Вълкашин,загинал в битката при Черномен,край Марица, през 1371 г.

А най-куриозната и смешна история се случи в моя роден град Созопол,в който има един стар римски тунел.Това е един най-обикновен римски колектор за отходните води.Има го във всички римски градове от Гибралтар до Ефрат.Знаете,че Рим унифицира културата в цялата империя по едно време.Легендата в Созопол беше,че в този тунел има голямо съкровище,заровено при падането на България под властта на турците.

Един местен писател при едно ешмедеме в една от Созополските правителствени резиденции я разказа на един член от Политбюро,прочут повече с ловджийските си подвизи.Човекът го изслушва и му задава съвсем логичния въпрос: добре,защо не сте го извадили досега,след като знаете къде е входът на тунела?Писателят е смазан от този логичен въпрос и първото,което измисля, да каже,че там има газ гризу.Защо точно газ гризу един Господ знае.Човекът от Политбюро казва: "Добре!" и повече не казва нищо.Ешмедемето свършва,писателят се прибира да си ляга и в 4,00 ч сутринта е събуден от мощен рев на автомобилна колона.Подава си главата и вижда члена на Политбюро и целия спасителен миньорски екип от близките мини "Росен".5-6 коли със съответната апаратура и уреди,т. е. хора,за които газ гризу е нищо работа.Писателят се измушил през един заден вход и след това 3 дни се крил,защото членът на Политбюро се разхождал със запънат пистолет из Созопол и питал за писателя.

Т. е. това,което са направили военните в с. Царичина,не е безпрецедентно.Това е ставало и преди и след 9.ІХ. Наскоро в Троян ми разказаха,че там през средата на 30-те години се основало съвсем официално иманярско дружество с членове около 600 човека и с почетен член цар Борис III.

Във феномена "Царичина" няма нищо паранормално.Има огромно желание да се намери съкровище,може би с искреното намерение да се помогне на България в този труден момент.Цялата логика на всичко,което са съобщавали екстрасенсите,целият анализ,който са правили след това военните,си е една чисто иманярска история.След това според мене е трябвало да се спасяват.И най-интелигентният от тях,който е чел Артър Кларк,"Една одисея в космоса през 2001 година",им я е разказал.И са тръгнали по нея.Нищо чудно и да са си вярвали.Защото Само един я е чел.Този,който я е разказал.

Не мисля,че в царичинския случай има паранормални явления.

Благодаря ви за вниманието!

IYI



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .