Банер
10922548_1607587916119366_6379954884693221898_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Ефективно манипулиране чрез принципа на благосклонността
Написано от Маг Селена   
Събота, 03 Ноември 2007 00:00
Няма човек на света, когото ласкателствата да не правят по-сговорчив и отстъпчив. Хората, които ни хвалят и се възхищават от нас, неизменно печелят благоразположението ни.Това е един от най-интересните начини за псиманипулация на дадена личност. Лично аз го наричам „чисто емоционално изнудване“. Затова още в началото искам да ви кажа, че когато решите да помагате на някого, откликвайки на неговите жални молби много внимавайте дали няма да бъдете измамени и сътворявайки добро нему, да не сътворите зло за вас самите.

 

Трудно е да откажем на хора, които са ни симпатични и с които ни свързва някаква духовна близост. Професионалните манипулатори използват тази ни склонност, за да ни въздействат. Как можем да станем „приятни във всяко едно отношение“?! Ще се спра върху типовите характеристики, определящи отношението на околните към даден човек.

ФИЗИЧЕСКАТА КРАСОТА ПОМАГА

да бъдат по-високо оценявани други положителни човешки характеристики като талантливост, добросърдечност, интелект, компетентност. Външно красивият човек изглежда по-убедително, затова полага много по-малки усилия, ако реши да манипулира другите.

Нашата реакция на външната привлекателност е психичен механизъм, отнасящ се към категорията на хало-ефектите, при които някоя позитивна черта на човека е по-изразена и като че ли затъмнява останалите му качества.

Да се спрем на един класически експеримент. От години на начинаещи студенти по психология се поставя задача да определят характера на хора единствено по снимка. По-привлекателните лица от снимките неизменно биват оценявани като по-преуспяващи в кариерата и в личния живот.

Изборните резултати почти винаги потвърждават правилото, че кандидатите с хармонично телосложение и привлекателно лице печелят средно около 2,5 пъти повече гласове от непривлекателните си конкуренти.

Едва ли някой от опитните юристи от съдебните зали ще отрече факта, че външността на подсъдимия често играе немалка роля за крайния изход на процеса. Социологичните и психологичните анализи потвърждават явлението. Съдиите са също хора със свои подсъзнателни стереотипи.

Специализираните изследвания сочат, че началниците гледат с по-друго око и отдават по-малко значение на провиненията и грешките на подчинените си с красива външност (без значение дали става въпрос за мъж или жена).

„Красивите“ получават и по-висока заплата и ги за най-добри и ценни колеги. Неоспорим факт за всички времена, раси и националности е, че професионалните мошеници по правило са красиви и се отнасят с голямо внимание към външността си.

Друг похват за ефективно манипулиране чрез благосклонност е:

СХОДСТВОТО С ОБЕКТА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕ

Не напразно Балтасар Грасиан е казал: „Подобието поражда благосклонност“. Това е изключително мощен фактор, чието влияние в хода на манипулацията обикновено остава недооценявано.

Работата е там, че хората, с които си приличаме по нещо, не могат да не ни харесват. Подсъзнанието ги асоциира със самите нас и затова за такива хора е много по-лесно да ни убедят в нещо. Как да възразиш на сами себе си, на най-любимия и лелеян човек!

Сходството може да е всякакво – в прическата, в дрехите, в марката цигари, в житейските възгледи, в хоби, име и т.н.

„Майсторите на манипулацията“ обикновено довеждат до автоматизъм (който не осъзнават дори и самите те) навика да подражават в нещо външно на събеседника. А в разговора с жертвата често се подчертава

ОБЩНОСТТА НА ИНТЕРЕСИТЕ

стил на живот... Това доста облекчава усилията им при подчиняването на околните.

Така например агентите от туроператорските фирми не изпускат и най-дребния детайл по време на разговор с вас. Ако видят в ръката ви вашия мобилен телефон, непременно ще подметнат, че са искали да си купят точно същия модел.

Ако узнаят професията ви, сигурно ще тръгнат да ви убеждават, че детето им мечтае да има точно вашата професия. Ако видят в документите вашето месторождение, могат (със съвършено отработено удивление и прехласване) да ви разкажат как там са преживели двете си най-щастливи години в живота.

ПОХВАЛИ, ЛАСКАТЕЛСТВА, КОМПЛИМЕНТИ

Ласкаят ни, за да ни подчинят със своето покорство.

Всеки човек обича да почувства, че е „по-особен“. Както отбелязва Бенджамин Дизраели: „Всички обичат ласкателствата“.

Няма човек на света, когото ласкателствата да не правят по-сговорчив и отстъпчив. Хората, които ни хвалят и се възхищават от нас, неизменно печелят благоразположението ни.

Комплиментът удовлетворява важната психологична потребност на човека от положителни емоции. Но в повечето случаи ги чуваме най-вече от хора, които искат нещо от нас.

През хилядолетията хората са разработили необхватно количество разновидности на ласкателството. Можем да ласкаем с какво ли не – с положение в обществото, с красота, със сила, остроумие и т.н.

Но не трябва да забравяме разликата между комплимента и ласкателството – на неприкритото ласкателство (силното пряко преувеличение на достойнствата) почти никой не реагира с доверие, докато

КОМПЛИМЕНТЪТ Е МНОГО ПО-МОЩНО

и добре прикрито оръжие. Едно е да кажеш на жена: „Ах колко сте красива!“, а съвсем друго: „Сега разбирам защо съпругът ви толкова бърза да се прибере след работа...“

Като се сдобиват с душевна близост чрез одобрителни и похвални изрази, манипулаторите в крайна сметка постигат удивителни резултати.

Колкото и да са благоразумни сентенциите от рода на: „Този, който се поддава на ласкателства е беззащитен“, хората са удивително склонни автоматично да реагират на похвали.

В книгата на рекордите Гинес фигурира името на Дж. Гирард, като човекът продал най-много автомобили. Тайната на успеха му е на пръв поглед парадоксална. Половината от работния му ден минавала в надписване и изпращане на поздравителни картички.

Всеки месец поне по една картичка до всеки от 13 000 негови бивши клиенти.

Поздравлението върху самата картичка съответствало на повода през месеца - „Честит рожден ден“, „Весела Коледа“, „Честит свети Валентин“ и т.н., но дописаният на ръка или на машина текст не се променял никога и гласял: „Харесвам Вас и Вашия стил на живот“ и подпис. Толкова.

Би ли могъл да остане без клиенти при такъв подход? Тоест той дължи титлата си на „най-велик продавач на автомобили“ на един единствен манипулативен похват.

УХО НА КОМПЛИМЕНТИТЕ ДАВАТ И МЪЖЕТЕ

но реакцията им е по-трудно забележима. Ето и няколко съвета:

За да правите комплимент, трябва да разполагате поне с минимална фактическа информация за човека. Нейното отсъствие извращава комплимента до най-грубо ласкателство.

Универсалните поводи за комплимент (стремеж към добра външност, към успех, към добро семейство, умни и здрави деца) трябва да се предхождат от предварителна демонстрация на заинтригуваност и съпреживяване.

КОМПЛИМЕНТЪТ ТРЯБВА ДА Е КРАТЪК

Най ефективният комплимент е на фона на антикомплимента към самия себе си. Например: „Как ми липсва вашата енергичност!“

А ето и няколко примерни защити от този манипулативен похват: „Благодаря за комплимента! Действително изглеждам добре!“; „Не се съмнявам в искреността ви“; „Всички разправят, така! Как лъжат само!“; „Значи съм умен, талантлив, и гениален? Явно сте забравили, че съм и Господ Бог... дори не коленичихте...“

Следва един от доста мощните подходи в ефективното псиманипулиране – чрез близки познати!

Обикновено хората се съгласяват много по-охотно да изпълнят желания или искания на онези или в името на онези, които познават. Обичаме онова, което познаваме добре. Затова на приятел или познат трудно се отказва. Понякога е достатъчно само

СПОМЕНАВАНЕТО НА ПРИЯТЕЛСКО ИМЕ

за да си осигурим пълната подкрепа на нужен ни човек. Сигурно някои от вас помнят магическата сила на думите: „Идвам от името на...“ в едни не чак толкова далечни години от миналото.

Разновидност на това правило се явява уловката на „сътрудничеството“ - манипулаторът прави активна демонстрация на близки отношения с жертвата си – отнася се към него, като към стар приятел и е готов дори да затъне до гуша заради него.

По този начин създава у жертвата впечатление, че са „от един отбор“, „те сами срещу целия свят“. „Заради вас дори ще вляза в спор с началника си! Само и само да успеем.“ Класика в този похват е древната като света тактика „добро ченге – лошо ченге“.

Много ефективен метод за перфектно манипулиране на дадена особа е:

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АСОЦИАЦИИ

Не е тайна, че мисленето на човека е преобладаващо асоциативно. Даден предмет извиква у нас асоциацията за друг, който пък на свой ред буди спомена ни за нещо трето. Звукът на картечен откос се асоциира с кадрите от новините или екшъна, който сме гледали наскоро с приятели. Миризмата на елха и зима, събужда асоциации с Коледните празници.

Производителите се стремят да обвържат в рекламата продукта си с радостни събития или ситуации, и да стоят възможно най-далеч от всякакви възможни неприятни асоциации.

Излъчената непосредствено след победен футболен мач реклама за „официален снабдител на националния отбор“ например може да продаде огромни количества всякаква стока, което е свързано с ликуването на запалянковците.

Красивите фотомодели и артисти, снимащи се в рекламата на стока или на политическа партия, „дават под наем“ на рекламодателите своята привлекателност или популярност.

СЪЩИЯТ ПРИНЦИП НА ПОДМАЗВАНЕ

с ореол от асоциации се прилага от продуцентите при изграждането на нова телевизионна, поп или кино звезда. В случая се прилагат различни методи – от еднократни снимки в сериал или клип с истинската „звезда“ до фиктивни бракове и шумни разводи със „звездата“.

Множество политически и държавни преговори още от най-дълбока древност се провеждат под формата на обеди, закуски и т.н., тъй като асоциацията с вкусната храна автоматично извиква благоразположението.

Надявам се да съм ви била максимално полезна, драги читатели, разкривайки едни от най-мощните и ефективни средства за псиманипулиране на подсъзнателно равнище, при които жертвата винаги е подчинявана на желанията на съответния манипулатор. Научете се да се пазите от подобни личности!



МАГ СЕЛЕНА



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .