Банер
българска-носия.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

СВОЙСТВАТА НА ЦИНКА
Написано от Маг Селена   
Събота, 04 Август 2007 00:00
Потенциална възможност за Zn-недоимък у хора се създава при редица състояния и заболявания – недохранване и гладуване, лоша резорбция на храната, инфекции, кръвозагуби, обилно изпотяване, следоперативни състояния и др.

Храни и подправки, съдържащи ЦинкЦинкът се среща във всички животински тъкани. В тялото на здрав възрастен човек се намират от 2 до 3гр. Мускулите, костите, кожата, очната ябълка, черният дроб, бъбреците, мъжките полови жлези и секрети на човека и бозайниците имат значително по-високи концентрации на Zn. Нивото на цинка в серума на здрави хора е от 80 до 110 мкг% .

Експерименталният недоимък на цинк се характеризира със загуба на апетит, забавяне на растежа, спадане на тегло, алопеция, кожна хиперкератоза. . Активността на алкалната фосфатаза (АФ) в серума се снижава.

Физиологичната и биологичната роля на цинка са много разнообразни. Zn влиза в състава на редица металоензими, които катализират важни обменни процеси: карбоанхидраза (участва в процесите на газовата обмяна в организма), панкреасна карбоксипептидаза, чернодробна алкохолдехидрогеназа, АФ, лактат- и малатдехидрогеназа и др. Подпомага действието на ред жлези с вътрешна секреция – хипофиза,надбъбречни жлези и щитовидна жлеза.


Притежава липотропно действие, като участва в процесите на нормализиране на мастната обмяна в черния дроб и го предпазва от мастна инфилтрация. Количеството му в черния дроб е 145мг/кг. Има данни за участието му в кръвообразуването. Повече от половината от съдържанието на цинк в организма се намира в еритроцитите. Участва в обмяната на белтъчините, липидите, въглехидратите и нуклеиновите киселини, при което влиза в сложни взаимодействия с калция, медта, мангана и желязото, както и в синтезата на ДНК и РНК, белтъчините и инсулина.

Синергист е на мангана при функционирането на половите жлези.Има значение за имунокомпетентността на имунната система. Средният внос на Zn при пълноценно хранене в човешкия организъм е 10-15мг. Абсорбцията му се извършва в тънкото черво.Неусвоената част се излъчва главно с изпражненията, а една малка част (0,4 - 0,6мг дневно) с урината. В потта концентрацията на Zn може да достигне 1мг/л. Дневната потребност от този микроелемент при кърмачета до 6-месечна възраст е 3мг, до 1 година - 3мг, деца от 1 до 10 години – 4мг, от 10 до 18 години -10мг, а след тази възраст - 15мг, при бременни жени - 20мг,а при кърмачки - 25мг.

Продуктите от животински произход имат високо съдържание на Zn. Особено много Zn съдържат паренхимните органи,месото и яйчният жълтък. От зърнените храни най-много Zn има в зърната на пшеницата,ръжта и в овесените ядки.Плодовете и зеленчуците съдържат оскъдни количества, но от тях по-богати са крушите,орехите и черешите, а още по-богати са варивата (грах,леща,фасул).

Кравето мляко съдържа от 2,5 до 5мг/л , женската кърма – от 1,3 до 2мг/л, а коластрата при жени – до 20мг/л.Полирането на ориза,рафинирането на захарта и смилането на житото са свързани със значителни загуби на редица есенциални микроелементи, включително и на Zn. Усвояемостта на Zn от храната е средно около 20-30%. Той се резорбира по-лесно от животинските продукти, отколкото от растителните. Богаството на фитинова киселина, целулоза и калций в някои растителни храни намалява неговата усвоямост.

Недоимъкът му при хората е свързан с нанизъм, хипогонадизъм и хепато-спленомегалия. Липсва окосмяване по лицето, пубиса и аксилите. Концентрацията на Zn в плазмата, еритроцитите и космите на главата е намалена. Излъчването на цинк в урината е ниско, а активността на АФ в серума е понижена. Наблюдават се при деца и смущения във вкуса и обонянието. При прием на разнообразна и богата на белтъчини храна (следователно с високо съдържание на Zn) при тях настъпва: наддаване на тегло, увеличаване на ръста, развитие на вторичните полови белези и покачване на АФ в серума.

Потенциална възможност за Zn-недоимък у хора се създава при редица състояния и заболявания – недохранване и гладуване, лоша резорбция на храната, инфекции, кръвозагуби, обилно изпотяване, следоперативни състояния и др.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .